Benjamin Šeško bo glavno napadalno orožje Slovenije. Pred štirimi meseci na Finskem mu je zadetek v 32. minuti preprečila vratnica. Kako je znanca iz Bundeslige, vratarja Bayerja iz Leverkusna Lukaša Hradeckega, analiziral tokrat?
Benjamin Šeško bo glavno napadalno orožje Slovenije. Pred štirimi meseci na Finskem mu je zadetek v 32. minuti preprečila vratnica. Kako je znanca iz Bundeslige, vratarja Bayerja iz Leverkusna Lukaša Hradeckega, analiziral tokrat? "Nimam navade, da bi se posebej pripravljal na vratarja, je pa vedno dobro pogledati, kako se postavlja, saj ima vsakdo nekoliko drugačen položaj. To po navadi pogledam, drugih stvari ne." Foto: EPA

"Čutijo se nogometna evforija in velika pričakovanja, ker se že dolgo nismo uvrstili na veliko tekmovanje. Za uspeh bo na eni strani treba pokazati razigranost in individualno kakovost v službi kolektiva, na drugi strani pa pragmatičnost, disciplino, odgovornost in nepopustljivost," je na kratko zmagovita mantra selektorja Keka.

Mariborčan se je v preteklosti na podobnih tekmah dvakrat opekel, v kvalifikacijah za EP 2012 proti Estoniji v Ljubljani (1:2) in za EP 2020 proti Severni Makedoniji v Skopju (2:1), pred dvema letoma pa se je morala Slovenija od upov za nastop na svetovnem prvenstvu v Katarju posloviti dva kroga pred koncem kvalifikacij po porazu proti Rusiji v Ljudskem vrtu (1:2).

Šeško prvi zvezdnik Kekove zasedbe: "Ne postavljam se pod pritisk"

Kek verjame, da bo reprezentanci tokrat vendarle uspelo obrniti odločilno tekmo v svojo korist. "Moj optimizem temelji na nekem časovnem obdobju, zaporedju in odgovorih, ki jih dobiš, ko pred igralce postaviš določene naloge. Na treningih smo naredili tisto, kar smo pričakovali in načrtovali," je poudaril dan pred dvobojem.

Zadovoljen je bil s povratnimi informacijami igralcev na treningih, saj mora biti po njegovem mnenju komunikacija obojestranska. Hkrati je zelo pohvalil tudi sodelavce v strokovnem štabu.

Kek želi razigrano in hkrati disciplinirano Slovenijo

Tekma za šest točk

Finski selektor Markku Kanerva se je na popoldanski novinarski konferenci v Stožicah otepal neposrednega odgovora na vprašanje, ali bi bil zadovoljen že s točko. "Če bomo igrali dobro in si pripravili več lepih priložnosti za zadetek kot Slovenija, bom s točko razočaran. Bomo videli v soboto, ali bom zadovoljen z remijem ali ne, to vam bom lahko povedal po tekmi. Seveda pa gremo v vsako tekmo z željo po zmagi, saj je položaj na lestvici tako tesen, da si z osvojenimi tremi točkami lahko priigraš lepo prednost. Kot rečejo za takšne tekme, je to tekma za šest točk."

Finska trenutno sicer na lestvici skupine H zaostaja točko za Slovenijo, a mora odigrati še eno srečanje proti San Marinu, medtem ko so se Slovenci s to reprezentanco že pomerili dvakrat, zato je vrstni red malce varljiv.

Finski nogometaši, pri katerih bo manjkal eden izmed ključnih mož Oliver Antman (strelec treh golov v teh kvalifikacijah, tudi proti Sloveniji), so v Ljubljani že vse od ponedeljka. Trenirali so na Kodeljevem, včeraj pa preizkusili še stožensko zelenico.

"Antman se je žal poškodoval. Imamo pa kar širok nabor igralcev, zato sem prepričan, da ga lahko nadomestimo. Upam, da se bo čim prej vrnil," je dejal Kanerva.

Grafiko zagotavlja Foto: Sofascore
Grafiko zagotavlja Foto: Sofascore
Sorodna novica Kartanje in namizni tenis pred odločilno tekmo še bolj povezala Slovence

Stojanović: Če bomo pravi, se nam ni treba ničesar bati

Eden pomembnih Kekovih adutov bo Petar Stojanović, ki v izbrani vrsti že nekaj časa igra na desnem krilu, in ne kot bočni branilec: "Vesel sem, da igram na tem položaju, uživam. Ne obremenjujemo se s tem, da smo po dolgem času tako blizu končnemu cilju. Z glavo moramo biti samo pri tekmi proti Finski. Seveda je nekje v ozadju evropsko prvenstvo, ki si ga vsi želimo, naredili bomo vse, da se to uresniči. Nič nas ne bo ustavilo! Ne smemo pa zaradi tega čutiti pritiska. Če bomo pravi, se nam ni treba ničesar bati in bodo točke ostale doma. Zmaga bi nam na široko odprla vrata na Euro."

Nekaj besed je spregovoril tudi o junijskem porazu Slovenije v Helsinkih z 2:0. "Izid na Finskem ni bil realen, zaslužili smo si več. Imeli smo kar nekaj priložnosti."

Elšnik: Finci bodo branili točko, mi pa bomo morali najti pot do vrat

O tem je v preteklih dneh razmišljal tudi Timi Max Elšnik: "V soboto moramo dokazati, da smo imeli tedaj samo slab dan in nič drugega. Malo moramo popraviti pristop oziroma odnos do tekme, sicer pa je kakovost na naši strani. Finci bodo neugoden tekmec, pričakujem, da bodo igrali izključno na izid. Ne bodo veliko poskušali igrati oziroma da bi imeli žogo v svojih nogah. Branili bodo točko, mi pa bomo morali najti pot do vrat. Ne smemo biti nepotrpežljivi. Fincem moramo z govorico telesa, energijo in odločnostjo od prve minute dati vedeti, da smo v Ljubljani doma mi in da so tu tudi večje reprezentance od njih imele težave."

Glavni sodnik srečanja, ki se bo začelo ob 18. uri, bo Italijan Daniele Orsato. Za Fince bo pesti stiskalo približno 900 navijačev. V Sloveniji se še spomnimo, kako prisrčno so popestrili dogajanje na evropskem prvenstvu v košarki leta 2013 v Kopru in na evropskem prvenstvu v odbojki leta 2019 v Ljubljani.


Kvalifikacije za Euro 2024

Skupina H

Danes ob 15.00:
SEVERNA IRSKA - SAN MARINO


Ob 18.00:
SLOVENIJA - FINSKA

Verjetni postavi:

Slovenija: Oblak; Karničnik, Bijol, Blažič, Janža; Stojanović, Gnezda Čerin, Elšnik, Lovrić; Šeško, Šporar.

Finska: Hradecky; Alho, Hoskonen, Ivanov, Peltola, Uronen; Källman, Schüller, Kairinen, Kamara; Pukki.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)

Pred Slovenci prva ključna tekma kvalifikacij za Euro 2024

Ob 20.45:
DANSKA - KAZAHSTAN


Torek ob 18.00:
FINSKA - KAZAHSTAN

Ob 20.45:
SEVERNA IRSKA - SLOVENIJA

SAN MARINO - DANSKA

Lestvica:                           
SLOVENIJA          6  4 1 1 13:6 13 
DANSKA             6  4 1 1 12:5 13 
FINSKA             6  4 0 2 11:4 12 
KAZAHSTAN          6  4 0 2  9:5 12 
SEVERNA IRSKA      6  1 0 5  4:8  3 
SAN MARINO         6  0 0 6  0:21 0