Tomaž Hostnik se predstavlja kot še zadnji od deseterice šansonjerjev, ki bodo nastopili na Festivalu slovenskega šansona. Foto: Adrijan Pregelj
Tomaž Hostnik se predstavlja kot še zadnji od deseterice šansonjerjev, ki bodo nastopili na Festivalu slovenskega šansona. Foto: Adrijan Pregelj

Tomaž Hostnik, 31-letni klasično izobraženi pianist in skladatelj, je eden največjih posebnežev slovenskega šansona. Njegov opus polni več kot sto skladb v slovenskem jeziku, kar vključuje celotne repertoarje zasedb Vudlenderji, Drajnarjuva vampa in Hostnik pa Krečič. Piše glasbo za otroke, film in gledališče. Za svoje ustvarjanje je na 14. mednarodnem festivalu kantavtorstva Kantfest prejel zlato kanto, na 39. Melodijah morja in sonca s skladbo Irena največ glasov prek telefonskega glasovanja, na Popevki 2019 ter 2021 pa si je prislužil nagradi za najboljše besedilo. Kot pianist, pesnik in šansonjer koncertira tako doma kot v tujini.

V svojih pesmih se pogosto loteva obskurnih tematik in nenavadnih človeških značajev. Skladba Dekle iz zlatih sanj, s katero se predstavlja na letošnjem festivalu šansona, je subverzivna predelava klišejskega formata ljubezenske pesmi; gre namreč za 'ljubezenski' spev predatorja nič hudega sluteči žrtvi. Šanson je oblečen v razgibano, igrivo glasbeno formo, v kateri se popularnoglasbene zvrsti spojijo s klasičnim glasbenim znanjem.

Tomaž Hostnik je svoj šanson "Dekle iz zlatih sanj" spomladi na predizboru Festivala slovenskega šansona izvedel ob spremljavi skladatelja, violinista in aranžerja Matije Krečiča, zdaj pa se mu bodo pridružili violinist Deyan Muc, pianist Gregor Ftičar, kontrabasist Jaka Krušič in bobnar Gregor Hrovat.

V soboto, 28. oktobra, vas vabimo k spremljanju neposrednega prenosa na Radiu Prvi, Radiu Maribor, Radiu Koper in TV SLO 1.

Hostnik pa Krečič: Dekle iz zlatih sanj (živo na predizboru Festivala slovenskega šansona 2023)