Foto:
Foto:
Najstrožji formalni slog poslovnega oblačenja predvideva obleke temnih barv, je povedala Alenka Globočnik Fabjan (v sredini). Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
“Business standard” še vedno predvideva temno obleko, več svobode pa si lahko privoščimo pri izbiri kravate in bluze. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Pri sproščenem poslovnem slogu lahko kombiniramo različne kroje in materiale, moški pa se lahko znebijo kravate. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO
Dress code „smart casual“ dovoljuje največ svobode, pri čemer pa se je treba izogibati preveč formalnemu ali preveč športnemu stilu. Foto: Miha Merljak / MMC RTV SLO

Ob koncu tedna mode Ljubljana Fashion Week (LJFW) smo z modno oblikovalko Alenko Globočnik Fabjan preverjali, kakšne sloge oblačenja poznamo v poslovnih vodah, saj smo prepričani, da je tudi avtomobilski svet povezan z modo. "Oblačila, ki jih nosimo, kaj vozimo, kako se obnašamo – vse to je naša identiteta, naš osebni stil," je povedala Alenka Globočnik Fabjan in odločno dodala, da luksuzen avto in trenirka na primer ne gresta skupaj. Pojasnila nam je osnovna pravila poslovnega oblačenja in zaupala, kateri so najpogostejši modni "kiksi" tako pri ženskah kot moških.
V poslovnem svetu poznamo štiri sloge poslovnega oblačenja, dva zelo formalna (formal executive in business standard) in dva sproščena (business casual in smart casual). Poglejmo nekaj pravil vsakega sloga, z upoštevanjem katerih ne bomo iz avtomobila nikoli izstopili neprimerno oblečeni.
"K najbolj formalnemu stilu oblačenja, ko gre za najvišje vrste dogodkov ali srečanj, sodi obleka temne barve za moške: črna ali temnomodra, srajca pa mora biti vedno svetla, najbolje kar bela," poudarja Globočnik Fabjanova. K njej sodi tudi temna kravata, obvezna je usnjena obutev s tankim podplatom in vezalkami. Srajca na ovratniku ne sme imeti gumbkov, saj takšen tip srajce ne predvideva kravate, ki je ob takih priložnostih obvezna. Ta mora segati do pasu hlač. Če ima suknjič enoredno zapenjanje, je spodnji gumb obvezno odpet, pri dvorednem zapenjanju pa morajo biti vsi gumbi zapeti, tudi ko sedimo. Rob srajce in manšete morajo vedno kukati izza roba obleke, ura pa ne sme biti vidna. Pas in obutev se mora ujemati, pomembno je tudi, da so nogavice temne barve in ne razkrivajo kože, nas pouči modna oblikovalka.
Za ženske tovrstni strogi slog predvideva temen hlačni kostim ali kostim s krilom, pri čemer mora le-to segati do kolen, hkrati pa je obvezna uporaba prosojnih hlačnih nogavic brez vzorcev ne glede na letni čas. Pod kostimom mora biti bela ali zelo svetla bluza. Obvezen je rahlo teliran suknjič z gumbi, zadrge in sponke pa niso zaželene. Pri izboru hlač morajo ženske paziti, da te niso ne preozke ne preveč ohlapne, ampak čim bolj klasične. Nakit mora biti diskreten, Globočnik Fabjanova odsvetuje komplete nakita, ko so v podobnem stilu tako uhani, kot ogrlica ali zapestnica, saj to ni več modno. V poslovni svet sodijo tudi čevlji s peto, ki pa mora biti primerne višine, da ženske še vedno lahko hodijo samozavestno.
Tako za ženske kot moške je pomembno, da so obleke iz kakovostnih in nemečkljivih tkanin, navadno iz stoodstotne volne ali kombinacije volne/kašmirja ali volne/svile. Največje napake so prevelike ali premajhne obleke, rame suknjiča, ki so večje od ramen moškega ali ženske, pa tudi kakšni našitki na rokavih, ki kažejo na znamko obleke, nikakor ne smejo biti vidni.

Na videz zelo podoben, še vedno formalni stil poslovnega oblačenja, business standard, bi lahko opisali kot standardno poslovni, pri čemer so lahko kroji malce bolj sodobni, dovoljeni so tudi že diskretni vzorci suknjičev, črno obleko lahko zamenjajo svetlejši odtenki, modri ali sivi, čevlji pa ne predvidevajo več vezalk. Še vedno je obvezna kravata. Ženske si lahko pri tem stilu dovolijo nekoliko več svobode pri izbiri krojev in bluze ali topa, ki je lahko različnih barv in vzorcev.
Poslovno oblačenje novega tisočletja
Slog busines casual, sproščeno poslovno, Alenka Globočnik opisuje kot način oblačenja novega tisočletja, ki pa se ga moramo še naučiti, poudarja, saj je pri takem slogu dovoljeno več svobode, prav zato pa hitreje pride do kakšnih modnih "kiksov", predvsem zaradi izbora oblačil pomanjkljive kakovosti ali uporabe napačnih tkanin. Sicer je to slog, pri katerem je dovoljeno, tako rekoč, skoraj vse, razen grobih pletenin ali prosojnih oblek. Moški se lahko znebijo kravate, srajca ni več zapeta do vratu, jeans pa vseeno še ni primeren. Ženske se lahko poigravajo z vzorci, barvami ... Ob tem modna oblikovalka opozarja, naj ne pretiravajo s preglobokimi izrezi ali prekratkimi krili. "Prav je, da ženske pokažejo svoje atribute, a vse s primerno mero okusa," dodaja Alenka Globočnik Fabjan.
Najbolj sproščen stil, poimenovan smart casual, se najpogosteje uporablja za poslovne izlete ali družabna srečanja v sproščenem okolju. Ob udobnih oblačilih so dovoljena tudi udobna obuvala. Pravilo pa je povsem preprosto; tu odpade vse, kar je preveč uradno, a tudi tisto, kar je preveč športno; torej klasični suknjiči ali kratke hlače; najprimernejši so neke vrste hibridi; elegantne superge, moderne hlače, udobni suknjiči, bomberji, tudi jeans, ki pa ga še vedno kombiniramo s suknjičem. Tudi nošenje srajce je bolj sproščeno, saj lahko ta kuka izza pasu, ženske pa si lahko sezujejo pete in si privoščijo kaj bolj udobnega. Priljubljene pajkice, ki so po besedah Alenke Globočnik velik modni problem, so namenjene športnim priložnostim, zato so za poslovni svet povsem neprimerne.
"Ne glede na to, za kakšno priložnost se oblečemo, moramo vedno upoštevati določena pravila, saj je podoba tista, ki prva spregovori – je naš podpis, z njo izkazujemo spoštovanje do podjetja, do poslovnih partnerjev in ne nazadnje tudi do samega sebe. Vsaj v poslovnem svetu naj bo torej naša podoba spoštovanja vredna," zaključuje Globočnik Fabjanova, ki je v vse štiri poslovne sloge za našo oddajo oblekla tudi naša modela Blaža Lavriča in Moniko Rutar.
Če pa želite izvedeti še kaj več o tem, katera barva ni poslovna barva, kako je z vozli kravat, srajcami s kratkimi rokavi ali pravo dolžino čevljev s petami, si oglejte spodnji video in morda boste tudi sami dobili kakšen modni navdih ali koristen nasvet.