Kri lahko daruje vsak zdrav človek med 18. in 65. letom starosti, ki tehta več kot 50 kilogramov. Foto: BoBo
Kri lahko daruje vsak zdrav človek med 18. in 65. letom starosti, ki tehta več kot 50 kilogramov. Foto: BoBo

Kot so sporočili iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), želijo s skupno krvodajalsko akcijo študente ozaveščati o pomenu krvodajalstva in jih spodbujati k aktivnemu krvodajalstvu tudi po zaključku študija. Seznam terminov in lokacij je objavljen na njihovi spletni strani, kjer so za krvodajalske začetnike pripravili tudi navodila, kdo lahko daruje kri in v katerih primerih je to bolje odložiti.

V Ljubljani bo akcija potekala na Zavodu za transfuzijsko medicino od danes do srede. V Mariboru bo ta danes v prostorih Študentskega kulturno-prireditvenega centra Štuk in v torek v prostorih Centra za transfuzijsko medicino UKC-ja Maribor. V Izoli pa bo akcija med 23. in 26. aprilom v prostorih Centra za transfuzijsko dejavnost Izola, so navedli.

Predsednik ŠOS-a Luka Mihalič je v izjavi za javnost zapisal, da je akcija Častim pol litra "prispevek k ozaveščanju študentk in študentov, pa tudi celotne družbe, o nujnosti darovanja krvi ter o solidarnosti do tistih, ki se zanašajo na našo pomoč za preživetje."

Vodja študentske krvodajalske akcije v Mariboru Staš Vegi je navedel, da se je število študentov krvodajalcev v zadnjih letih vrnilo na predcovidno raven. "Mladi se zavedajo, kako pomembna je vsaka kaplja krvi," so njegove besede povzeli v Študentski organizaciji Univerze v Mariboru.