Dvojec Zajtrk se predstavlja s šansonom, ki opisuje tragično zgodbo ženske Jere. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Dvojec Zajtrk se predstavlja s šansonom, ki opisuje tragično zgodbo ženske Jere. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

Prireditev, na kateri bodo podelili tudi nagradi Franeta Milčinskega - Ježka, boste lahko spremljali v neposrednem prenosu na Radiu Prvi, Radiu Maribor, Radiu Koper in TV SLO.

Sorodna novica Kmalu izvemo, ali je najlepši šanson že napisan

V tem in prihodnjem tednu vsak dan predstavljamo nove šansone, nove skladbe, tiste, ki so padle skozi strokovno rešeto dveh predizborov in se bodo na sklepnem večeru v Rogaški Slatini potegovale za naziv šanson leta 2023. Skladbe predstavljamo po takšnem vrstnem redu, kot bodo nastopile na odru Kulturnega centra v Rogaški Slatini.

Laura Krajnc in Sven Horvat, ki sestavljata dvojec Zajtrk, sta ljubitelja pravljic, zgodb, pripovedk, smešnih anekdot, teatra in drugih hudih muh, ustvarjata pesmi z močno pripovedniško noto, v glasbi pa prepletata prvine etnoglasbe in panka, šansona, kabareta, džeza, bluza, popa in rocka v trd, alternativni kantavtorski izraz.

Zajtrk sta na predizboru Festivala slovenskega šansona spremljali Hannah James s harmoniko in Neža Pavlovič s kontrabasom, na sklepnem večeru pa bo namesto Hannah z njimi zaigral Matija Solce.

V etnošansonih Zajtrka se zrcali zanimanje za človeka in njegovo oziroma njeno komično, uporniško, zmedeno, tragično, nesrečno in srečno življenje. Vse prej naštete karakteristike lahko zasledimo tudi v njunem tekmovalnem šansonu, ki opisuje tragično zgodbo ženske Jere.

Gre za precej tipično zgodbo, napisano v slogu ljudskih balad, ki bi jo lahko zlahka našli tudi med stranmi črne kronike, vendar z nekoliko nenavadnim koncem. Celotne vsebine pesmi ne bomo razkrivali, lahko pa v spodnjem posnetku prisluhnete njeni zgodbi.

FSŠ Zajtrk