Rudi Zavrl je predal položaj Ivanu Simiču. Foto: MMC RTV SLO
Rudi Zavrl je predal položaj Ivanu Simiču. Foto: MMC RTV SLO
Tugomir Frajman in Ivan Simič
Tugomir Frajman je moral priznati poraz. Prva Simičeva naloga v vlogi predsednika je ogled uvodne tekme spomladanskega dela med Hit Gorico in Rudarjem. Foto: MMC RTV SLO

"Kadrovskih sprememb ne bo veliko. Tako je bilo na vseh delovnih mestih, kamor sem prišel, razen če kdo ni mogel slediti tempu. Ljudje, ki so tam, bodo ostali, bo pa mogoče drugačen način dela."

"Rudi bo verjetno še deloval v Uefinih organih in tudi meni svetoval."

"Za zdaj razmišljam le o tem mandatu, tako kot sem razmišljal na davčni upravi. Kar lahko storiš, narediš v enem mandatu. Če zadeve prav postaviš, potem same od sebe delajo naprej."

Simič: Kadrovskih sprememb ne bo veliko
Frajman: Simiču ne bom dajal nasvetov
Simič drugi predsednik NZS-ja

49-letni magister pravnih znanosti je kandidiral že v letih 2005 in 2006, a ga je takrat gladko premagal Rudi Zavrl, ki je bil na čelu krovne nogometne organizacije 20 let. "Pričakoval sem toliko glasov," je takoj po izvolitvi dejal Simič, ki je za podpredsednike izbral Franca Kopatina, Franca Kanglerja, Branka Florjaniča in Staneta Oražma ter Radenka Mijatovića. Zadnja dva najbrž ne bosta zasedla položaja, saj bodo po spremembi statuta podpredsedniki le trije.

Kot kaže, so delegati na tajnih volitvah glasovali takole:

- Simič (5 glasov MNZ Ljubljana, 4 MNZ Maribor, 3 MNZ Gorenjska, 3 MNZ Koper, 2 MNZ Nova Gorica, 3 glasovi združenja sodnikov, 3 glasovi združenja trenerjev)

- Frajman (1 glas MNZ Maribor, 4 MNZ Ptuj, 4 MNZ Murska Sobota, 3 MNZ Celje, 3 MNZ Lendava)
Velik poudarek navijačem
Prav sprememba statuta bo ena izmed prioritet Simičevega dela v naslednjih tednih, saj želi že na aprilski skupščini sprejeti nov statut. "Prioriteta sta prav gotovo tudi kvalifikacijski tekmi za SP, ki prihajata konec marca in na začetku aprila proti Češki in Severni Irski. Izziv bo organizacijsko izpeljati vse tisto, kar sem obljubljal v svojem programu, predvsem kar se tiče navijačev. Velik poudarek bom zato marca dal sestankom z navijaškimi skupinami, prav tako ureditvi VIP-prostorov na mariborskem stadionu in selitvi nogometne zveze v nove prostore, kar sem tudi zapisal v programu," je povedal Simič.

Štiri leta so dovolj za uresničitev obljub
Ob tem je obljubil, da bo svoj program poskušal uresničiti na vse načine. "Normalno je, da so točke, pri katerih bo več odpora, vendar bo v štiriletnem obdobju dovolj časa, da se zadeva zaključi. Kar se tiče drugih točk, ki so enostavnejšr, pa mislim, da ne bo nobenih večjih težav," je dodal predsednik MNZ-ja Ljubljana. Simič, ki je nekatere vznemiril z napovedano spremembo barve dresov iz zelene v nacionalne barve (bela, modra, rdeča), je poudaril, da bo glede tega organizirana večja akcija z zbiranjem informacij pri navijačih in vseh tistih, ki delajo v nogometu, kaj mislijo o tej spremembi.

Pojasnil je tudi, da si bo prizadeval za ureditev boljših razmer za delo novinarjev v Mariboru. "Mislim, da bomo z mediji delali v redu. Ko bo kaj narobe, pa bom napako priznal in rekel: 'Tukaj sem, raztrgajte me, gremo naprej.'," se je slikovito izrazil Simič.

Zavrla bo težko nadomestiti
Zaveda se, da bo Zavrla glede na njegov način dela ("Bil je dober politik v nogometu!") težko nadomestiti ali nadgraditi, mogoče pa ga bo dopolniti na kakšnem drugem področju ali z drugim načinom dela. "Rudi Zavrl je pustil svoj pečat in v štiriletnem obdobju ga ni mogoče preseči," je prepričan Simič, nekdanji direktor davčne uprave.

Razširitev prve lige?
Simičev program napoveduje tudi organizacijske spremembe v zvezi, spremembe v številu medobčinskih zvez, spremembe v tekmovalnem sistemu ligaških tekmovanj (prva liga naj bi imela 12 moštev), jasnejše nagrajevanje reprezentantov, boljše sodelovanje z Združenjem nogometnih prvoligašev in Sindikatom profesionalnih igralcev nogometa Slovenije ter več pozornosti ženskemu nogometu in futsalu.

Frajman se bo najprej spočil
"Najprej bi čestital novem predsedniku in mu zaželel uspešno delo. Izid je tudi zame malo presenetljiv, vendar je jasno, da je ob tajnem glasovanju in glede na pritiske, ki sta jih aktivno izvajala koprski in mariborski župan, marsikdo spremenil svoje stališče in mnenje. To je bilo odločilno. Mogoče je tudi trenerska organizacija glasovala drugače, kot je bil njen prvotni sklep," je izid volitev komentiral poraženec Frajman.

Zdaj se bo najprej spočil, nato pa se bo odločil, ali se bo še udejstvoval v nogometu. "Obstajajo tudi druge stvari na svetu, ne samo nogomet. Volilni sistem je tak, da če pogoriš v predsedniški tekmi, nimaš nobenih možnosti, da kandidiraš za izvršni odbor ali za podpredsednika NZS-ja. Vprašanje je, če obstaja drug interes oziroma področje, ki bi me zanimalo," je povedal Frajman.

Nogometna družina se mora spet združiti
Simiču ni želel dati kakšnega nasveta, saj meni, da je sam dovolj sposoben, da bo uresničil svoj program. "Želim si, da bi uspešno delal in izpolnil vse cilje, ki si jih je zadal v programu, in da bi na neki način spet združil nogometno družino, ki se je v času volitev mogoče malo razdelila na dva pola," je v spravljivih tonih še dodal mož, ki je prejšnji mesec zagotavljal, da ima zadostno podporo šestih medobčinskih zvez (Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Celje, Lendava, Koper), na koncu pa ostal praznih rok.

Najprej so ga zapustili Koprčani, nato pa še Mariborčani, ki so se pred dnevi na izvršnem odboru tamkajšnjega MNZ-ja izrekli za Simiča. Od petih delegatov je za Frajmana verjetno glasoval le predsednik Rudi Turk.

"Minister" Zavrl pa nič ...
Odhajajoči Rudi Zavrl tako kot ob napovedi o svojem umiku pred slabimi tremi tedni tudi tokrat ni želel dajati izjav, ampak si je v družbi kolegov raje v miru privoščil vrček piva. Zgodba je nadvse podobna tisti o Martinu Krpanu. Simič se je dobro znašel v njegovi vlogi in premagal še pred kratkim na videz nepremagljivega Brdavsa (Frajmana). Minister Gregor (Zavrl) pa nič ...

A. V./M. R.

"Kadrovskih sprememb ne bo veliko. Tako je bilo na vseh delovnih mestih, kamor sem prišel, razen če kdo ni mogel slediti tempu. Ljudje, ki so tam, bodo ostali, bo pa mogoče drugačen način dela."

"Rudi bo verjetno še deloval v Uefinih organih in tudi meni svetoval."

"Za zdaj razmišljam le o tem mandatu, tako kot sem razmišljal na davčni upravi. Kar lahko storiš, narediš v enem mandatu. Če zadeve prav postaviš, potem same od sebe delajo naprej."

Simič: Kadrovskih sprememb ne bo veliko
Frajman: Simiču ne bom dajal nasvetov
Simič drugi predsednik NZS-ja