Matjaža Keka lahko veseli dobra strelska forma Benjamina Šeška, od drugih napadalcev pa je septembra trikrat zadel Žan Celar v dresu Lugana. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaža Keka lahko veseli dobra strelska forma Benjamina Šeška, od drugih napadalcev pa je septembra trikrat zadel Žan Celar v dresu Lugana. Foto: www.alesfevzer.com

V primerjavi s prvotnim seznamom igralcev za septembrski tekmi s Severno Irsko in San Marinom je selektor Matjaž Kek vpoklical identično zasedbo, z izjemo Mihe Zajca, ki še vedno ni okreval.

V polnih Stožicah po zmago

"Ni kaj novega dodati. Kot imajo druge reprezentance svoje računice, jih imamo tudi mi. Potrebujemo točke za naše želje in cilje. Že prvi nasprotnik prinaša polno motiva. Upam, da bo v razprodanih Stožicah dobra in kakovostna Slovenija, ki bo osvojila tri točke," je Kek na hitro komentiral igralski seznam za oktobrski tekmi s Finsko in Severno Irsko.

V prodajo za tekmo med Slovenijo in Finsko je NZS dal še zadnje vstopnice in pričakuje se, da bo tekma v soboto, 14. oktobra, ob 18.00 uradno razprodana do konca tega tedna. Finskih navijačev bo približno tisoč, Uefa pa je privolila v zmanjšanje tamponskih con na tribunah, kar je sprostilo dodatne vstopnice.

Najprej izhajam iz sebe, četudi razmišljam o fantih. To je cilj, ki me še žene naprej. Svoje prepričanje, da smo sposobni, želim prenesti na fante, ne da bi jih obremenjeval, saj pritisk v nogometu je vedno prisoten. Nihče ni hladen kot špricar, a tako je prav.

Matjaž Kek o imperativu uvrstitve na Euro 2024

Varljiva lestvica zaradi (ne)tekem s San Marinom

Tri dni pozneje, v torek, 17. oktobra, pa bodo Kekovi izbranci v osmem krogu gostovali v Belfastu pri Severnih Ircih. V primerjavi s tekmeci Slovenija ne igra več s San Marinom, in če želi sama odločati o svoji usodi, potrebuje tri zmage na preostalih štirih tekmah. Če dobijo vse tekme, razen gostovanja na Danskem, bi se Slovenci zagotovo uvrstili na evropsko prvenstvo 2024.

"Spoštujemo vse tekmece. Vi boste naredili lestvice in preračunavanja, a mene res zanima samo naslednja tekma. Nočem biti klišejski, mogoče je malo v zavesti še tekma v Belfastu. Finska je prevelik izziv, da bi si dovolili razmišljati kaj drugega. A najprej je pomembna lastna priprava, da smo zdravi in nato dovolj sproščeni, da pokažemo vse, kar znamo," je Kek poudaril, da ga v tem trenutku zanima samo sedmi krog in srečanje s Finci, ki so poskrbeli za edini poraz Slovencev na zadnjih 12 tekmah. "Tisto je že mimo. Vemo, kaj je bilo dobrega, a je bilo preveč slabega. To zdaj je nova tekma. Vse štiri tekme do konca so najpomembnejše!"

Trojica vprašljiva zaradi poškodb

Andraž Šporar je s tremi goli prvi strelec Slovenije v teh kvalifikacijah. K temu je Ljubljančan dodal še eno asistenco in je skupaj s Šeškom (2+2) najučinkovitejši Kekov izbranec. Foto: Reuters
Andraž Šporar je s tremi goli prvi strelec Slovenije v teh kvalifikacijah. K temu je Ljubljančan dodal še eno asistenco in je skupaj s Šeškom (2+2) najučinkovitejši Kekov izbranec. Foto: Reuters

"Smo sredi klubske sezone, vedno je kakšna težava, a imamo še en teden do zbora. Spremljali bomo, kaj se dogaja z načetimi igralci. Spisek je s preverjenimi imeni, a so še imena, ki čakajo na klic, kot je bilo nazadnje z Aljošo Matkom," je selektor opozoril na zadnje novice o svežih poškodbah dveh igralcev, ki sta prejšnji mesec začela v prvi postavi na domači tekmi s Severnimi Irci.

Težave s poškodbami imajo napadalec Andraž Šporar in branilca Vanja Drkušić ter David Brekalo. Šporar je zaradi težav z mišico izpustil nedeljski obračun Panathinaikosa s PAOK-om (1:2). Brekalo je bil v nedeljo po udarcu zamenjan po pol ure tekme njegovega Vikinga proti Moldeju (0:4). Drkušić je kot kapetan Sočija nazadnje igral sredi septembra in je izpustil zadnje tri klubske tekme.

Kek: Seznam se bo še spremenil

David Brekalo je v teh kvalifikacijah postal standardni član slovenske obrambe, saj je začel prvih pet kvalifikacijskih tekem. Foto: Reuters
David Brekalo je v teh kvalifikacijah postal standardni član slovenske obrambe, saj je začel prvih pet kvalifikacijskih tekem. Foto: Reuters

"Z Davidom sem se slišal v nedeljo po tekmi, počakali bomo na izvid slikanja z magnetno resonanco. Vanja ima že nekaj časa težave, a naj bi bil v postavi za naslednjo tekmo z Zenitom. Včeraj je tekmo s PAOK-om izpustil Šporar. Zagotovo se bo ta seznam še spremenil. Bomo aktivirali rezerve, tudi iz Prve lige," je Kek potrdil, da je to izhodišči igralski seznam, ki se bo potrdil ali po potrebi spremenil po koncu tedna, ko bodo za najboljšimi slovenskimi nogometaši zadnje klubske tekme pred zborom na Brdu pri Kranju. "Ta seznam bo zagotovo doživel še nekatere spremembe. Aktivirali bomo rezerve iz slovenske lige, tujine, kar bomo potrebovali."

Ključna stebra Slovenije sta v formi: pri Atleticu v vratih blesti kapetan Jan Oblak (v nedeljo proti Cadizu odigral 400. tekmo v dresu Madridčanov), pri Leipzigu je strelsko razigran Benjamin Šeško (septembra pet golov za rdeče bike).

Edina sprememba je zaenkrat tako le nevpoklic Mihe Zajca, ki ga še vedno muči poškodba in se je pri Fenerbahčeju po poskusu igranja moral vrniti na okrevanje.

Kek: Proti Finski in Severni Irski bo treba pokazati mišice
Oktobrski seznam Slovenije

Vratarji (3): Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (APOEL Nikozija), Matevž Vidovšek (Olimpija);

Branilci (8): Petar Stojanović (Sampdoria), Jaka Bijol (Udinese), Jure Balkovec (Alanyaspor), Miha Blažič (Lech Poznan), Žan Karničnik (Celje), David Brekalo (Viking), Erik Janža (Gornik Zabrze), Vanja Drkušić (Soči);

Vezisti (6): Jasmin Kurtić (Universitatea Craiova), Benjamin Verbič (Panathinaikos), Sandi Lovrić (Udinese), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos), Jon Gorenc Stanković (Sturm), Timi Max Elšnik (Olimpija);

Napadalci (6): Andraž Šporar (Panathinaikos), Benjamin Šeško (RB Leipzig), Luka Zahović (Pogon Szcecin), Žan Celar (Lugano), Jan Mlakar (Pisa), Žan Vipotnik (Bordeux).

Sorodna novica Matjaž Kek o Benjaminu Šešku

Prvoligaška reprezentanca 20. januarja z ZDA

Prejšnji teden je NZS sporočil, da bodo pozimi znova sestavili reprezentanco B, ki bo sestavljena večinoma iz igralcev Prve lige. V neuradnem terminu bodo prvoligaši s Kekom odleteli v Houston, kjer jih 20. januarja čaka prijateljska tekma z ZDA, ki bodo glavna gostiteljica naslednjega svetovnega prvenstva 2026.


KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024 – SKUPINA H

7. krog, sobota, 14. oktobra, ob 15.00:
SEVERNA IRSKA - SAN MARINO
Ob 18.00:
SLOVENIJA - FINSKA
Ob 20.45:
DANSKA - KAZAHSTAN

8. krog, torek, 17. oktobra, ob 18.00:
FINSKA - KAZAHSTAN
Ob 20.45:
SEVERNA IRSKA - SLOVENIJA
SAN MARINO - DANSKA

Lestvica:

SLOVENIJA          6  4 1 1 13:6 13
DANSKA             6  4 1 1 12:5 13
FINSKA             6  4 0 2 11:4 12
KAZAHSTAN          6  4 0 2  9:5 12
SEVERNA IRSKA      6  1 0 5  4:8  3
SAN MARINO         6  0 0 6  0:21 0