Morten Bruun je med letoma 1988 in 2001 za Silkeborg odigral 424 tekem in dosegel 35 zadetkov. V sezoni 2001/02 je bil tudi njegov trener. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Morten Bruun je med letoma 1988 in 2001 za Silkeborg odigral 424 tekem in dosegel 35 zadetkov. V sezoni 2001/02 je bil tudi njegov trener. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

57-letni Bruun je tako rekoč vso svojo kariero igral za Silkeborg in ima lepe spomine na Slovenijo. Leta 1998 je v 2. krogu kvalifikacij za Pokal Uefa gostoval v Murski Soboti pri Muri in nosil kapetanski trak. Danski prvoligaš (leta 1994 tudi državni prvak) je na Fazaneriji iztržil remi brez zadetkov, nato pa doma premagal Prekmurce z 2:0 in se za nagrado v naslednjem krogu pomeril z Romo (poraza z 0:2 doma in 1:0 v gosteh).

Med letoma 1990 in 1992 je zbral tudi 11 nastopov za reprezentanco. Vrhunec je bil naslov evropskega prvaka na Švedskem, kamor je Danska "z dopusta" odpotovala zaradi izključitve Jugoslavije. Na EP-ju sicer ni igral niti minuto, tudi v finalu proti Nemčiji (2:0) je ostal na klopi, a vseeno domov odnesel dragoceno medaljo. Leta 2016 je pritegnil pozornost svetovnih medijev, saj so mu medaljo na domu ukradli vlomilci, medtem ko je opravljal svojo službo televizijskega komentatorja na prijateljski tekmi med Dansko in Islandijo.

Med včerajšnjim treningom danskih nogometašev v Stožicah pred drevišnjim dvobojem proti Sloveniji v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 (ob 20.45) smo se z njim zapletli v krajši pogovor, potem ko ga je zanimalo, kaj se dogaja z Gregorjem Sikoškom (branilec Maribora je trenutno poškodovan), ki je v sezoni 2017/18 igral za "njegov" Silkeborg.

Napadalec Wolfsburga Jonas Wind je v petek v 47. minuti zagotovil zmago Danske nad Severno Irsko (1:0). Foto: EPA
Napadalec Wolfsburga Jonas Wind je v petek v 47. minuti zagotovil zmago Danske nad Severno Irsko (1:0). Foto: EPA

"Kakovost tekem v tej skupini je precej nizka"

"Svetovno prvenstvo je bilo za Dansko veliko razočaranje, zelo nepričakovan je bil tudi poraz v Kazahstanu (3:2). Naši nogometaši so pred dnevi premagali Severne Irce (1:0), a niso bili prepričljivi," je o trenutnem stanju danske reprezentance za MMC povedal sogovornik.

Vprašali smo ga tudi, kako komentira poraz Slovenije z 2:0 v Helsinkih. "Ne vem, ali je to ravno presenečenje, saj je Finska precej dobra reprezentanca. Ogledal sem si tekmo in mislim, da Slovenija ni igrala dobro, lahko pa bi osvojila točko. Kakovost tekem v tej skupini v primerjavi z drugimi skupinami je bila do zdaj precej nizka, je pa skupina dobra za takšne ekipe, kot sta Slovenija in Finska, pa tudi za Dansko, saj je nekoliko šibkejša od večine drugih."

Na SP-ju ekipa izgubila osredinjenost

Po zelo uspešnem evropskem prvenstvu pred dvema letoma, ko je Danska obstala šele v polfinalu proti Angliji (po podaljšku), je zdaj v nekoliko slabšem obdobju. Zakaj ji na SP-ju, kjer je po remiju proti Tuniziji ter porazih proti Franciji in Avstraliji izpadla že po predtekmovanju, ni uspelo?

"Tudi kvalifikacije za svetovno prvenstvo so bile zelo prepričljive (po prvih osmih tekmah je imela razliko v zadetkih 27:0 (!), op. a.). Dejstvo, da je bil SP v Katarju, pa je na Danskem tako kot v nekaterih drugih delih sveta sprožilo veliko razprav. Če v Srbiji ali na Hrvaškem to nikakor ni vplivalo na reprezentanco, je bilo pri nas zelo drugače. Kot država in reprezentanca smo želeli pokazati nezadovoljstvo z režimom v Katarju in, kot kaže, je ekipa s tem izgubila osredinjenost. Igralci niso bili dovolj osredinjeni na nogomet, ampak so se ukvarjali z obojim, za Dansko je bilo svetovno prvenstvo zelo težko. Mislim, da si po tistem še nismo popolnoma opomogli. Tudi selektor se je zelo veliko vpletal v politične razprave, bolje bi bilo, če se ne bi toliko, ampak bi bile njegove misli samo pri nogometu in reprezentanci."

Izbrano vrsto od avgusta 2020 vodi Kasper Hjulmand, ki je pred dnevi podaljšal pogodbo še za dve leti do konca julija 2026. "Razprav o menjavi selektorja v resnici ni bilo. Danska nogometna zveza je želela podaljšati pogodbo z njim že takoj po svetovnem prvenstvu, saj je bila reprezentanca uspešna na evropskem prvenstvu, pa tudi v Ligi narodov (dvakrat je premagala Francijo, obakrat pa izgubila proti Hrvaški, op. a.). Seveda se vedno pojavljajo ljudje, ki bi želeli menjavo na klopi, vendar večina razmišlja enako kot jaz – da je naredil izjemno delo. Je pa zdaj pod pritiskom, to je njegovo najslabše obdobje, odkar je selektor. O tem ni dvoma," je poudaril Bruun.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Kasper Hjulmand je pred prihodom na selektorski stolček v dveh obdobjih vodil Nordsjælland (2011–2014 in 2016–2019) ter ga v sezoni 2011/12 popeljal do prvega naslova danskega prvaka in s tem neposredno v skupinski del Lige prvakov. Vmes je bil v sezoni 2014/15 tudi trener nemškega prvoligaša Mainza. Foto: EPA
Kasper Hjulmand je pred prihodom na selektorski stolček v dveh obdobjih vodil Nordsjælland (2011–2014 in 2016–2019) ter ga v sezoni 2011/12 popeljal do prvega naslova danskega prvaka in s tem neposredno v skupinski del Lige prvakov. Vmes je bil v sezoni 2014/15 tudi trener nemškega prvoligaša Mainza. Foto: EPA

Hjulmand: Zmaga bi bila fantastična popotnica pred počitnicami

In kaj je na novinarski konferenci pred dvobojem proti Sloveniji povedal selektor Hjulmand? "To je pomembna tekma v tej skupini. Veseli smo, ker smo v petek zmagali na domačem stadionu Parken, tudi v Ljubljani bomo naskakovali zmago. Slovence zelo spoštujemo, za nas bo to eden izmed največjih preizkusov v teh kvalifikacijah. Za Slovenijo je bil pred porazom na Finskem zelo dober niz osmih tekem brez poraza, na katerih se je pomerila tudi z Norveško, Švedsko in Romunijo. Je močna ekipa, v Helsinkih ji je zmanjkalo tudi malo sreče. Vemo, od kod preti nevarnost. Zelo smo osredinjeni na nalogo, zmaga bi bila fantastična popotnica pred počitnicami in jesenskim nadaljevanjem kvalifikacij. Najlepša hvala tudi vsem navijačem, ki so dopotovali v Ljubljani, imeli bomo veliko podporo. Izjemen privilegij je imeti za sabo toliko ljudi."

Ni se strinjal z opazko, da Danska na zadnjih tekmah popušča v drugem polčasu. "Proti Severni Irski smo na začetku drugega polčasa 25 minut igrali zelo dobro. Težave smo imeli od 84. minute naprej. Proti Kazahstanu in Severni Irski so bile zadnje minute res slabše, smo pa proti Finski v zadnjih minutah dosegli dva zadetka in zmagali s 3:1. Nisem v skrbeh. Opazil sem, da tudi Slovenija v drugem polčasu po navadi igra dobro."

Je pričakoval, da bo skupina H po treh krogih tako izenačena, saj so štiri reprezentance do zdaj zbrale po šest točk? "Pred začetkom kvalifikacij nikoli nimam posebnih pričakovanj, kako naj bi se boji v skupini razpletali. Osredinjen sem samo na to, da zmagujemo in da analiziram tekmece, da bi pomagal svojim igralcem."

Sorodna novica Zaradi viroze poleg Gorenca Stankovića vprašljiv nastop še dveh ali treh nogometašev

Eriksen: Če bomo nadzorovali potek srečanja, bomo uspešni

O Sloveniji je nekaj besed spregovoril tudi član Manchester Uniteda Christian Eriksen, trenutno najbrž najprepoznavnejši danski nogometaš: "Kot je povedal trener, je Slovenija močna ekipa, za katero so v zadnjem letu uspešne predstave. Tudi kvalifikacije je začela dobro. Pričakujemo težko tekmo. Krasi nas velika posest žoge, radi imamo žogo, tako bomo poskušali igrati tudi tokrat. Zavedamo pa se, da se bomo morali zelo potruditi in čim več časa ostati v pravi postavitvi. Moramo popraviti nekaj stvari v svoji igri, ki niso bile najboljše na prejšnjih tekmah. Če bomo nadzorovali potek srečanja, bomo uspešni."

Mæhle poškodovan

Branilec Atalante Joakim Mæhle, ki ima pomembno vlogo, se je proti Severni Irski poškodoval in ni pripotoval v Slovenijo. Namesto njega je selektor vpoklical 20-letnega Victorja Kristiansena iz Leicestra, vendar je ta še brez nastopa za člansko reprezentanco. Prav tako med 24 nogometaši ni mladega napadalca Københavna Mohameda Daramyja.

Med tednom je manjšo poškodbo utrpel tudi izkušeni napadalec Leipziga Yussuf Poulsen, zato v petek ni igral, a je prišel v Ljubljano. Hjulmand je glede njegove pripravljenosti optimist in drži pesti, da bo lahko pomagal. Zadnjič je sicer v majici Danske stopil na zelenico junija lani.

Zame je Oblak eden izmed najboljših vratarjev na svetu, zelo ga spoštujem. Dobro dela veliko stvari, skozi kariero se je sijajno razvijal. Res ga občudujem, imel sem ga tudi priložnost spremljati na treningih v Madridu. Ima pa Slovenija še druge dobre vratarje. Nisem prepričan, da je bila njegova odsotnost kriva za poraz na Finskem.

Danski selektor Kasper Hjulmand o Janu Oblaku

Kjær odigral že 125. tekmo

Za tokratno akcijo nista bila vpoklicana dva nogometaša z veliko nastopi za izbrano vrsto, vezist Thomas Delaney (Sevilla/posojen v Hoffenheim) in branilec Jannik Vestergaard (Leicester).

Kapetan Simon Kjær (Milan) ju je v petek kar malce pogrešal, sam pa je odigral že 125. tekmo za "danski dinamit". Meni, da bodo morali mlajši igralci hitreje prevzemati odgovornost in biti predvsem psihološko trdnejši.

"Pričakovanja so skrajno visoka, to ni realno"

Selektor Hjulmand poudarja, da je iluzorno pričakovati, da se bo Danska sprehodila skozi kvalifikacije. Zmotili so ga vzkliki na stadionu Parken, s katerimi so gledalci "zahtevali" zmago s 4:0 nad Severno Irsko. "Pričakovanja so skrajno visoka, to ni realno. Nismo edina reprezentanca, ki ima težave s takšnimi tekmami. Zmage nad podobnimi tekmeci niso samoumevne. Seveda pa moramo dvigniti kakovost svoje igre."

Bruun: Eriksen proti Severni Irski daleč najboljši Danec

Morten Bruun je na spletni strani televizije TV 2 Sport po petkovi tekmi proti Severni Irski ocenil igralce, ki so stopili na zelenico. Najboljšo oceno 5 je dodelil Christianu Eriksenu. Zapisal je, da je bil daleč najboljši Danec z dvema izjemnima dolgima podajama, po katerih pa njegovi soigralci niso dosegli gola.

Strelec edinega zadetka Jonas Wind (poleg gola se je dobro ponujal soigralcem in delil podaje naprej) in vratar Kasper Schmeichel (najbolj se je izkazal z lepo obrambo takoj po vodilnem zadetku Danske) sta prejela oceno 4, medtem ko si je junak marčevske zmage nad Finsko Rasmus Højlund (tedaj je dosegel vse tri gole) prislužil le oceno 2. Dobro ga je ustavil Jonny Evans.

Selektorja Kasperja Hjulmanda je ocenil s 3. Po njegovem mnenju ni imel srečne roke pri izbiri menjav, saj je Danska v zadnjih minutah izgubila nadzor nad tekmo in skoraj ostala brez zmage.

V slovenski reprezentanci viroza pred tekmo proti Danski