Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Saša Banjanac Lubej

Slovenija Anton Baloh o otrocih tujcih: Naš šolski sistem je vključujoč

09.11.2019

Zaradi vse več otrok tujcev osnovne šole lahko zdaj pridobijo znatno večje število dodatnih ur slovenščine, od leta 2020 bodo lahko tudi zaposlile učitelje. To omogočajo spremembe pravilnika o normativih in standardih, sprejete septembra.

NaGlas! Tamara Pavasović Trošt: "Tek je zame terapija"

26.10.2019

Tamara Pavasović Trošt je odraščala v ZDA in v Srbiji. Z možem Rokom Troštom sta živela v Švici, a sta se v Slovenijo vrnila, da bi poskušal pozdraviti raka. Po moževi smrti je začela intenzivneje teči. Ljubljanski maraton je njen najljubši.

Knjige "V Zahodni Evropi vlada matematika, na Balkanu pa kvantna fizika"

13.10.2019

Samo še danes si lahko v Narodni galeriji ogledate razstavo Roka Glavana Alan Ford teče častni krog. Do zdaj si jo je ogledalo skoraj 9.000 obiskovalcev. Med njimi je bilo tudi veliko tujcev, največ Italijanov, sledijo Hrvati, Bosanci, Srbi, Angleži.

Knjige Če ne bi bilo vojne, bi bil zdolgočasen malomeščan

12.10.2019

"Če ne bi bilo vojne in bi ostal v Sarajevu, bi, domnevam, živel zgledno, dolgočasno življenje meščana ali malomeščana, najbrž dokončal šole, ki jih nisem. Morda bi celo pisal, a ne tako, kot pišem zdaj, ker me k pisanju silijo travmatični dogodki."

NaGlas! Marina Lukšič Hacin: "Spodbujanje priseljevanja je pravilna pot"

28.09.2019

Slovenija je imela lani najvišji selitveni prirast v desetih letih – skoraj 15 tisoč ljudi. Samo lani se je k nam priselilo dobrih 24 tisoč tujcev. Vlada je julija sprejela prvo strategijo za področje migracij, v kateri spodbuja priseljevanje.

Oder "Z mamo sva preklapljala iz slovenščine v srbščino. Imam dva materna jezika."

14.09.2019

Če hočeš res razumeti svojo identiteto, moraš razumeti svoje starše. Doma nas je sevdah vedno spremljal. Sam sem ga odkril šele v srednji šoli, ko sem začutil, da moram spoznati izvor svojih staršev, pravzaprav svoj izvor, pravi igralec.

Kultura "Folklora je pomembna predvsem v diaspori. Srbi jo imajo zelo radi."

15.06.2019

Dr. Vesna Bajić Stojiljković vrsto let deluje na področju tradicionalne ljudske glasbe in plesa. V svetu slovenske vlade za skupnosti narodov SFRJ-ja bo predstavljala srbsko skupnost, ki se je poenotila v novi krovni organizaciji - Zvezi Srbov Slovenije.

Koščki sestavljanke Berishaj: Slovenska uradna politika je bila leta 1989 prvi zaveznik kosovskih Albancev

01.06.2019

Albanci so v 15. stoletju ustvarili mestno jedro Kopra, Miklošič, Nachtigal, Čop so bili albanologi, ob koncu 80. let pa so Albanci prav med Slovenci pridobili prvega političnega zaveznika znotraj Jugoslavije, se spominja albanolog Martin Berishaj.

Kulinarika Mira Šemić: "Ženske imamo boljša čutila kot moški. Dokazano."

18.05.2019

Vino je bilo vedno moška domena, saj so vedno oni izbirali vina. Zdaj predsodki padajo - v svetovno znanih kleteh srečujem vse več enologinj, pravi direktorica prestižnega vodnika Gault&Millau Slovenija Mira Šemić.

Knjige Tanja Petrović: 4. maja 1980 se spomnimo na enak način kot 11. septembra

04.05.2019

Spomin na 4. maj 1980 v teoriji spominskih študij imenujemo 'flashbulb memories" - to so tisti spomini, ki se jih živo spomnimo, kot da bi bili osvetljeni z bliskavico fotoaparata - pojasnjuje antropologinja Tanja Petrović z ZRC-ja SAZU-ja.

Kultura "Tako ti je mala moja, ko ljubi Bosanec"

20.04.2019

Nama se ni težko pošaliti na lasten račun, njemu na račun Bosancev, meni pa na račun mene same in Slovencev, o življenju v narodnostno mešanem zakonu z režiserjem in igralcem Brankom Đurićem razmišlja Tanja Ribič. "To je prednost," pravi.

Kultura Judita Franković Brdar: "Slovenščine sem se začela učiti zaradi ljubezni"

06.04.2019

Grozovitost sistema smo v filmu Izbrisana povedali skozi zgodbo ženske, ki se bojuje za svojega otroka, izbris je le nekakšen okvir, pravi hrvaška igralka Judita Franković Brdar, ki je za to vlogo prejela vesno.

Stran 9 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov