James je dejal, da mu je operacija spremenila življenje. Foto: Reuters
James je dejal, da mu je operacija spremenila življenje. Foto: Reuters

Kirurgi po svetu že leta uspešno presajajo roženico, a tokrat je prvič, da jim je uspelo presaditi celo oko. Kot poroča BBC, so strokovnjaki presaditev očesa označili za ključen dogodek v prizadevanjih za povrnitev vida milijonom ljudi po svetu.

Oko so presadili Aaronu Jamesu, ki mu je nesreča z visokonapetostno električno napeljavo uničila del obraza in levo oko. Operacijo so opravili že maja, presajeno oko pa deluje zdravo. "Čeprav ga ne morem premikati, se počutim dobro. Počasi se mi vrača občutek, ampak pomežikniti še ne morem," je izjavil 46-letni James iz Arkansasa.

"Ne trdimo, da bomo obnovili vid. Vendar ne dvomim, da smo korak bližje," je v četrtek dejal vodja plastične kirurgije newyorške univerze Eduardo Rodriguez, ki je vodil presaditev.

James je junija 2021 delal za podjetje, ki se ukvarja z električnimi vodi, ko ga je stresla elektrika. Ob več drugih poškodbah je izgubil levo oko, in ker je trpel tolikšne bolečine, so mu ga morali odstraniti.

Med Jamesovo 21-urno operacijo so kirurgi poskusno združili darovani optični živec z ostanki Jamesovega prvotnega živca in vbrizgali posebne matične celice darovalca v upanju, da bodo spodbudile obnovo.

Prejšnji mesec je mravljinčenje naznanilo ozdravitev obraznih živcev. Ko je Rodriguez pritisnil na zaprto oko, je James to začutil.

James s kirurgom Rodriguezom. Foto: Reuters
James s kirurgom Rodriguezom. Foto: Reuters

Darovalec star okoli 30 let

Presaditev roženice se danes pogosto uporablja za zdravljenje nekaterih vrst izgube vida. Presaditev celotnega očesa – očesnega zrkla, njegove prekrvavitve in ključnega vidnega živca, ki ga mora povezati z možgani – pa doslej še ni uspela.

Očesna zdravnica Vaidehi Dedania je po testih ugotovila, da je na mrežnici v zadnjem delu očesa, ki zaznava svetlobo, dovolj posebnih celic, imenovanih fotoreceptorji, da lahko opravijo nalogo pretvarjanja svetlobe v električne signale, kar je eden od korakov pri ustvarjanju vida. Običajno optični živec te signale pošlje v možgane, kjer se interpretirajo.

"Že samo dejstvo, da smo izvedli prvo uspešno presaditev celega očesa z obrazom, je izjemen podvig, za katerega so številni dolgo mislili, da ni mogoč," je dejal Rodriguez. "Naredili smo velik korak naprej in utrli pot za naslednje poglavje za obnovitev vida."

Donirani obraz in oko sta prišla od moškega darovalca, ki je bil star okoli 30 let. Po navedbah BBC-ja je James šele 19. človek v ZDA, ki je prestal presaditev obraza.

Prva presaditev celotnega očesa