Josip Iličić je bil prvi strelec Slovenije, glavni kreator priložnosti in posledično tudi najbolje ocenjeni reprezentant. Po Uefi 55. v celotnih evropskih kvalifikacijah in po algoritmu SofaScorja s 7,31 z naskokom najboljši med Kekovimi izbranci. Težava: 29. januarja bo Kranjčan dopolnil že 34 let. Foto: Reuters
Josip Iličić je bil prvi strelec Slovenije, glavni kreator priložnosti in posledično tudi najbolje ocenjeni reprezentant. Po Uefi 55. v celotnih evropskih kvalifikacijah in po algoritmu SofaScorja s 7,31 z naskokom najboljši med Kekovimi izbranci. Težava: 29. januarja bo Kranjčan dopolnil že 34 let. Foto: Reuters

Slovenija je v desetih krogih v kvalifikacijski skupini H dosegla 13 golov in jih 12 tudi prejela. Ob prvih treh zmagah je Jan Oblak ohranil mrežo nedotaknjeno, ob četrti mu je to čisto ob koncu zadnje tekme s Ciprom preprečil evrogol Andronikosa Kakulisa.

13 zadetkov Slovenije je prispevalo osem različnih igralcev, šest reprezentantov pa je postalo uradnih podajalcev za gole.

Sorodna novica Viler: "Izgubil se je kult reprezentance. Tudi sam ne čakam na tekmo Slovenije kot nekoč."

Po hokejsko: Ilčić 6, Lovrić 5, Šporar 4 in Zajc 3 točke

Ob Iličiću s 4 goli in 2 podajama je močno izstopal Sandi Lovrić z 2 goloma in 3 podajami. Enako število asistenc je prispeval tudi Andraž Šporar, ki je temu dodal še en gol. Več kot po en gol ali podajo je z navdihnjenim novembrom prispeval le še Miha Zajc: 2 gola in podaja.

Kek vpoklical 40 igralcev, zaigralo jih je 32

Sorodna novica Mijatović: S to kakovostjo se v tem trenutku ni dalo več narediti

Ali je to napadalni kvartet, na katerem bo tudi v letu 2022 gradil Matjaž Kek? Najbrž res, glede na oktober in november ter tako izpostavljeni odziv reprezentantov po polomu v Splitu.

V celotnih kvalifikacijah, ki so se odvile od marca do novembra v štirih reprezentančnih oknih, je selektor Kek vpoklical 40 različnih nogometašev, od tega jih je 32 tudi zaigralo. Veliko, preveč? Najprej zanimiva uspešna primerjava ‒ selektor Španije Luis Enrique je v le 8 kvalifikacijskih tekmah uporabil kar 43 različnih igralcev.

Oblak, Balkovec in Lovrić zaigrali na vseh tekmah

Ob tem se poraja ali se je vseeno izoblikovala začetna enajsterica? Da, saj je osmerica reprezentantov odigrala več kot 70 odstotkov razpoložljivega časa.

Kapetan Jan Oblak je kot vratar edini odigral prav vseh 900 minut, na vseh 10 tekmah sta zaigrala še levi branilec Jure Balkovec in vezist Sandi Lovrić.

Če upoštevamo tako Uefino lestvico igralcev, ki temelji na vpletenosti v pozitivne dogodke v igri, kot algoritem SofaScorja, ki črpa iz statistike Opte ter zadnjih štirih tekem, se lahko izlušči trenutno ogrodje članske moške reprezentance Slovenije.

Sorodna novica Lestvica ne laže: Četrta zmaga le za četrto mesto

Oblak in pred njim Stojanović-Bijol-Mevlja-Balkovec

Sorodna novica "Na žalost se sanje o SP-ju niso uresničile, a verjamem, da se bodo v prihodnje."

Vratarsko mesto je oddano enemu najboljših čuvajev mreže na svetu Janu Oblaku, ki je v Splitu tudi javno zaropotal in potrdil vlogo vodje ekipe. Obrambni četverec po videnem zdaj sestavljajo Petar Stojanović na desnem boku, naveza osrednjih branilcev Miha Mevlja in Jaka Bijol, na levem boku pa Balkovec.

Leva slovenska stran na prepihu

A ravno celotna leva stran slovenske postavitve je vidno šibkejša in izvor večine težav ob napadih nasprotnikov. Ravno na položaju levega krila pa ob težavah Benjamina Verbiča najbolj na široko odprto mesto v začetni postavi Slovenije.

Zdajšnja udarna postava

Oblak

Stojanović-Bijol/Blažić-Mevlja-Balkovec

Kurtić-Gnezda Čerin

Lovrić/Zajc

Iličić-Šporar/Šeško-Verbič

Redne menjave: Črnigoj, Zahović, Gorenc Stanković.

Na sredini Kurtić-Gnezda Čerin in Lovrić/Zajc

V vezni liniji se je jeseni zarisala naveza Jasmin Kurtić-Adam Gnezda Čerin, kjer se je partner izkušenemu Belokranjcu, ki v reprezentanci sicer redko pusti tako dober vtis kot po njegovih klubih. Na koncu je priložnost pograbil 22-letni Gnezda Čerin, kar je tudi potrdil z na koncu zmagovitim zadetkom v nedeljo ter zbral več kot polovično minutažo (467 minut) celotnih kvalifikacij.

Na desnem krilu Iličić, v špici pa Šporar

Sorodna novica Kek: Gotovo smo bili sposobni osvojiti štiri ali pet točk več

Slabo polovico kvalifikacij je odigral še osrednji napadalec Andraž Šporar, ki pa mu bo za ovratnik nenehno dihal Benjamin Šeško. Veliki up in očitno tudi že ljubljenec nogometne javnosti je najmlajši reprezentant ter strelec v zgodovini, ki pa mora zdaj predvsem ostati zdrav in nadaljevati razvoj pri RB Salzburgu.

Na desnem krilu kraljuje Josip Iličić, od katerega je ekipa skorajda preveč odvisna. A ravno zadnja tekma s Ciprom je pokazala, da lahko Slovenija doseže dva gola tudi ob slabšem dnevu najizkušenejšega in še vedno tudi z naskokom najboljšega igralca na zelenici.

Prosto delovno mesto na levem krilu

Največja neznanka sta torej leva stran in sredina igrišča. Lovrić in Miha Zajc se borita za vlogo napadalno usmerjenega vezista na sredini, težko pa sta rešitev za levo krilo. Za Verbičem je leto poškodb, Bohar oktobra in novembra ni bil več vpoklican, od preostalih napadalno usmerjenih slovenskih igralcev pa se redko kdo dobro znajde na levi.

Zdaj imajo najboljši slovenski nogometaši pol leta časa, da si s klubskimi predstavami izborijo priložnost junija, ko Slovenijo čakajo štiri tekme (od šestih) v novi Ligi narodov, in to v B-ligi, kjer bodo Slovenci tudi zaradi medlega vtisa v kvalifikacijah prvi kandidat za izpad.