Roko Baturina je strelec obeh golov. Foto: www.alesfevzer.com
Roko Baturina je strelec obeh golov. Foto: www.alesfevzer.com

Mariborska ekipa je preskočila prvo mednarodno oviro, po beloruski pa jo že sredi prihodnjega tedna čaka prvi obračun z moldavskim Šerifom, ki je v uvodnem kvalifikacijskem krogu izločil Zrinjski iz BiH-a s skupnim izidom 1:0.

Mariborčani delo v Turčiji opravili z odliko

Na prvi tekmi sta se ekipi razšli brez golov, pa čeprav je bil Maribor nevarnejši. Tokrat pa so vijoličasti pokazali svojo kakovost, do zmage pa jih je vodil Roko Baturina, ki je dosegel oba gola.

Maribor je prvi resnejši poskus spremenil v gol v 12. minuti. Skupinsko akcijo je začel Antoine Makoumbou, podal je Janu Repasu. Ta je najprej samostojno prodiral, nato pa je poslal mojstrsko podajo Baturini, ki je zadel z roba kazenskega prostora.

V 26. minuti je Ivan Brnić hiter protinapad zaključil s strelom z okoli 20 m, žoga je šla nekaj cm čez gol. Baturina je prišel do strela z glavo v 33. minuti, a ni bil tako natančen kot pri prvem golu. Ob koncu prvega polčasa je imel Maribor novo priložnost, toda poskus Nina Žuglja je z odlično obrambo ustavil beloruski vratar.

Mariborčani so tudi na začetku drugega polčasa imeli nadzor nad prvaki Belorusije. V 55. minuti so izpeljali novo kombinirano akcijo, strel Milca z roba kazenskega prostora pa ni povzročil večjih težav Plotnikovu.

Karanović: Dokazali smo, da lahko naredimo kaj več

V 56. minuti pa je sledil tudi gol za povišanje vodstva (0:2). Marko Božič je v hitrem protinapadu podal Baturini na levi strani, ta je stekel v kazenski prostor, z natančnim strelom po tleh je 22-letni Splitčan vknjižil še drugi zadetek na tekmi.

Brnić je v 62. minuti streljal z vrha kazenskega prostora v desni spodnji kot, Maksim Plotnikov pa se je izkazal s še eno obrambo.

Igor Ivanović je v 74. minuti streljal z 10 m, a ni bil dovolj natančen. V 83. minuti se je beloruski rezervist Maksim Skavjiš po prodoru z leve strani znašel v lepem položaju, a je bil Bergsen dobro postavljen, tako da se izid ni spremenil.

Tekma se je igrala v Sakaryi v Turčiji pred praznimi tribunami. Šahtjor je tako kot drugi beloruski klubi v evropskih tekmovanjih zaradi odločitve Evropske nogometne zveze domače tekme moral igrati na nevtralnem terenu.


LIGA PRVAKOV

Prvi predkrog, povratna tekma

Šahtjor Soligorsk - MARIBOR 0:2 (0:1) 0:0
Baturina 12., 56.

Šahtjor Soligorsk: Plotnikov, Ševčenko (46./Placca), Šatara, Antić, Juzepčuk, Krijmi, Divanović, Ahmedi (58./Korzun), Vitor Feijao (61./Skavjiš), Ivanović, Darboe.

Maribor: Bergsen, Milec, Mitrović, Watson, Sikošek, Makoumbou (86./Antolin), Repas, Žugelj (63./Guerrico), Božić (86./Pihler), Brnić (63./Kronaveter), Baturina (71./Sirk).

Sodnik: Enea Jorgji (Albanija)

V krepkem tisku je izid prve tekme.


Drugi predkrog

Prva tekma, 19./20. julija:
MARIBOR – ŠERIF TIRASPOL
Povratna tekma bo 26. ali 27. julija.