Matjaž Kek upa na pozitiven učinek razprodanega stadiona. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek upa na pozitiven učinek razprodanega stadiona. Foto: www.alesfevzer.com

Po šest točk so v uvodnih treh krogih zbrali Kazahstan, Danska, Finska in Slovenija, Severna Irska je pri treh, San Marino pa je brez točk. Na EP vodita prvi dve mesti v skupini.

Čeprav Danci veljajo za glavne favorite v skupini, jim je marca spodrsnilo v Kazahstanu, kjer so po vodstvu z 0:2 izgubili s 3:2. Vse tri zadetke so prejeli v zadnjih 20 minutah.

Tudi v petek so v Københavnu po sicer prevladujoči predstavi nekoliko srečno zmagali z 1:0, potem ko so sodniki ob koncu srečanja zaradi prepovedanega položaja razveljavili izenačujoči zadetek Severne Irske. To priča, da bi izbranci Matjaža Keka v ponedeljek v razprodanih Stožicah lahko povzročili težave favoriziranim gostom s severa Evrope.

Sorodna novica Kek pogrešal več samozavesti in odločnosti, zadovoljen pa s kombinatoriko in številom priložnosti

Kek: Tudi Danci se lahko znajdejo v težavah
"Danska je fantastično vodena ekipa, dobro selekcionirana in ima vse karakteristike, ki krasijo sodoben nogomet. Toda tudi Danci so imeli določene težave v teh kvalifikacijah. Če se jim postaviš po robu hrabro, taktično in disciplinirano, kar mora biti naša 'deviza', ne pa posest žoge in igra podaj, potem lahko tudi oni pridejo v težave. Moraš pa biti osredotočen, odgovoren, pogumen in odločen," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju dejal Kek.

Šeško: Danska je kakovostna na vsakem položaju
Podobne možnosti za uspeh proti Dancem, ki imajo do zdaj na štirih tekmah proti Slovencem prav toliko zmag, je poudaril tudi napadalec Benjamin Šeško. "Moramo se zavedati, da je Danska kakovostna na vsakem položaju, tekma ne bo lahka. Pomembno bo, da bomo osredotočeni, da pokažemo, kaj znamo, in da se predstavimo v najboljši luči," je povedal Radečan, ki je imel ob petkovem porazu na Finskem z 2:0 kar nekaj priložnosti, a se ni izšlo po njegovih željah.

Sorodna novica Neučinkoviti Slovenci v Helsinkih doživeli prvi poraz

"Ko se ritem malo ustavi, se takoj pozna"
"Pri vsakem napadalcu je tako, da ima svoje tekme in da jih nima. Pridejo takšne tekme, na katerih ne moreš doseči zadetka, kar koli poskušaš. Imel sem tudi malo nesreče. Dobra stvar pa je to, da je pred nami spet nova tekma, da lahko to obrnem in pomagam ekipi," je še dodal Šeško, ki se iz Salzburga seli v elitno nemško ligo k Leipzigu.

Omenil je, da se na tej ravni pozna vsaka malenkost, tudi to, da je pred tem manjkal dva tedna zaradi težav s poškodbo: "Vsak premor gotovo vpliva na občutek za gol in tudi telesno pripravljenost. Ko se ritem malo ustavi, se takoj pozna." Zdaj upa, da bo golgeterski instinkt znova našel proti Dancem.

Zavedajo se lastne kakovosti
"Tekmovati proti takšnim reprezentancam je najlepša stvar, ki jo lahko doživiš v nogometu. Pokažeš se na svetovni ravni. Verjamem, da zmoremo. Tudi mi imamo kakovost, od prvega do zadnjega igralca, a je pomembno, da ohranimo koncentracijo in imamo pravo željo. To smo že pokazali, zato me ne skrbi in se že veselim jutrišnje tekme," je sklenil Šeško in dodal, da je vloga vodje ob odsotnosti siceršnjega kapetana Jana Oblaka zdaj pri Jaki Bijolu. "Vendar je še pomembnejše, da stopimo skupaj kot ekipa, da smo kot eno, si pomagamo in se pogovarjamo oziroma opozarjamo."

Tako so tudi po napaki Davida Brekala na obračunu s Finsko branilca potolažili in upajo na njegov agresivnejši pristop. Agresivnost, ki jo že leta omenjajo v slovenski vrsti, bo v ponedeljek zvečer še kako pomembna.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Izziv je velik, motiva je ogromno"
"Danska je ekipa svetovnega formata, tudi imena in tržna vrednost dajejo vedeti, da prihaja v Ljubljano moštvo, ki ima rep in glavo ter izjemne posameznike. Igrala je tudi na svetovnem prvenstvu v Katarju. izziv je velik, motiva je ogromno, prepričan sem, da bomo na pravi ravni, da bomo ob kakovosti, ki je že bila vidna v določenih trenutkih v Helsinkih, pokazali dovolj agresivnosti in čvrstosti v dvobojih. Pričakujem dobro Slovenijo s podporo razprodanih Stožic in tekmo na visoki ravni, saj je tekmec takšen, da če ne igraš na visoki ravni, te 'razmontira'," je opozoril Kek.

Nekaj igralcev ima povišano temperaturo
Slovenski selektor pa ima nekaj težav v ekipi. Ob poškodbi Jasmina Kurtića in bolezni Jona Gorenca Stankovića, ki bi prišla še kako prav na tekmi proti Dancem (Kek: "Mogoče sta v agresivnosti in 'duel igri' najmočnejša."), je izpostavil tudi virozo. Še dva oziroma trije igralci imajo povišano temperaturo, njihov nastop je vprašljiv.

"Šele treninga danes zvečer in jutri dopoldne bosta pokazala, kdo je sposoben za igro in kdo ne. Toda to je sestavni del življenja in našega posla, bo pa priložnost za koga drugega. Zavedamo se pomembnosti tekme in tega trenutka. Res je še začetni del kvalifikacij, ampak točke, ki smo jih izgubili v Helsinkih, moramo iskati jutri v Stožicah," je zatrdil Mariborčan.

"Zelo hitro se lahko stvari obrnejo v eno ali drugo stran, pomembno pa je, da imamo zelo hitro priložnost, da popravimo zadeve, ki v petek niso bile dobre. Jasno je, da smo bili razočarani nad izidom, nič nam ne pomaga, da smo imeli veliko priložnosti, večjo posest žoge in relativno dobro uspešnost podaj. Na drugi strani smo bili slabi v dvobojih in agresivnosti ter naredili smo individualni napaki, ki sta pripeljali do obeh zadetkov, kar nas je drago stalo. Tekmo smo analizirali, se s fanti pogovorili, v zadnjih dveh dneh opravili regeneracijo in se pripravili na Dansko."

V slovenski reprezentanci viroza pred tekmo proti Danski

Kvalifikacije za Euro 2024, skupina H

Ponedeljek ob 18.00:
FINSKA – SAN MARINO

Ob 20.45 (Ljubljana):
SLOVENIJA – DANSKA

Verjetni postavi:

Slovenija: Belec, Stojanović, Brekalo, Bijol, Balkovec, Zajc, Lovrić, Gnezda Čerin, Verbič, Šporar, Šeško.

Danska: Schmeichel, Andersen, Kjaer, Christensen, Maehle, Höjbjerg, Eriksen, Lindström, Braithwaite, Wind, Höjlund.

Sodnik: Francois Letexier (Francija)

SEVERNA IRSKA – KAZAHSTAN


Lestvica:                          
KAZAHSTAN          3  2 0 1  7:4  6
DANSKA             3  2 0 1  6:4  6
FINSKA             3  2 0 1  4:3  6
SLOVENIJA          3  2 0 1  4:3  6
SEVERNA IRSKA      3  1 0 2  2:2  3
SAN MARINO         3  0 0 3  0:7  0

Posnetek celotne novinarske konference Matjaža Keka in Benjamina Šeška