Matjaž Kek kuje taktiko za Finsko. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek kuje taktiko za Finsko. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor je svoja pričakovanja razkril na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju. "Zaslužili smo si, da smo tam, kjer smo. Tekmec je kakovosten, izoblikovan in karakterno izjemno močen, do njega smo spoštljivi in nanj ne moremo gledati zviška, ampak mislim, da je karakterno močna tudi Slovenija. S pravim navdihom nam mora uspeti. Ta skupina fantov je toliko lačna uspeha, da bo za to dala vse," je med drugim dejal.

"Ne bomo krenili na glavo, brez ideje, naši aduti bodo razigranost, nepredvidljivost in individualna kakovost, ki smo jih že pokazali. Po eni strani moramo biti mirni, po drugi pa odločni. Pozitivne klime, ki se jo čuti že nekaj časa, ne smemo dojemati kot pritisk, ampak kot privilegij," je še dodal.

Priprave nogometašev v idiličnem okolju Brda pri Kranju že ves teden spremljajo idealne vremenske razmere. Foto: www.alesfevzer.com
Priprave nogometašev v idiličnem okolju Brda pri Kranju že ves teden spremljajo idealne vremenske razmere. Foto: www.alesfevzer.com

O rokenrolu: "Upam, da bo ozvočenje dobro"

V zadnjih tednih je imelo nekaj reprezentantov manjše težave s poškodbami, a jutri ob severni ljubljanski obvoznici naj ne bi manjkal nihče. "Nekateri igralci so imeli prilagojen program treningov, vendar kaže, da bodo vsi pripravljeni za tekmo. Komaj čakam, da se začne," je pojasnil selektor.

Treningov je bilo ta teden nekaj več kot ob prejšnjih akcijah, vendar za Keka to ni bistvenega pomena. "V preteklosti smo bili včasih dobri, ko smo imeli kakšen trening manj, ali pa slabi, ko smo imeli kakšen trening več."

Po septembrski zmagi v San Marinu je Mariborčan poudaril, da se zdaj začenja "rokenrol", kar pa ima rad, saj mu je všeč akcija. "Upam, da bo ozvočenje dobro, kulisa dobra. Ne sme pa to biti pritisk za nas," je povedal o tej temi.

Šeško prvi zvezdnik Kekove zasedbe: "Ne postavljam se pod pritisk"
Sorodna novica Kek: Zdaj se začne pravi rokenrol, ampak jaz sem za akcijo

Šeško: Ne čutim, da je zdaj vse odvisno od mene

Tudi Benjamin Šeško je optimist: "Kakovost ekipe se iz tekme v tekmo izboljšuje. V tej skupini lahko dobimo vsako srečanje. S soigralci smo se tudi super povezali, veliko se družimo, kartamo in igramo namizni tenis, česar v preteklosti mogoče ni bilo toliko. To so pomembni členi v mozaiku. Na Brdu imamo vrhunski center za treninge, meni osebno ustreza, da imamo za priprave na voljo skoraj ves teden. Nekatere taktične stvari lahko bolje izpilimo, saj sicer igralci nismo vsak dan skupaj kot v klubu. Vsak dodatni dan nam veliko pomeni, kar smo zelo dobro izkoristili."

Junijski poraz v Helsinkih z 2:0 je zanj preteklost in misli mu tja ne bežijo. "Sam se nikoli ne ukvarjam z že odigranimi tekmami, to je zame pozabljeno. Osredotočen sem na vsako tekmo, ki prihaja. Ne oziram se nazaj. Na Finskem smo igrali dobro, a nismo dosegli zadetka, kar se lahko zgodi vsakemu moštvu. Zdaj želimo dokazati, kaj dejansko zmoremo."

Od 20-letnika slovenska javnost pričakuje veliko, že nekaj časa je poleg Jana Oblaka prvi zvezdnik reprezentance. "Ne čutim oziroma se ne postavljam pod pritisk, da je zdaj vse odvisno od mene. V resnici ni tako, saj za mano stoji ekipa. Igramo skupaj, seveda pa sam dajem maksimum, kolikor lahko. Moje delo je, da zabijam gole, verjamem, da bom jutri zadel," je napovedal napadalec Leipziga.

Finci v Sloveniji že vse od ponedeljka

V vratih Finske bo stal Lukaš Hradecky, ki je v izvrstni formi in z Bayerjem iz Leverkusna vodi na lestvici Bundeslige. Šeško ga pred štirimi meseci v Helsinkih ni premagal, veselje mu je v prvem polčasu preprečila tudi vratnica. Avgusta se v nemškem prvenstvu z njim ni srečal, saj je bil poškodovan.

Finski nogometaši, pri katerih bo zaradi poškodbe manjkal eden izmed ključnih mož Oliver Antman (strelec treh golov v teh kvalifikacijah, tudi proti Sloveniji), so stožensko zelenico dan pred tekmo preizkusili ob 17.30. V Ljubljani so že vse od ponedeljka, trenirali so na Kodeljevem.

Sobotni dvoboj se bo začel ob 18.00, na tribunah bo tudi približno 900 finskih navijačev. Navijaška cona pred stadionom se bo odprla ob 15. uri.

Posnetek celotne novinarske konference

Kvalifikacije za Euro 2024

Skupina H

Sobota ob 15.00:
SEVERNA IRSKA - SAN MARINO

Ob 18.00:
SLOVENIJA - FINSKA

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)

Ob 20.45:
DANSKA - KAZAHSTAN

Kek želi razigrano in hkrati disciplinirano Slovenijo

Torek ob 18.00:
FINSKA - KAZAHSTAN

Ob 20.45:
SEVERNA IRSKA - SLOVENIJA

SAN MARINO - DANSKA

Lestvica:                           
SLOVENIJA          6  4 1 1 13:6 13 
DANSKA             6  4 1 1 12:5 13 
FINSKA             6  4 0 2 11:4 12 
KAZAHSTAN          6  4 0 2  9:5 12 
SEVERNA IRSKA      6  1 0 5  4:8  3 
SAN MARINO         6  0 0 6  0:21 0