Aleksander Čeferin je bil v sredo gost športno-gospodarske konference SPOBIS 2024 v Hamburgu. Mesto je sicer tudi eno izmed gostiteljev poletnega evropskega prvenstva v nogometu. Foto: AP/DPA
Aleksander Čeferin je bil v sredo gost športno-gospodarske konference SPOBIS 2024 v Hamburgu. Mesto je sicer tudi eno izmed gostiteljev poletnega evropskega prvenstva v nogometu. Foto: AP/DPA

V tej državi namreč v zadnjih letih organizirajo številne športne dogodke najvišje ravni. "Vsaj ne v mojem mandatu," je nemška tiskovna agencija DPA navedla Slovenca, predsednika Evropske nogometne zveze. "Ne bom pa večno tu," je pristavil.

Savdska Arabija vse večkrat gostiteljica

Evropski navijači delajo dve stvari: sledijo svojim klubom in svojim reprezentancam, sledijo tekmovanjem. Ne sledijo pa igralcem.

Aleksander Čeferin, predsednik Uefe

Pred kratkim sta italijanska in španska nogometna zveza izvedli svoje superpokalno tekmovanje v Savdski Arabiji, ki je vložila milijarde evrov v šport. V nogometu so Savdijci za enormne zneske pripeljali številne zvezdnike, začenši s Cristianom Ronaldom. Država že gosti dirke formule ena, leta 2034 pa bo najverjetneje gostila nogometni SP.

Ne vidi nevarnosti za evropski nogomet

Čeferin Savdske Arabije ne vidi kot nevarnosti za evropski nogomet. Meni, da strategija podpisovanja pogodb z velikimi zvezdami ni prava. "Če v glavnem kupuješ igralce, ki ne morejo več igrati v Evropi, in jih ob tem preplačaš – ali s tem razvijaš domače mlade igralce?" je dejal Čeferin. Ob tem je dodal: "Evropski navijači delajo dve stvari: sledijo svojim klubom in svojim reprezentancam, sledijo tekmovanjem. Ne sledijo pa igralcem."

Savdska Arabija je pogosto deležna kritik glede kršenja človekovih pravic in izrabljanja športa za izboljšanje ugleda v svetu.

Čeferin z muko gledal dokumentarni film o Superligi

Vse ostrejše dopisovanje med A22 in Uefo

Med nastopom v Hamburgu je Čeferin znova govoril tudi o Superligi in primeru, ki razburja nogometno javnost. Čeferinov nastop je sprožil odziv podjetja A22, ki stoji za projektom Superlige, pri čemer zahtevajo od predsednika in Uefe takojšnjo prekinitev protikonkurenčnega ravnanja.

A22 naj bi se za potezo in objavo pisma na družbenih omrežjih odločil, potem ko je Čeferin po besedah podjetja A22 "javno govoril o pismu, v katerem od Uefe zahtevamo spoštovanje pravil EU-ja in sodb sodišča ter prenehanje sedanjih ukrepov, katerih cilj je oviranje dejavnosti podjetja A22, in ga napačno označil".

A22 je namreč pisal v Nyon v torek in obtožil evropsko krovno zvezo protikonkurenčnega ravnanja od aprila 2021, vključno z omalovaževanjem njihovega ugleda in grožnjami evropskim klubom, da bi jim preprečili razmislek o projektih, v katerih sodeluje A22.

Decembra je Evropsko sodišče razsodilo, da sta Uefa in Fifa s preprečevanjem ustanovitve Superlige kršili zakonodajo EU-ja, vendar A22 pravi, da je Uefa nadaljevala protikonkurenčno ravnanje.

"Zato zahtevamo, da Uefa in njeno vodstvo takoj prenehajo in opustijo vse oblike protikonkurenčnih ukrepov proti podjetju A22, njegovim poslovnim pobudam, partnerjem in direktorjem," piše v pismu podjetja, ki lobira za Superligo.

Aleksander Čeferin in Matjaž Berger o gledališki in nogometni igri