Porast primerov oslovskega kašlja

Ob svetovnem tednu cepljenja so vse glasnejša opozorila, da je vse manj otrok in mladostnikov pri nas cepljenih, zato se spet pojavljajo tudi ošpice.

Na Češkem je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni število primerov oslovskega kašlja največje v zadnjih 60 letih, zato so že razglasili epidemijo, je povedala sogovornica iz Prage.

Anita Gregorec Sedlaček je pojasnila: "Trenutno imamo od novega leta do 9000 okuženih, največ med njimi je najstnikov od 15 do 19 let, potem pa so od 10 do 14 let. Trije so umrli, od tega en novorojenček, vendar so vsi trije imeli še druge bolezni."

Ob pomanjkanju cepiva imajo prednost pri cepljenju nosečnice in tisti z oslabljenim imunskim sistemom. Drugih ukrepov trenutno nimajo.

"Glede ukrepov pravijo, da naj bi se mame z novorojenčki bolj držale zase. Vsaj tri mesece, dokler se ta otrok ne cepi proti oslovskemu kašlju, naj se izolirajo doma," dodaja Anita Gregorec Sedlaček.

Glede na prijavljene primere je v Sloveniji največ oslovskega kašlja pri dojenčkih in mladostnikih. S posameznimi izbruhi te nalezljive bolezni se srečujejo tudi v šolah.

Jasmina Voršič, ravnateljica OŠ Martina Konšaka v Mariboru: "Na naši šoli imamo nekaj primerov potrjenega oslovskega kašlja, vendar je številka obvladljiva. Učenci imajo navodila, tudi njihovi starši, prav tako zaposleni. Intenzivno izvajamo preventivne ukrepe, ki nam jih je podal NIJZ."

Zoran Simonović, predstojnik mariborske enote NIJZ-ja: "Letos smo doslej potrdili izbruhe v najmanj sedmih osnovnih in srednjih šolah v mariborski regiji. Pomembno je, da oseba, ki bi lahko imela oslovski kašelj, relativno v zgodnjem obdobju obišče zdravnika, da prejeme ustrezno zdravljenje."

Kužnost je namreč zelo velika, ena bolna oseba lahko okuži do 18 ljudi, zato je zadostna precepljenost nujna.