Nico in Inaki Williams sta poskrbela za magični večer na San Mamesu. Foto: EPA
Nico in Inaki Williams sta poskrbela za magični večer na San Mamesu. Foto: EPA

Po izpadu branilca naslova madridskega Reala v somini finala in Barcelone v četrtfinalu se je ponudila priložnost ostalim prvoligašem za prestižno lovoriko.

Prvo tekmo v Madridu je Athletic dobil z 1:0, odločil je Alex Berenguer z bele točke. Na polnem San Mamesu je bilo izjemno vzdušje. Navijači čakajo na zmago v španskem prvenstvu ali pokalu že vse od leta 1984 in motiv je bil seveda izjemen.

Veliko veselje nogometašev Athletica po koncu tekme. Foto: EPA
Veliko veselje nogometašev Athletica po koncu tekme. Foto: EPA

Izjemen volej Inakija Williamsa
V 13. minuti je Nico Williams po levi strani švignil mimo branilca Nahuela Moline in podal v kazenski prostor do brata Inakija, ki je z velemojstrskim volejem z desno nogo ukanil nemočnega Jana Oblaka.

Nico Williams še pred odmorom povišal na 2:0
Odlična naveza bratov je udarila še tri minute pred odmorom. Inaki Williams je ušel po desni strani in podal pred vrata, Nico pa je podstavil desnico in s petih metrov preusmeril žogo v mrežo.

Guruzeta potrdil veliko zmago Bilbaa
Tudi drugi polčas so bolje začeli gostitelji. Vezist Oihan Sancet je iz ugodnega položaja streljal prek vrat v 51. minuti, Odločitev je padla po uri igre. Strel Oscarja de Marcosa je Oblak še uspel odbiti, pritekel pa je napadalec Gorka Guruzeta in potisnil žogo v mrežo.

Jan Oblak, Axel Witsel in Alvaro Morata so razočarani zapuščali San Mames. Foto: EPA
Jan Oblak, Axel Witsel in Alvaro Morata so razočarani zapuščali San Mames. Foto: EPA

Najlepšo priložnost za Madridčane je imel rezervist Memphis Depay četrt ure pred koncem. Zelo dobro je izvedel prosti strel, a se je vratar Julen Agirrezabala izkazal s parado.

Baski čakajo na veliko lovoriko že štiri desetletja
Bilbao se je tretjič v zadnjih petih letih uvrstil v finale kraljevega pokala. Leta 2020 je bil finale preložen zaradi pandemije za leto dni, 3. aprila 2021 je bil Real Socidead boljši z 1:0. Dva tedna zatem je Bilbao izgubil še finale proti Barceloni z 0:4. Baski imajo v vitrini kar 23 kraljevih pokalov, zadnjič so ga dvignili v sezoni 1983/84, ko so tudi zadnjič postali španski prvaki.

Mallorca v finalu po strelih z bele točke
6. aprila jih čaka Mallorca, ki je v torek izločila Real Sociedad po streljanju enajstmetrovk s 6:5, potem ko se je povratna tekma po 90 in 120 minutah končala z 1:1, na prvi tekmi pa sta mreži mirovali.


Španski kraljevi pokal, polfinale, povratni tekmi:
Real Sociedad - MALLORCA * 5:6 (1:1, 0:0) 0:0
Oyarzabal 71.; Gonzalez 50.
* - po 11-metrovkah
Greif (Mallorca) je v 45. minuti ubranil 11-metrovko Mendezu.

Real Sociedad: Alex Remiro, H. Traore, Zubeldia, Le Normand, Javi Galan (90./Tierney), Mendez (79./Turrientes), Zubimendi, Merino (104./Olasagasti), Kubo (104./Sadiq), Silva (46./Becker), Zaharjan (63./Oyarzabal).

Mallorca: Greif, Gonzalez, Valjent, Raillo, Copete, Jaume Costa (99./Toni Lato), Antonio Sanchez (72./Manu Morlanes), Samuel Costa (105./Mascarell), Dani Rodriguez (99./Darder), Abdon (62./Muriqi), Larin (105./Radonjić).

Sodnik: Jesus Gil Manzano


ATHLETIC BILBAO - Atletico Madrid 3:0 (2:0) 1:0
I. Williams 13., N. Williams 42., Guruzeta 61.

Athletic Bilbao: Agirrezabala, de Marcos (89./Yeray), Vivian, Paredes, Inigo Lekue, Ruiz de Galarreta (68./Dani Garcia), Prados, I. Williams (80./Alex Berenguer), Sancet (80./Unai Gomez), N. Williams, Guruzeta (89./Raul Garcia).

Atletico Madrid: Oblak, Molina (54./Barrios), Savić, Witsel, Hermoso (53./Reinildo), Samuel Lino (72./Riquelme), de Paul, Koke (65./Saul Niguez), Llorente, Morata, Correa (54./Depay).

Sodnik: Juan Martinez Munuera


Izida prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo 6. aprila v Sevilli.