Poraz proti nasprotniku, ki je kar nekaj kakovostnih razredov slabši, predstavlja za Maribor pravo katastrofo. Foto: www.alesfevzer.com
Poraz proti nasprotniku, ki je kar nekaj kakovostnih razredov slabši, predstavlja za Maribor pravo katastrofo. Foto: www.alesfevzer.com

Podprvaki Severne Irske so dosegli največji uspeh v klubski zgodovini. Vijoličasti, ki so novo sezono začeli z evropskim obračunom, so bili brez dvoma absolutni favoriti srečanja. Z igro niso blesteli, a so si seveda priigrali precej več priložnosti od nasprotnikov, ki so se dobro upirali, odličen pa je bil tudi vratar Gareth Deane. Presenetljivo so gostje povedli v 62. minuti, kljub velikemu šoku pa so varovanci Sergeja Jakirovića ekspresno izenačili. V nadaljevanju so zapravili še nekaj priložnosti, največjo ob koncu prvega dela podaljška, ko je z bele točke prečko zadel Amir Dervišević. Odločitev je padla po streljanju enajstmetrovk. Do zadnje serije so bili vsi precej zanesljivi, nato pa je v zadnji vratnico zadel Rudi Požeg Vancaš, Ben Doherty pa je zadel za veliko senzacijo.

Veliko veselje gostov, ki so se senzacionalno prebili v 2. krog kvalifikacij za Evropsko ligo. Foto: www.alesfevzer.com
Veliko veselje gostov, ki so se senzacionalno prebili v 2. krog kvalifikacij za Evropsko ligo. Foto: www.alesfevzer.com

V 16. minuti so Mariborčani prvič resneje ogrozili vrata, ko je Rok Kronaveter po kombinaciji iz kota streljal v kazenskem prostoru. V naslednji akciji je Jasmin Mešanović na robu kazenskega prostora priigral prosti strel. Kronaveter je silovito sprožil, vratar Coleraina pa se je izkazal s posredovanjem. 39. minuta je tekla, ko je Aleks Pihler z leve strani poslal natančno žogo pred vrata, kjer je do strela prišel Aljoša Matko, vendar pa je slabo zadel žogo. Nekoliko pozneje je oster predložek poslal Kronaveter, Mešanović in Matko pa sta bila prepozna.

Dvakrat je v uvodnih minutah drugega dela nenatančno meril Alexandru Cretu. V 62. minuti je sledila hladna prha za domačo vrsto. Ravno ko je Jakirović s Požegom Vancašem in Marcosom Tavaresom poživil igro v napadu, so gostje povedli. V kazenskem prostoru je najprej z glavo izbil Nemanja Mitrović, nato jo je z glavo udaril Aaron Canning, zatem je izbil Pihler, a le do Jamesa McLaughlina, ki jo je z 18 metrov izvrstno udaril z volejem. Ažbe Jug je bil brez moči.

Rudi Požeg Vancaš je poskrbel za izenačenje, na koncu pa je bil tragični junak. Foto: www.alesfevzer.com
Rudi Požeg Vancaš je poskrbel za izenačenje, na koncu pa je bil tragični junak. Foto: www.alesfevzer.com

Toda Jakirovićevi menjavi sta se hitro obrestovali. Le tri minute je trajalo severnoirsko vodstvo. Akcijo je začel Tavares, z desne pa je predložek poslal Martin Milec. Tavares, ki je utekal, in Deane sta žogo zgrešila, na drugi vratnici jo je zaustavil Požeg Vancaš, se poigral s Canningom in jo poslal v mrežo. Kljub premoči, ki pa ni bila posebej učinkovita, se gostujoča mreža v rednem delu ni več zatresla.

Po petih minutah podaljška se je veliko prostora odprlo Tavaresu, ki pa je s konico nogometnega čevlja streljal mimo vrat. 99. minuta je tekla, ko je silovito s prve sprožil Mešanović, z izvrstnim posredovanjem pa se je izkazal Deane. Milec je ob izteku prvega dela dodatka prodiral, ob Aarona Traynorju padel in priigral enajstmetrovko. Odgovornost je prevzel Dervišević, ki je tik predtem prišel v igro. Mariborski vezist je silovito udaril, vendar zadel le prečko. V drugem delu je bil najbližje zadetka Cretu, ki je v 116. minuti poskusil z razdalje, toda Deane je bil na mestu. Pri Mariboru so enajstmetrovke uspešno izvedli Dervišević, Jan Mlakar, Tavares in Mešanović, Požeg Vancaš pa je zadel le vratnico.


EVROPSKA LIGA
1. PREDKROG
Maribor – COLERAINE (S. IRS) 5:6 (1:1, 0:0) - po enajstmetrovkah
Požeg Vancaš 65.; McLaughlin 62.
Dervišević je v 105. minuti z 11-m zadel prečko.

11-m:
Dervišević (2:1)
Parkhill (2:2)
Mlakar (3:2)
Kane (3:3)
Tavares (4:3)
McConaghie (4:4)
Mešanović (5:4)
Bradley (5:5)
Požeg Vancaš (vratnica)
Doherty (5:6)

Maribor: Jug, Milec, Mitrović, Peričić, Viler, Pihler (102./Dervišević), Cretu, Kronaveter (84./Mlakar), Kramarič (61./Tavares), Matko (61./Požeg Vancaš), Mešanović.

Coleraine: Deane, Kane, Canning, O'Donnell, Traynor (106./McConaghie), Lowry, Nixon (85./Bradley), Carson, Doherty, Jarvis (72./Wilson), McLaughlin (95./Parkhill).

Sodnik: Kai Erik Steen (Norveška)


OLIMPIJA – Vikingur Reykjavik (ISL) 2:1 (1:1, 0:1) - po podaljšku
Fink 88., Bosić 106.; Karlsson 27.
RK: Ottesen 5./Vikingur

Prestavljeno:
NÖMME KALJU (EST) – MURA