Stadion bo tokrat sprejel 23.000 navijačev, na vrhuncu in še pred uveljavitvijo ostrejših meril pa se je na njem lahko strpalo tudi do 50.000 ljudi. Foto: EPA
Stadion bo tokrat sprejel 23.000 navijačev, na vrhuncu in še pred uveljavitvijo ostrejših meril pa se je na njem lahko strpalo tudi do 50.000 ljudi. Foto: EPA
Vladimir Weiss
Slovaška reprezentanca je v svojem domovanju tudi zabeležila najvišjo zmago v svoji zgodovini. 8. septembra 2004 je Liechtestein padel s 7:0. Foto: EPA
Tehelne pole
Tehelne pole (nemško Zigelfeld, madžarsko Téglamezö) je predel v Novi Bratislavi in stadion je preprosto prevzel ime po okolišu. Ime novega objekta je še na prodaj. Foto: EPA

Podobnost med Slovenijo in Slovaško, vsaj do lanskega 10. maja, se ni končala pri imenu, jeziku in zastavi, temveč tudi pri primernosti nacionalnega stadiona za mednarodne nogometne tekme. Slovenci, ki jim Slovaki pravijo Slovinci, lahko v zadnjem letu in pol uživajo v prenovljenem Ljudskem vrtu, za nameček pa stožiški objekt v Ljubljani pospešeno raste in bo zgrajen do 30. junija 2010. Upajmo, da bo edina težava ta, da takrat reprezentanca kot udeleženka mundiala v Južnoafriški republiki ne bo na voljo za otvoritveno tekmo.

Vlada kljub krizi prevzela pobudo
Na podobno pot so se na začetku julija podali tudi Slovaki, ki si sami pravijo Slovenci. Vlada na čelu s premierjem Robertom Ficom se je tudi po zaslugi odličnih iger v kvalifikacijah odločila, da se Tehelné pole poruši in nadomesti z novim objektom, ki bo v ponos državi in reprezentanci Vladimirja Weissa.

Opečnato polje, kot se v prevodu glasi stadion in četrt okoli njega, je zgradila marionetna slovaška republika med II. svetovno vojno. Po vojni je postal dom bratislavskega Slovana in čez nekaj časa redno prizorišče tekem češkoslovaške reprezentance. Tehelné pole je bilo izredno uspešno igrišče za eno najbolje tehnično podkovanih evropskih moštev.

Češkoslovaška trdnjava
V Novi Bratislavi se je skoval tudi edini veliki naslov Češkoslovaške. Leta 1975 so z 2:1 premagali Anglijo in se uvrstili na EP 1976, ki ga je gostila Jugoslavija. Na turnirju le osmih reprezentanc je Češkoslovaška pometla s tekmeci, tudi Nemčijo v finalu, kjer se je z igrivo enajstmetrovko v zgodovino vpisal Antonin Panenka.

Trdnjava v prejšnji državi je po letu 1993 postala lahek plen za številne goste, kar se je spremenilo šele v zadnjih letih. Po 70 letih želijo Slovaki skleniti zgodbo s prvo uvrstitvijo na svetovno prvenstvo, za kar jim proti Sloveniji zadostuje že osvojena točka.

Z novim stadionom do Eura 2020
69,12 milijona evrov je predvideni proračun projekta, ki ga bodo financirali država, mesto, nogometna zveza in klub. Začetek rušenja je obljubljen za 1. maj 2010, predvideva se, da bo predtem odigrana še poslovilna tekma med Slovaško in Češko. 22 tisoč sedežni moderni objekt, povsem pokrit s streho mora biti končan v dveh letih. Zatem bodo skupaj s češkimi brati kandidirali za organizacijo evropskega prvenstva leta 2020.

Ali se bo uresničil slovaški načrt ali jim lahko Slovenija z "norim" razpletom prepusti še eno pravo kvalifikacijsko tekmo na Tehelném polu?