Ante Šimundža je bil po uvrstitvi v 4. predkrog Evropske lige, razumljivo, zelo zadovoljen. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža je bil po uvrstitvi v 4. predkrog Evropske lige, razumljivo, zelo zadovoljen. Foto: www.alesfevzer.com

V vsakem primeru je Žalgiris pokazal, da je dobra ekipa, da ni po naključju najboljša ekipa v Litvi. Verjamem, da bodo tudi sami kmalu prišli do cilja, ki smo ga mi danes dosegli.

Ante Šimundža, trener Mure

Aktualni državni prvaki so v Vilni prikazali odlično igro. Dobro so zaustavili gostitelje, ki niso našli poti mimo dobro postavljene gostujoče obrambe, za piko na i pa je v 12. minuti poskrbel Žiga Kous, ki je ob drugi vratnici zaključil lepo akcijo in dosegel zlata vreden zadetek.

Z zmago v Litvi so si Prekmurci zagotovili jesenske nastope v Evropi. Zaigrali bodo vsaj v skupinskem delu konferenčne lige, a želijo si preboja v Evropsko ligo. V 4. predkrogu te jih namreč čaka graški Sturm, ki bo prvo tekmo odigral v Fazaneriji 19. avgusta.

Navijači z baklami pričakali nogometaše Mure

Žalgiris pokazal, da je dobra ekipa
"Čisto preprosto: zelo, zelo težka tekma, zelo zahteven nasprotnik na zahtevnem igrišču. Z malo sreče smo prišli do želenega cilja," je svoje uvodne misli za uradno klubsko spletno stran strnil Murin trener Ante Šimundža. Gostitelji so hitro pritisnili na vrata vratarja Matka Obradovića, a so njegovi soigralci odgovorili na najboljši mogoč način: s Kousovim zadetkom. "Mi smo pričakovali prvih deset, dvajset minut visok pritisk. Je pa dejstvo, da smo se odzvali fenomenalno, nasprotniku nismo dopustili ničesar. V prvem polčasu so bili praktično zelo sterilni, po drugi strani pa smo mi igrali na želeni ravni, ustvarjali smo si situacije, bili smo nevarni, kar je njim v drugem polčasu malo manjkalo. V vsakem primeru je Žalgiris pokazal, da je dobra ekipa, da ni po naključju najboljša ekipa v Litvi. Verjamem, da bodo tudi sami kmalu prišli do cilja, ki smo ga mi danes dosegli," je nadaljeval.

Žalgirisov napadalno usmerjeni vezist Hugo Vidémont (na fotografiji) s soigralci v četrtek zvečer ni mogel prebiti čvrste Murine obrambe. Največjo priložnost za zadetek je v 70. minuti srečanja zapravil hrvaški napadalec Josip Tadić. Foto: AP
Žalgirisov napadalno usmerjeni vezist Hugo Vidémont (na fotografiji) s soigralci v četrtek zvečer ni mogel prebiti čvrste Murine obrambe. Največjo priložnost za zadetek je v 70. minuti srečanja zapravil hrvaški napadalec Josip Tadić. Foto: AP

Umetna trava ni predstavljala težav
Tekmo sta ekipi odigrali na umetni travi, ki marsikaterim nogometašem povzroča veliko težav. Prekmurci si s travnato podlago niso delali težav. "Nismo dali dosti pozornosti umetni travi, ker na to nimamo vpliva. Je pa razlika. Žalgirisu se vidi, da so navajeni na obremenitve umetne trave, mi pa ne. Vseeno, fantje so oddelali fenomenalno, z malo sreče smo prišli do želenega, nepostavljenega cilja. V vsakem primeru je bila to garaška tekma," je povedal Šimundža.

Igranje v Evropi prinaša veliko odgovornost
Državni prvaki so postali šele druga slovenska ekipa, ki se je uvrstila v skupinski del evropskih tekmovanj, le Mariborčanom je uspel podoben podvig. "Kot ekipa na evropskem zemljevidu predstavljamo državo kot takšno. Predstavljamo Mursko Soboto kot mesto, ki se mu je prvič to zgodilo. To pa prinaša tudi veliko odgovornost, v kateri ‒ verjamem ‒ bomo dobili veliko podpore s strani Nogometne zveze Slovenije. Tukaj verjamem, da bomo dali dodatno energijo navijačem, ki so bili danes z nami. Da bo še večja podpora kot zdaj, čeprav so bili že do zdaj zelo dobri."

Mura potrdila evropsko jesen

Naslednja evropska postaja: Gradec
V naslednjem predkrogu Evropske lige jih čakata še dva težka obračuna s Sturmom iz Gradca, ki se je nazadnje v skupinski del evropskega tekmovanja (Evropske lige) uvrstil v sezoni 2011/12. "Priprava bo enaka, naša domača naloga bo narejena, verjamem, da tudi njihova. Bližina držav, smo sosedi, se poznamo. Oni poznajo slovenski nogomet, tudi slovenski igralci igrajo tam. Mi poznamo avstrijski nogomet. Prepričan sem, da v tej tekmi ne bo neznank," je še povedal 49-letni strateg.

Šimundža: Naredili bomo vse, da se prebijemo v skupinski del Evropske lige