068. Mitja Viler: Igranje za Slovenijo vrhunec kariere (se opravičujemo za slabšo kakovost zvoka v zadnjih 13 minutah pogovora, ki je potekal na daljavo).

Kot je bilo napovedano, se je 68. del MMC-jevega športnega podkasta le vrnil h koreninam pododdaje – k nogometu. Voditelja podkasta SOS-odmev Slavko Jerič in Toni Gruden sta v spletno gostovanje povabila svežega nogometnega upokojenca, ki je zaznamoval zadnjih 15 let v prvi slovenski nogometni ligi.

Mitja Viler je začel in končal v Kopru, a v desetletju igranja je postal legenda Maribora, kjer so za desetletje umaknili njegovo številko 28. Nova moč odnosov z javnostmi v FC Kopru se je v 1. polčasu podkasta razgovorila o Prvi ligi, kjer po slabi polovici prvenstva vodijo ravno Koprčani. Drugi polčas se pogovor vrti okoli reprezentance, v sodnikovem podaljšku pa o športu in medijih, kjer bo Viler nadaljeval svojo poklicno pot.

Vabljeni k poslušanju

Na blatnih igriščih hitro pade kakovost

Mitja Viler je v 1. SNL debitiral maja 2005 kot 18-letnik, s Koprom postal prvak 2010, nato pa v desetih letih v Mariboru še sedemkrat osvojil državni naslov. 411 tekem v Prvi ligi, 13 golov in kar 66 podaj za levega bočnega branilca, ki je kariero sklenil v matičnem klubu. Foto: www.alesfevzer.com
Mitja Viler je v 1. SNL debitiral maja 2005 kot 18-letnik, s Koprom postal prvak 2010, nato pa v desetih letih v Mariboru še sedemkrat osvojil državni naslov. 411 tekem v Prvi ligi, 13 golov in kar 66 podaj za levega bočnega branilca, ki je kariero sklenil v matičnem klubu. Foto: www.alesfevzer.com

Kakovost prve slovenske lige? "Variira. Ko smo mi prihajali gor, je bilo veliko več starejših igralcev. Denar je sveta vladar, zdaj porivamo naprej, da se z mladimi igralci zasluži. Zdaj prihajajo 18-letniki. Ko je nekdo star 22 let, sploh ni več mlad, takšen občutek je. Nekateri klubi se morajo preživljati, zato tudi kakovost lahko trpi. Sam bi najprej popravil zelenice. V slovenski ligi ne moreš končati 12. decembra in nadaljevati 20. februarja zaradi podnebnih razmer, imamo tri, štiri igrišča, ki so nenehno blatna. S tem takoj pade zanimanje. Tudi lani, ko je bila pandemija in brez gledalcev, se je igralo samo sobota - sreda - sobota. To nimaš nič od tega, ni kakovosti, ni zanimanja," Viler primerja svoje in zdajšnje prebijanje mladcev v 1. SNL, kjer za dvig kakovosti in zanimanja javnosti predlaga izboljšanje igrišč prvoligašev ter prilagoditev urnika prvenstva slovenskemu podnebju in vztrajanju pri tedenskem ritmu ligaških tekem.

Olimpija se znajde v kaosu, Maribor pa se ne

"Olimpija se znajde v kaosu, Maribor pa se ne, ker je navajen discipline, organizacije, Olimpija pa uživa v tem kaosu. Vsa čast Olimpiji, da nam je v vsem tem njenem kaosu speljala Mariboru dva naslova državnih prvakov. Tolikokrat so menjali trenerje v sami sezoni, pa so nas dvakrat prehiteli," se je na vprašanje kakovosti in razvoja Prve lige navezal Viler in poudaril različen karakter klubov, ki sta v zadnjem desetletju krojila vrh slovenskega nogometnega prvenstva.

Lansko zimo se je poslovil od Maribora, ki se je ob tem zavezal, da vse do leta 2030 ne bo uporabljal številke 28. Viler je za
Lansko zimo se je poslovil od Maribora, ki se je ob tem zavezal, da vse do leta 2030 ne bo uporabljal številke 28. Viler je za "vijoličaste" odigral 357 tekem v vseh tekmovanjih, s čimer je četrti na klubski večni lestvici. Ob številnih podajah (vsaj 74) je dosegel ducat golov, od tega dva ključna v Evropi poleti 2017 za preboj v skupinski del Lige prvakov. Najprej nenamerni evrogol proti Zrinjskemu v 2. krogu in "bombo" na povratni tekmi playoffa proti Hapoelu Ber Ševi, ki je Mariborčanom prinesla tretjo Ligo prvakov. Foto: www.alesfevzer.com

Vodilni Koper si želi predvsem Evropo

Sam Viller je prvi naslov državnega prvaka osvojil še v svojem prvem obdobju pri Kopru v sezoni 2009/10, nato je sledil Maribor in zlata leta vijoličastih pod taktirko športnega direktorja Zlatka Zahoviča. Levi bočni branilec s številko 28 je bil pomemben nosilec serije petih zaporednih naslovov, na koncu je desetletje pri NK Mariboru končal s 7 naslovi prvaka. A pandemija je presekala dvovladje največjih dveh klubov: najprej Celje, nato Mura in zdaj v tekoči sezoni mogoče ... Koper? Po Vilerju v slovenski Istri vseeno ne merijo tako visoko, ampak si najprej želijo v evropska tekmovanja.

"Veliko se lahko naučimo iz lanske sezone. Ko so jo prav tako furiozno začeli in vodili. Sam sem se pridružil nato pozimi. Ni lahko priti v Evropo, ampak imamo zmagovalno miselnost. Med prvimi tremi potniki za Evropo, mislim, da bodo Maribor, Olimpija in Mura, ne bo lahko priti do četrte evropske vstopnice. A mislim, da kakor igramo, lahko nam uspe. To bi bilo zelo pozitivno za mesto in okolico, na tem bi se gradila dolgoročnejša stabilnost kluba," Viler razkriva glavni veliki cilj Koprčanov, ki po 16. od 36 krogov vodijo v Prvi ligi z istim številom točk (30) kot drugi Maribor, medtem ko Olimpija zaostaja za tri točke.

Po sedmih letih le dočakal edino priložnost v reprezentanci

Kljub trdno zasidranemu položaju na levem boku Maribora in vidnih igrah v Evropi (dvakrat Liga prvakov in trikrat Evropska liga) je Viler le dvakrat zaigral za člansko reprezentanco Slovenije. Septembra 2017 v okviru kvalifikacij za SP proti Slovaški (0:1) in Litvi (4:0). "Meni je bil to vrh. Sam sem bil najbolj ponosen, ko sem igral za Slovenijo. Bil sem član reprezentanc od U-14 in vseh drugih. Sam sem bil na sedmih reprezentančnih zborih in šele na zadnjem sem dočakal priložnost, in to po sedmih letih, tako da sem se načakal," se s ponosom svoje reprezentančne izkušnje spominja zdaj 35-letni Primorec.

Kvalifikacije? Po Cipru je šlo vse navzdol

Preskok na ravnokar končane za Slovenijo neuspešne kvalifikacije za Katar 2022. "Gledano po točkah, smo zelo daleč. Pred začetkom, ko sem videl skupino, sem rekel: Super, lahko smo drugi, če ne celo prvi. Proti Hrvatom imamo naboj, da jih enkrat bomo premagali, in že prvo tekmo smo jih res. Proti Rusiji se ni poklopilo, potem pa Ciper, kjer je šlo vse navzdol," se je Viler ozrl v marec, ki se je sanjsko začel, a slabo končal.

V člansko reprezentanco je bil Viler prvič vpoklican septembra 2011, nato se je občasno še vračala, a priložnosti za igro ni dobil vse do septembra 2017. Na njegovem mestu – levem bočnem branilcu – je namreč v letih 2006–2019 kraljeval Bojan Jokić, čigar poškodba je tudi omogočila Vilerju omenjeni tekmi s Slovaško in Litvo. Foto: www.alesfevzer.com
V člansko reprezentanco je bil Viler prvič vpoklican septembra 2011, nato se je občasno še vračala, a priložnosti za igro ni dobil vse do septembra 2017. Na njegovem mestu – levem bočnem branilcu – je namreč v letih 2006–2019 kraljeval Bojan Jokić, čigar poškodba je tudi omogočila Vilerju omenjeni tekmi s Slovaško in Litvo. Foto: www.alesfevzer.com

"Izgubil se mi je kult reprezentance. Tudi sam ne čakam na tekmo reprezentance, kot sem jo nekoč. Mislim, da je v celotni slovenski javnosti podobno. Mogoče preveč dogodkov, mogoče nam je kakšen drug šport postal bolj domač, kot recimo kolesarstvo. Kar naenkrat smo postali vsi strokovnjaki za kolesarstvo, ne pa več za nogomet. Vsi gledamo košarko na olimpijskih igrah. Tako je tudi pri nogometu: če bi bil izid, bi vsi vedeli vse," je na manjšo odmevnost in prepoznavnost reprezentance Slovenije v širši javnosti opozoril 35-letni Koprčan.

"Mogoče bi bil Darko Milanič pripravljen za selektorja. Verjamem, da bo enkrat sprejel to vlogo," se je svojega dolgoletnega trenerja spomnil Viler ob razmišljanju o precej osiromašenem naboru slovenskih trenerjev z lovorikami in dosežki.

Kot dijak želel biti komentator

Po 15 letih v Prvi ligi in 411 nastopih, osmih naslovih prvaka in skupno 13 lovorikah je ob novembrski prekinitvi zaradi reprezentančnih tekem šel v športno upokojitev. Pri Kopru je bil ob napovedani poslovilni sezoni zunaj igralske rotacije, a da pri tem ni nobene zamere, dokazuje, da ostaja v matičnem klubu kot predstavnik za stike za javnost.

V Kopru je začel in končal igralsko kariero, zdaj pa
V Kopru je začel in končal igralsko kariero, zdaj pa "Rulo" (vzdevek podedovan od očeta in pomeni valjar za utrjevanje igrišča) ostaja pri klubu kot predstavnik za stike z javnostmi. Foto: Instagram

"Že ko sem bil v srednji šoli, sem imel ideje, da bi bil mogoče komentator, a sam sem videl v karieri, da je novinarsko delo precej nehvaležno. Mislim, da lahko v tem prostoru dam največ. Ne vidim se v trenerstvu, kakšnih direktorskih vlogah, ampak na področju odnosov z javnostmi, medijev. Imam neke ideje, zanima me podkast ... Na tem področju je še veliko rezerve, zlasti za slovensko Prvo ligo, da bi to dvignili. Saj je to naš najboljši nogometni produkt, od tu tudi izhajamo vsi igralci," zgovorni Rulo napoveduje, da se bo zaradi njega o Kopru in Prvi ligi še veliko slišalo.

"Potrebno je veliko majhnih korakov, ne veliki koraki," je ob koncu pogovora Zahovičevo vodilo parafraziral Mitja Viler.


Vabljeni k poslušanju celotne epizode, v kateri je govor še o naslednjih temah:
− Ponavljajoče fraze ali floskule. Preštejte jih.
− Pomen domačega kavča v covidnih časih.
− Zakaj nikoli v tujino?
− Rulotrik za preigravanje.
− Edini neposreden rdeči karton v karieri na tekmi proti Mariboru.
− Zavrč in Albert Riera
− Vračanje nekdanjih uspešnih selektorjev in razvajenost izidov
− Kateri slovenski napadalec mu je všeč?
− Ali je vredno še prepričevati Kampla?
− (Ne)trdnost obrambe reprezentance
− Fenomen kolesarstva kot zgled približanja športa javnosti
− Zlatko Zahovič
− Ugrabljen TW-račun @lavkeri
− Zanimivosti o številki 68.