Antoine Griezmann je bil junak madridskega derbija. Njegova velemojstrska poteza v 100. minuti je nagnila tehtnico na stran Atletica. Foto: EPA
Antoine Griezmann je bil junak madridskega derbija. Njegova velemojstrska poteza v 100. minuti je nagnila tehtnico na stran Atletica. Foto: EPA

Ekipi sta se srečali že prejšnji teden na polfinalni tekmi španskega superpokala v Riadu, ko je bil boljši Real s 5:3 po podaljšku, nato pa je v nedeljo v finalu odpravil tudi Barcelono s 4:1.

Samuel Lino je poskrbel za vodstvo Atletica. Foto: EPA
Samuel Lino je poskrbel za vodstvo Atletica. Foto: EPA

Srečanje v izjemnem vzdušju na stadionu Civitas Metropolitano so bolje začeli gostje. Jude Bellingham je nevarno streljal v 12. minuti, branilec Jose Maria Gimenez je posredoval z drsečim startom in preusmeril žogo v prečko. Vinicius Junior je odbito žogo poslal prek vrat. V 21. minuti je Oblak odlično zaustavil poskus Rodryga, nato pa je posredoval še pri strelu Viniciusa Juniorja, ki je skušal slovenskega reprezentančnega vratarja presenetiti ob bližnji vratnici.

Lino izkoristil prvo priložnost Atletica
Gostitelji so povedli v 39. minuti, ko je Rodrigo de Paul poslal žogo v kazenski prostor, Antonio Rüdiger jo je nespretno podaljšal na daljšo vratnico, kjer je osamljeni Samuel Lino zatresel mrežo.

Oblak odbil žogo v lastno mrežo
V sodnikovem dodatku prvega polčasa je Luka Modrić s prostega strela z leve strani podal v sredino kazenskega prostora, Oblak je zapustil vrata in zelo nespretno z roko potisnil žogo v lastno mrežo. Stekel je v gnečo, žoga pa se je od njegove desne roke odbila nazaj proti vratom.

Luka Modrić se je veselil izenačenja na 1:1. Foto: EPA
Luka Modrić se je veselil izenačenja na 1:1. Foto: EPA

Morata poskrbel za novo vodstvo gostiteljev
V 57. minuti je Atletico znova povedel. Marcos Llorente je z desne strani skušal podati pred vrata, Eduardo Camavinga je žogo preusmeril in prelisičil vratarja Andreja Lunina, ki je slabo posredoval. Žogo je odbil naravnost v nogo Rüdigerja, odbila pa se je do Alvara Morate, ki jo je iz bližine potisnil v mrežo.

Real je po zaostanku pritisnil. V 76. minuti je Rodrygo stresel prečko. Atletico je imel vse več prostora. V 80. minuti je razigrani Llorente z desne strani sijajno podal pred vrata, Morata je pritekel iz ozadja in neoviran streljal naravnost v Lunina.

Joselu z glavo izsilil podaljšek
Kazen za zapravljeno priložnost je prišla že v naslednjem napadu. Vinicius Junior je v protinapadu na levi strani kazenskega prostora zaposlil Bellinghama. Anglež je natančno podal na daljšo vratnico, Joselu pa je z glavo izenačil na 2:2. Videosodnik je pregledal posnetek in ugotovil, da prepovedanega položaja ni bilo.

Izjemna akcija Griezmanna
Na vrsti je bil podaljšek. V 100. minuti si je Vinicius Junior žogo podal predaleč naprej, ko je tekel nazaj na svojo polovico, Griezmann mu je mojstrsko odvzel žogo, nato pa z desne strani prodrl pred vrata in z natančnim strelom pod prečko ukanil Lunina. Izjemna akcija francoskega napadalca.

Dani Ceballos se je prehitro veselil izenačenja na 3:3. Foto: EPA
Dani Ceballos se je prehitro veselil izenačenja na 3:3. Foto: EPA

Zadetek Ceballosa razveljavljen
Trener kraljevega kluba Carlo Ancelotti je na začetku drugega dela podaljška v igro poslal Danija Caballosa in Frana Garcio. V 112. minuti je Joselu streljal, žoga se je odbila, Dani Ceballos pa jo je iz bližine pospravil v mrežo. Stranski sodnik je takoj dvignil zastavico, ker je bil Bellingham v prepovedanem položaju. Videosodnik je potrdil njegovo odločitev.

Riquelme postavil piko na i
V zadnjih minutah podaljška je moral Real kreniti na vse ali nič. V 119. minuti so gostitelji izvedli protinapad. Memphis Depay je v idealnem trenutku podal do Rodriga Riquelmeja. 23-letni vezist, ki je vstopil tik pred koncem rednega dela tekme, je z desno nogo matiral Lunina. Začelo se je veliko slavje na tribunah, trener Diego Simeone je stekel na igrišče, se veselil s svojimi varovanci in nato dirigiral navijačem, da so še glasneje prepevali.


Osmina finala:
Getafe - SEVILLA 1:3 (1:1)
Mata 23.; Ramos 8., Isaac 48., 55.

ATHLETIC BILBAO - Alaves 2:0 (1:0)
Villalibre 28., 60.

Tenerife - MALLORCA * 0:1 (0:0)
Larin 120.
* - po podaljšku

Valencia - CELTA VIGO 1:3 (1:2)
Pepelu 29./11-m; de le Torre 13., Douvikas 18./11-m, 80.

Osasuna - REAL SOCIEDAD 0:2 (0:0)
Oyarzabal 57./11-m, Merino 98.
RK: Catena 56./Osasuna

GIRONA - Rayo Vallecano 3:1 (3:1)
Stuani 15., 19., Blind 26.; Nteka 36.

Unionistas Salamanca - BARCELONA 1:3 (1:1)
Gomez 31.; Ferran Torres 45., Kounde 69., Balde 73.

ATLETICO MADRID - Real Madrid * 4:2 (2:2, 1:1)
Lino 39., Morata 57., Griezmann 100., Riquelme 119.; Oblak 45./ag, Joselu 82.
* - po podaljšku

Atletico: Oblak, Witsel, Gimenez, Hermoso, Llorente (98./Barrios), de Paul (105./Azpilicueta; 116./Savić), Koke, Saul Niguez (56./Molina), Samuel Lino (92./Riquelme), Morata (98./Depay), Griezmann.

Real Madrid: Lunin, Carvajal, Rüdiger, Nacho (105./Fran Garcia), Mendy (66./Brahim Diaz), Modrić (66./Kroos), Fede Valverde (73./Tchouameni), Camavinga (105./Dani Ceballos), Bellingham, Rodrygo (80./Joselu), Vinicius Junior.

Sodnik: Guillermo Cuadar Fernandez