Jan Mucha bo zadnja ovira pred slovaškimi vrati. Foto: EPA
Jan Mucha bo zadnja ovira pred slovaškimi vrati. Foto: EPA
Peter Pekarik
Peter Pekarik pri Wolfsburgu ne igra, v reprezentanci pa je eden ključnih členov. Foto: EPA
Martin Škrtel in Milivoje Novakovič
V Mariboru je bil Milivoje Novakovič uspešnejši od Martina Škrtela, saj je zabil oba gola. Kako bo v Bratislavi? Foto: MMC RTV SLO
Legenda Liverpoola Ian Rush o igri Martina Škrtela proti Chelseaju
Radoslav Zabavnik
Radoslav Zabavnik (levo) na septembrski tekmi proti Češki (2:2). Foto: EPA
Marek Hamšik
Marek Hamšik pred novinarji septembra lani v Ljudskem vrtu. Foto: MMC RTV SLO
Robert Vittek
Robert Vittek (levo) v dresu Lilla. Foto: EPA
Erik Jendrišek
Erik Jendrišek je 1. aprila iz drugega poskusa premagal Petra Čecha, ki ni najbolje posredoval, in Slovaška je z 2:1 slavila zgodovinsko zmago v Pragi. Foto: EPA
Slovaki nestrpno pričakujejo ključno tekmo
slikovni anketi.

VRATAR

Jan Mucha (Legia Varšava):
189 cm visoki vratar je v devetih krogih letošnjega poljskega prvenstva prejel le tri zadetke, vendar dva v soboto na zadnji tekmi. Legia, trenutno na 3. mestu poljske lige, je z 0:2 izgubila na gostovanju pri klubu Jagiellonia Bialystok, pri obeh zadetkih pa bi verjetno lahko Mucha bolje posredoval. Letos je na vseh štiri tekmah v kvalifikacijah za SP branil vseh 90 minut. Lani - tudi v Ljudskem vrtu - je v slovaških vratih stal Štefan Senecky, ki ga tokrat ni v reprezentanci.

BRANILCI

Peter Pekarik (Wolfsburg):
Še ne 23-letni desni bočni branilec je k nemškemu prvaku prestopil januarja iz Žiline. Igra zelo malo, le tekmo 1. kroga letošnje Bundeslige je odigral celo, enkrat pa je na zelenico vstopil s klopi. V Ligi prvakov prav tako ni igral, niti v nemškem pokalu. Povsem v nasprotju s klubskim statusom je njegov status v reprezentanci, kjer je najbolj standarden mož. Odigral je največ minut od vseh slovaških reprezentantov - 630 na 7 tekmah.

Martin Škrtel (Liverpool): "Je agresiven, hiter in dober v zračnih dvobojih," ga je opisal trener Liverpoola Rafael Benitez ob podpisu pogodbe januarja lani, ko je v Anglijo prišel iz Zenita. Hitro je postal nepogrešljivi član zasedbe z Anfielda. Na nedeljski tekmi proti Chelseaju (0:2) je pokazal, da prihaja v pravo formo, saj na začetku sezone tako kot celotna obramba Liverpoola ni blestel. Kazal je nezanesljivost ob visokih žogah, zato bi bile lahko prekinitve v soboto priložnost za Slovenijo. Na Stamford Bridgeu je dobro odrezal od igre Nicolasa Anelkaja, čeprav je tudi res, da je ta zadel za 1:0. "V nedeljo je gotovo igral najbolje letos," je za časopis Liverpool Echo zapisal Ian Rush, s 346 goli najboljši strelec Liverpoola vseh časov.

Jan Durica (Lokomotiva Moskva): Osrednji branilec je v Lokomotivi, kamor je prestopil januarja, na stranskem tiru. Zadnjič je v ruskem prvenstvu odigral nekaj minut avgusta. V izbrani vrsti pa je nepogrešljiv. Zelo rad se vključuje tudi v igro.

Radoslav Zabavnik (Terek Grozni): Na položaju bočnega branilca se je utrdil v prvi enajsterici Slovaške. V Čečeniji igra od februarja 2008, prej je bil član Sparte iz Prage. Je dobro tehnično podkovan. V Tereku, ki trenutno zaseda osmo mesto v ruskem prvenstvu, redno igra. Tako je bilo tudi v soboto ob zmagi pri Himkiju z 2:1.

VEZISTI

Vladimir Weiss mlajši (Manchester City): 19-letni sin selektorja slovaške reprezentance je v izbrani vrsti debitiral avgusta. Napadalni vezist, ki se najbolje znajde na desnem krilu, se je izkazal v 15. minuti zadnje tekme Slovaške na Severnem Irskem (2:0), ko je na robu kazenskega prostora preigral člana Manchester Uniteda Jonnyja Evansa in podal v sredino, kjer je Stanislav Šestak zadel za 1:0. V Belfastu je igral vso tekmo, proti Češki tri dni prej (2:2) 73 minut. Za Manchester City je letos nastopil le enkrat v ligaškem pokalu, v Premier League ga trener za zdaj drži na klopi. V sezoni 2007/08 je blestel ob slavju Cityja v angleškem mladinskem pokalu.

Marek Hamšik (Napoli): Najbolj znan slovaški nogometaš ta hip je med najobetavnejšimi mladimi nogometaši na svetu. Čeprav ima šele 22 let, že pet let igra v Italiji. Najprej je nosil dres Brescie, leta 2007 pa se je preselil v Napoli, kjer je imel do marca slovenskega "učitelja" - Edija Rejo. Njegov vzornik je Pavel Nedved, zaščitni znak pa številne tetovaže. V Neaplju je zelo priljubljen, saj redno dosega tudi zadetke. Letos je na sedmih tekmah v Serie A zadel že petkrat. V nedeljo je ob porazu Napolija na gostovanju pri Romi (1:2) po prodoru na levi strani podal Ezequielu Lavezziju za vodilni gol.

Miroslav Karhan (Mainz): 33-letnik na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah zaradi poškodbe gležnja ni igral, na igrišče pa se je po 35 dneh premora vrnil ravno ta konec tedna. Ob zmagi Mainza doma proti Hoffenheimu (2:1) je na zelenici prebil 57 minut. Defenzivni vezist verjame, da bo do sobote 100-odstotno pripravljen. Karhan že 10 let igra v tujini (Betis, Bešiktaš, Wolfsburg, od 2007 Mainz).

Miroslav Stoch (Twente): Še ne 20-letni mladenič se je kalil in izkazal pri mladincih Chelseaja (lani je že okusil tudi Premier League), ta pa ga je letos poleti posodil Twenteju. Le 168 cm visokega napadalnega vezista, ki lahko igra na krilu, odlikujejo prodori, dobri predložki in dvoboji ena na ena z vratarji. Twente je po 9 krogih vodilna ekipa nizozemskega prvenstva (še brez poraza), Stoch se je dvakrat vpisal med strelce. V nedeljo ob zmagi s 3:1 na gostovanju pri Heraclesu iz Almela ni zadel. Na septembrski tekmi proti Češki je bil na klopi, na Severnem Irskem pa v začetni postavi.

NAPADALCA

Robert Vittek (Lille):
27-letni napadalec je na zbor reprezentance prišel rahlo poškodovan. Na četrtkovi tekmi Evropske lige proti Slaviji iz Prage je staknil poškodbo stegenske mišice, a je v nedeljo vseeno odigral nekaj zadnjih minut ob zmagi Lilla v Boulougnu (3:2). Je edini od Slovakov, ki je do zdaj igral na vseh tekmah v teh kvalifikacijah. V Lille, kjer je letos v francoskem prvenstvu štirikrat začel tekmo, trikrat pa zaigral kot rezervist, je lani prišel iz Nürnberga.

Erik Jendrišek (Kaiserslautern): Še eden izmed mlade garde slovaških reprezentantov. Aprila je bil junak ob zgodovinski zmagi nad Češko v Pragi, ko je v 82. minuti zadel za končnih 2:1. Takrat in ob domači zmagi nad Poljsko (2:1) lani oktobra je začel v prvi postavi, ob odsotnosti Šestaka in Filipa Hološka pa lahko to pričakujemo tudi tokrat. Zadnji dve leti nosi dres Kaiserslauterna, ki je letos v nemški drugi ligi še neporažen. Na 7 tekmah je Jendrišek zabil dva gola, zadnjega v nedeljo v Frankfurtu, kjer so nemški "rdeči vragi" iztržili remi (1:1). A zadetka v resnici ni bilo, saj je počasni posnetek pokazal, da žoga po njegovem strelu z glavo v sodnikovem podaljšku prvega polčasa ni prešla golove črte.

Legenda Liverpoola Ian Rush o igri Martina Škrtela proti Chelseaju
Slovaki nestrpno pričakujejo ključno tekmo