Foto: BoBo/Tina Kosec
Foto: BoBo/Tina Kosec

Pediatri v javnem pismu nagovarjajo pristojne, naj se zavzamejo za otroke in mladostnike ter jim omogočijo zdravo otroštvo.

Kot so opozorili, so zaskrbljeni zaradi zanemarjanja celotnega zdravstvenega sistema. Kot pravijo, je 53.000 odraslih še vedno opredeljenih pri pediatrih, saj družinski zdravniki nimajo kapacitet, da bi jih sprejeli. Na drugi strani pa 22.600 otrok in mladostnikov nima izbranega zdravnika, prav tako 44 šol nima imenovanega zdravnika šole.

Ocenjujejo, da potrebujejo 21 novih specialistov za obstoječe potrebe in zapolnitev mreže imenovanih zdravnikov šol. Od tega bi jih še 15 potrebovali za opredelitev pacientov, ki so ostali brez izbranega zdravnika. Za pokritje upokojitev se potrebuje 28 specializacij letno. Letos se je na 25 razpisanih mest prijavilo 12 kandidatov. Razloge vidijo v tem, da je "zapostavljanje primarnega javnega zdravstva tako vidno in delovna mesta za začetnike tako nekonkurenčna, da mlajši kolegi iščejo priložnosti drugje, morda celo v tujini".

V Sloveniji je umrljivost otrok med nižjimi v Evropi

Pediatri opozarjajo, da si kljub vsemu prizadevajo za ohranitev izvajanja preventivnega in kurativnega zdravstvenega varstva ter cepljenja otrok in mladostnikov kot enega najpomembnejših javnozdravstvenih ukrepov. "S tem prispevamo k odličnim rezultatom kazalnikov kakovosti našega dela, med katerimi je tudi nizka umrljivost otrok do 14. leta starosti. Ta je merljivo med najnižjimi v Evropi," so še zapisali.

"Svojo energijo usmerite v izboljšanje delovnih pogojev, in ne v grajenje javne podobe"

Pristojne pozivajo, naj v sistem pomagajo pripeljati mlade in motivirane mlade sile s kadrovskimi ukrepi, "ki bodo prinašali tako hitre rešitve kot dolgoročno upanje, da bomo še naprej lahko svoje delo opravljali kakovostno in varno", pravijo in dodajajo, da je pomembno spodbujanje razvoja preventive z ustreznim vrednotenjem preventivnih zdravstvenih dejavnosti in storitev. "Pozivamo vas, da namesto v grajenje javne podobe svojo energijo usmerite v izboljšanje delovnih pogojev."

Skrb za otroke in mladostnike ter njihovo zdravje bi morala biti prioriteta celotne družbe. "Otroci niso pomanjšani odrasli in mladostniki niso povečani otroci," so še povedali.

Pismo je podpisalo 320 pediatrinj in pediatrov ter šolskih zdravnic in zdravnikov. Podpirajo ga glavna strokovna združenja na področju pediatrije in šolske medicine: Združenje za pediatrijo pri SZD-ja, Sekcija za primarno pediatrijo in Sekcija za šolsko, študentsko in adolescentno medicino.