Veliko razočaranje po spodrsljaju v Ljudskem vrtu. Foto: BoBo
Veliko razočaranje po spodrsljaju v Ljudskem vrtu. Foto: BoBo

Vsi trije slovenski predstavniki so bili v uvodnem krogu kvalifikacij za drugo najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje v vlogi favoritov. Mura je v Estoniji zaman čakala na tekmo, ki ni bila odigrana zaradi okužb v moštvu Kaljuja. Sobočanom se nasmihata zmaga za zeleno mizo in mesto na ponedeljkovem žrebu 2. predkroga, kjer bo tudi Olimpija, ki se je pošteno namučila s kakovostno precej slabšim tekmecem, islandskim Vikingurjem. Zmaji so se rešili po podaljšku (2:1).

Coleraine presenetil Maribor, Olimpija naprej po podaljšku

Zadnji je na igrišče stopil Maribor, slovenski klub z daleč največjimi evropskimi uspehi, ki pa je tokrat močno razočaral. Izpad proti polprofesionalni ekipi, ki je v Slovenijo zaradi delovnih obveznosti pripotovala brez dveh nogometašev, predstavlja pravi polom za širok in razmeroma drag kader, kakršen je vijoličasti. Toda severnoirski Coleraine se je dobro zoperstavil absolutnemu favoritu, izkoristil eno izmed redkih priložnosti, tudi po izenačenju pa ni padel v igri, se ubranil vse do enajstmetrovk (5:6), po katerih pa je na zelenici Ljudskega vrta proslavil veliko senzacijo in največji klubski uspeh.

"Poraz je izjemno težak. Razočarani smo. Vedeli smo, kako nasprotnik igra in kaj lahko pričakujemo. Žogo smo imeli v posesti, a tega nismo izkoristili. Lahko pišete o sramoti, a jaz ne bi govoril o tem. Nogomet je nepredvidljiv in pav zaradi tega je tako zanimiv. Življenje gre dalje, kajne? Ne moremo gledati nazaj, se pa iz svojih napak učimo. Izgubili smo v novem sistemu tekmovanja, v katerem smo opozarjali, da je vse mogoče. Tudi takšni porazi,” se Jakirović ni strinjal, da je izpad proti kar nekaj razredov slabšemu nasprotniku sramota.

Kljub velikemu neuspehu hrvaški strokovnjak na vijoličasti klopi ne razmišlja o odstopu: "V Maribor sem prišel delat pošteno in popolnoma zavzeto. O odstopu ne razmišljam. Vem, zakaj sem prišel in kakšni so naši cilji. Po tem porazu se seveda stvari spreminjajo. S športnim direktorjem Bogatinovim še nisva govorila. Tokrat sva na klopi sodelovala med tekmo. Sicer pa vprašanja o moji prihodnosti niso vprašanja zame."

Sorodna novica Senzacija v Ljudskem vrtu: severnoirski amaterji izločili Maribor

“Jezil sem se, ker brez globinskih žog nismo mogli streti takšnega tekmeca. To je bila alibiigra. Bili smo preveč nemirni, prikazanega s treninga nismo prenesli na tekmo. Lahko bi se odzvali s klopi že prej, a smo imeli na voljo le tri menjave. Imeli smo načrt, kaj storiti v zadnji fazi dvoboja, toda vse bi bilo drugače, če bi Dervišević zabil z bele točke že v podaljšku. Eno so pripravljalne, nekaj povsem drugega uradne tekme, sploh evropske. Verjetno sem tudi sam povlekel kakšne napačne poteze, o tem bom lažje govoril po opravljeni analizi. Toda moštvo nedvomno mora pokazati več moškosti, z več prevzemanja tveganja in več poguma, ko igraš za Maribor,” je dodal o številnih napakah, ki so jih napravili njegovi varovanci.

Spregovoril je tudi o izbiri začetne enajsterice in igralskega kadra za tekmo nasploh, ko sta na tribuni ostala Kenan Pirić in Luka Zahović: “Rekel sem si, da bo v moštvu 18 nogometašev, ki bodo popolnoma osredotočeni na svoje obveznosti v Mariboru. Kdor ima ponudbo, ni povsem z mislimi tukaj. Z vsakim igralcem se osebno pogovorim pred kakšno odločitvijo, tudi s Kenanom in Luko sem se, saj odgovarjam za svoje poteze. Pojasnil sem svoje razloge za izbor. Fante, ki sem jih izbral za to tekmo, sem jih na podlagi dosedanjega dela, prikazanega na pripravljalnih tekmah.”

Radivoj Bosić je izkoristil lepo podajo Matica Finka in odločil tekmo v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Radivoj Bosić je izkoristil lepo podajo Matica Finka in odločil tekmo v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija je po prvi tekmi sezone lahko zadovoljna le z zmago. Dejstvo je, da je Vikingur precej slabši tekmec, ki je v Stožicah od pete minute igral z igralcem manj, celo povedel in bil na pragu prve evropske zmage. Islandski pokalni prvaki so čvrsto stali na igrišču, igrali borbeno in povzročali Ljubljančanom, ki niso razvili nobene konkretne igre, precej preglavic. Zmajem se je poznala neuigranost – v prvi postavi je začelo kar šest novincev –, hkrati pa tudi pomanjkanje skupnih treningov, saj so bili v 14-dnevni karanteni, toda to so slabi izgovori za skromno predstavo s številnimi napakami. Proti trenutno osmi ekipi islandskega prvenstva predvsem tuje okrepitve niso pustile dobrega vtisa. Gostitelji so se v zaključku obračuna srečno rešili, junak preobrata pa je bil povratnik v zeleno-belem Matic Fink.

Sorodna novica Olimpija se je proti skromnemu Vikingurju rešila šele v podaljšku

"Mislim, da si ne bi mogel želeti lepše vrnitve. Vesel sem za ekipo, ki je pokazala pravi karakter. Verjeli smo do zadnjega, da bomo preobrnili izid. Mogoče smo bili v določenih trenutkih nervozni, a to se vse razume. Ekipa je povsem nova in veliko dela nas še čaka. Mislim pa, da gremo v pravo smer. Začeli smo tako, kot smo si zastavili," je povedal strelec izenačujočega zadetka in podajalec pri odločilnem golu, ki ga je dosegel 19-letni Radivoj Bosić. Fink je ob tem dodal še, da se v stoženskem taboru veselijo reprezentančnega premora, ki jim bo omogočal uigravanje precej spremenjene spremembe.

"Spet se nam je zgodilo, da smo iz prve nasprotnikove priložnosti dobili gol. Čeprav je Vikingur hitro prejel rdeči karton, smo se znašli v težavah. V prvem polčasu nam je nasprotnik povzročal precej težav. Bili smo nekoliko nervozni, vesel pa sem, da smo v nadaljevanju zaigrali bolje. Težko je bilo. Igralci se še ne poznajo dobro in čestitam jim za pomembno zmago. Napredovanje v Evropi nam veliko pomeni. Mislim, da smo na tej tekmi začeli ustvarjati ekipo in so se vezi s težko priborjeno zmago med igralci dodatno učvrstile," je dodal Dino Skender, ki se je kljub zapravljenemu prvemu mestu ob koncu pretekle sezone zadržal na ljubljanski klopi.

Bosić v 106. minuti popeljal Olimpijo v 2. predkrog