Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pred sestankom z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel so imeli v organizaciji Mladi zdravniki Slovenije po nedavni skupni izjavi, ki so jo ob njih podpisali še sindikat Praktik.um, Zdravniška zbornica Slovenije, Slovensko zdravniško društvo, Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije ter sindikat Fides, "velike upe, a je bil ta precej neuspešen", je povedal eden izmed 20 predstavnikov organizacije Luka Puzigaća.

Drugačno oceno srečanja je na novinarski konferenci podala ministrica, ki je dejala, da sestanek označuje kot "zelo konstruktiven". Kot je pojasnila, so udeleženci sestanka odprli številne teme s ciljem, da najdejo točke, kako bi izboljšali javni zdravstveni sistem oziroma kakovost in dostopnost zdravstvenih storitev. Ob izraženem razočaranju predstavnikov Mladih zdravnikov je dejala, da je bil namen sestanka, da si z njimi izmenjajo mnenja. "Seveda se nismo v vsem mogli strinjati, kar je normalno, ker je v takem sistemu, kot je zdravstvo, veliko deležnikov in zagotovo ima vsak neke svoje poglede na to, kako urediti sistem," je dejala.

Mladi zdravniki po besedah ministrice vidijo izboljšanje položaja zdravnikov med drugim v dvigu plač in v uvedbi inštituta svobodnega zdravnika. A pri tem imajo na ministrstvu povsem drugačen pogled. "S pobudo svobodnega zdravnika se nismo mogli strinjati, saj ministrstvo in vlada zagovarjata sistem javnega zdravstva in posledično zaposlitev v javnih zdravstvenih zavodih," je pojasnila Prevolnik Rupel.

Sorodna novica Približno 200.000 žensk ostaja brez izbranega ginekologa

Na področju zmanjševanja administrativnih obremenitev zdravstvenega osebja so po njenem mnenju že naredili odločne korake, Mladi zdravniki pa so predstavili še nekatere nove predloge, ki jih bodo po njeni napovedi preučili skupaj s predstavniki zavoda za zdravstveno zavarovanje. "Z zavodom smo se za sestanek že dogovorili in v tej smeri bomo aktivnosti z zavodom in z Mladimi zdravniki nadaljevali," je napovedala.

Pri problematiki pomanjkanja zdravstvenega kadra, ki je težava povsod po Evropi, je poudarila nujnost ureditve evidenc. Ker prihodi in odhodi zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja niso v celoti dokumentirani, so s strateškim svetom za zdravstvo in državnim statističnim uradom začeli pogovore o tem, kako bi to uredili. "Želimo točne številke, na podlagi katerih bi lahko sprejemali odločitve," je dejala.

Kot je dodala, uvedbo nekaterih uveljavljenih ukrepov analizirajo in ocenjujejo njihove učinke v praksi, pripravljajo pa tudi številne nove. "Nekaterih stvari se ne da spremeniti čez noč, tudi sistem zdravstva je zelo velik," je dejala. Ob tem se po njenih besedah nekateri učinki ukrepov zaradi zdravniške stavke sploh še ne poznajo. Glede stavke je povedala le, da "pogajanja potekajo, informacije o poteku pogajanj pa so zaupne".

Ministrica je omenila še prenovo mreže nujne medicinske pomoči, v kateri so uvedli plačevanje storitev po realizaciji. Napovedala je uvedbo vozila urgentnega zdravnika, čigar cilj je zagotavljati čim bolj kakovostno in dostopno storitev za uporabnike na terenu. Z mladimi zdravniki so govorili tudi o ukrepih za dvig ugleda tega poklica. "Že pred časom smo podali pobudo za vzpostavitev ambasadorjev, ki bi promovirali ta poklic," je povedala. Ob tem je dejala, da je bil z obeh strani izkazan interes za še kakšno takšno srečanje, čeprav o točnem datumu še niso govorili.

Pozivi k sprejetju ukrepov, ki bodo zadržali zdravnike v Sloveniji

"Prijazne besede in nasmeški ne bodo dovolj za rešitev našega zdravstva. Iz odgovorov je bila jasna njihova odtujenost od realnih težav v zdravstvu in popolna odsotnost načrta za rešitve. Strah nas je prihodnosti," so v organizaciji po sestanku objavili na družbenem omrežju Facebook.

Mlade zdravnike po besedah predstavnice organizacije Polone Gams skrbi odhod kadra, zlasti mladih zdravnikov, pa tudi njihovih mentorjev, za boljšimi pogoji dela in plačami v tujino. S tem se podaljšujejo čakalne dobe in poglabljajo težave zdravstva. "Skrbi nas, kako bo jeseni in čez nekaj let," je dejala. "Pozivamo odločevalce, da sprejmejo ukrepe, ki bodo zadržali zdravnike v Sloveniji, da ti ne bodo odhajali na delo v tujino ali v bolj preproste poklice," dodala Gams.

V organizaciji podpirajo zdravniško zbornico, ki je začela zbirati podpise volivcev za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca, ko ta izvaja zdravstveno obravnavo. O tem, da bi to področje uredili podobno, kot velja za napad na uradno osebo, so govorili tudi z ministrico, a njene podpore v teh prizadevanjih niso dobili.

Napredek so želeli doseči tudi pri končanju stavke. "Morda z dogovori zunaj trenutnih okvirov," je dejal Puzigaća, a je ministrica po navedbah Polone Gams odgovorila le, da pogajanja med sindikatom Fides in vlado potekajo. "O ukrepih in stopnjevanju stavke odloča naš zdravniški sindikat Fides, o uspešnosti stavke, ukrepov in dogovorov pa bodo najzgovorneje govorili odhodi ali prihodi zdravnikov," je dodal Puzigaća.

Opozorila o padcu kupne moči zdravnikov v primerjavi z minimalno plačo

Kot sta še povedala sogovornika, so Mladi zdravniki Slovenije pridobili podporo združenja Evropskih mladih zdravnikov slovenskemu zdravstvu. "Ko so slišali za naše težave, so bili zaprepadeni, še posebej, kako nam omejujejo pravico do stavke," je povedala Gams. "Eden od šokantnih podatkov, ki so jih slišali, je bil tudi ta, kako se je poslabšal položaj zdravnika v Sloveniji in kako je padla kupna moč zdravnika v primerjavi z minimalno plačo," je dodala.

Sorodna novica Zdravniška zbornica želi zaostritev kazni za napade na zdravstvene delavce, predlagajo zaporne kazni

Gams je opozorila, da se s pomanjkanjem zdravniškega kadra spoprijemajo povsod. "Glavna razlika pa je v tem, na kakšen način države ta kader privabljajo. Ali moramo mi biti res zadnji, zakaj ne naredimo nečesa, da bi jih zaustavili in jih spodbudili, da ostanejo v Sloveniji in delajo za državljane Slovenije," se je vprašala. Prst je usmerila še v izjemno pereče razmere v urgentnih centrih, kjer se spoprijemajo z navalom pacientov zaradi pomanjkanja zdravnikov.

Stavka zdravniškega sindikata Fides traja od 15. januarja in je najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji do zdaj. Fides zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Stališča do stavkovnih zahtev sta vlada in Fides skušala zbližati tudi z mediacijo, a je bila ta neuspešna.