Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 19. maj. 2024

TV Slovenija 1 • Ned, 19. maj.

Ob koncu dneva družina slonov išče zavetje, kjer bo prenočila. Znoči se. Mama slonica s trobcem pripravi blazino iz trave. Slonji mladiček zleze med mamine noge in sesa večerjo. Potem zazeha in leže k počitku. Mama ga boža s svojim trobcem in budno pazi, da se mu ne bi kaj zgodilo. Lahko noč, sloni!

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Rija pričakuje obisk nove prijateljice Suzane. Rada bi bila najboljša gostiteljica, zato se uri v vsem, kar počno najboljši prijatelji. Najbolj nestrpno pričakuje čajanko s piškoti. Ko pride Suzana, je Krokodil odveč. A tudi Krokodil si najde najboljšo prijateljico in lažje kot Rija doseže škatlo s piškoti. Zdaj so vsi vabljeni, da se mu pridružijo na čajanki.

Žarko je prebral knjigo o superjunakih, zato išče živali, ki potrebujejo njegovo pomoč. Pri tem naredi več škode kot koristi, dokler se ne zgodi nesreča, pri kateri lahko pomaga le … super Žarko!

Krilček bi rad zrasel. Bučko se spomni, kako mu bo pokazal, da velikost ni pomembna, da je vsaka pošast izjemna na svoj superpošastni način.

Bubi, Bibi in Boni v duplu starega drevesa zmoti nenavaden šum in Boni prinese na plan nepoznanega mladička. Pazljivo si ga ogledujejo in ugotovijo, da ima »trobec«, zato ga odnesejo k mami slonici. Ta trdi, da ni njegova mama. Mladička natančneje pogledajo in vidijo, da res nima trobca, ampak daljši rilček in rep, ki spominja na rep opice marmozetke. Tudi ona pravi, da ni njegova mama. Svetuje jim, naj vprašajo še mamo medvedko, ali je morda mladiček njen. Tudi medvedka ni njegova mama. Sovice se odločijo, da ga bodo odnesle nazaj tja, kjer so ga našle. Tam zagledajo mamo koati, ki s svojimi mladički išče izgubljenega malčka. Doma jih mami in očka poučita o dnevnih in nočnih živalih. Mami jih prijazno opozori, da mladička ne bi smeli odnesti iz domačega brloga. Kadar so v dvomih, kaj jim je storiti, naj raje vprašajo očka in mami.

Orjaški Trobko je žejen, tava po puščavi in išče vodo. Ko trobec zazna vodni vir, se spremeni v sveder, s katerim lahko črpa vodo. Boti pa se mora spretno izmikati Trobkovemu trobcu, da lahko zbere podatke o njem.

Cofek in Rina se igrata zdravnike, ko Cofek odkrije, da očka reciklira njegove stare igrače. Cofek ne dovoli, da bi njegov stari robot postal strašilo! Zdravnik Cofek ga bo »popravil« z obliži.

Za očetovski dan Cofek piše pesmico za očka. Svoj navdih črpa iz narave. Toda bober Jezeršek ga pouči, da mora poezija upoštevati stroga pravila in Cofek ga skuša ubogati.

Prijateljici Sonja in Lara skrbita za svojo drevesno mladiko, ki jo poimenujeta drevo prijateljstva. Tin jo po nesreči polomi, kar med prijateljicama zaneti hud prepir. Le kako ga bosta zgladili?

G-rexi iščejo večerjo in pot jim prekriža čilistriga. Začne se divji lov. Rdečka jih skuša ustaviti, saj čilistrige oddajajo zelo pekoč strup, a nazadnje po naključju tudi sama eno poje. Zaradi skakanja od bolečine pritegne pozornost bananaraptorjev, ki prav tako iščeta večerjo.

Balu pade v grm, poln trnov. Da bi se pozdravil, potrebuje med. Mavgli in Bagira se odpravita ponj. A med je izginil. Odločita se, da bosta našla tatu. Tudi Riki tiki tevi se jima pridruži.

Zmedi z raketo po nesreči trči v Zemljo. Vse se strese in nenadoma so vsi letni časi pomešani. Le zakaj je na Zemlji poleti toplo in pozimi hladno?

Pip in Poka mečeta kamenčke v ribnik in zagledata Jasmino, ki se sama igra. Menita, da je osamljena, in se odločita, da se bosta ves dan igrala z njo. Nekaj časa Jasmino njune igre zabavajo, a ko bi se rada igrala tudi kakšno svojo igro, ji to preprečita. Končno se ji uspe izmuzniti, Pip in Poka pa se sprašujeta, s čim sta jo prizadela. Ko se spet srečajo, jima Jasmina pojasni, da se včasih raje igra sama in da zaradi tega še ni osamljena. Le kako bi bila, saj jo obkroža narava in prijatelj kamenček. A le dokler ga Pip ne vrže v ribnik, saj ne ve, da je to njen prijatelj. Jasmina mu ne zameri, vsepovsod je še dovolj prijateljev kamenčkov.

Brina in prijatelji sošolci se v šoli igrajo. Učiteljica Kalipso jih bodri s pesmijo, spodbuja in pomaga z nasveti. Le Primož se igra sam in je zelo skrivnosten …

Zdravnica Binka vsem bolnikom s hudimi poškodbami takoj zagotovi zdravniško oskrbo. Le Hanka nestrpno čaka v čakalnici. Ker ni huje poškodovana, jo tam zadržuje sprejemna sestra Brina. Hanka se dolgočasi, pa zapleše ples, pri katerem se telo zvija, repek pa miruje. Ker kužki navadno z repkom migajo in telo miruje, zdravnico Binko ples tako navduši, da Hanko takoj sprejme v ordinacijo.

Ajda in Egon se sprašujeta, kdo je najstarejši prebivalec gozda. Gotovo je nona. Pa je to res? Nona se samo nasmeji. Najstarejša bitja v gozdu so mnogo starejša od nje. Radovednima otrokoma pripravi nekaj namigov, da sama odkrijeta častitljiva očaka.

Celestinca prvič povabi prijateljico Marjanko, da prespi pri njej. Ernesta prosi, naj ji pomaga pripraviti vse za lep večer. Želi si, da bi bilo vse popolno, in prosi prijatelja, da se skupaj igrata. Ali bo uspelo vsakemu v tej igri najti svoje mesto?

Vas zanima, zakaj nas boli grlo? Zdravnica Mica in Tinko pojasnita, kako bakterije ali virusi, ki zaidejo v žrelo, povzročijo kup nevšečnosti.

Na avstralskih otokih najdemo zanimive živali. Orjaško črepaho, morskega plazilca, ki se neverjetno dobro znajde. Starodavnega avstralskega psa, dinga. In tiho, nevidno smrtno kačo, ki plen privablja z repom. Katera od njih je zares ustvarjena za preživetje?

Nedeljsko bogoslužje iz Slovenskega Marijinega narodnega svetišča na Brezjah.

Uživali boste v glasbi Astorja Piazzolle, posvečeni pomladi, v izvedbi klarinetista Mateja Bekavca in Abonmajskega orkestra Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. Mate Bekavac velja za enega od najboljših klarinetistov v svetovnem merilu, ki se uspešno posveča tudi dirigiranju.

Kako bo v družbi ženska izpolnila svoje poslanstvo? Božji Materi Mariji še vedno pravijo ženska vseh žensk.

Zakaj pravijo, da je Božja Mati Marija, ženska vseh žensk? Po Jezusovem vstajenju je bila z apostoli zbrana v dvorani zadnje večerje. Pričakovali so obljubljenega Svetega Duha. V njegovi moči so pogumno odšli oznanjat evangelij po vsem svetu. K čemu Marija spodbuja vsako žensko? V mesecu aprilu je papež za namen molitve določil, da bi bilo dostojanstvo ženske v vsaki kulturi spoštovano. Ženska je še vedno orodje, pogosto v moških rokah. Kako bo v družbi izpolnila svoje poslanstvo? O tem pa v oddaji na binkošti, pred praznikom Marije, Matere Cerkve.

Ptuj je ta konec tedna gostil že 35. razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Letos se je podrobneje predstavila Pomurska regija. S predsednikom zadružne zveze Slovenije smo se pogovarjali o pomenu povezovanja pri trženju domačih kmetijskih proizvodov. Na Štajerskem smo preverili, kakšna je škoda po spomladanski pozebi. Ob svetovnem dnevu čebel predstavimo mednarodne aktivnosti ČZS, obiskali smo tudi čebelarstvo Prah. Oddajo zaključimo s prispevkom o predstavitvi sodobne kmetijske tehnike v Šolskem centru Šentjur.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Napeta in ganljiva športna drama o osebni borbi odpisanega boksarja

Steve Landry je propadel boksar na koncu svoje kariere, za seboj ima številne izgubljene bitke. Ko njegova hči izrazi željo po klavirju, da bi lahko nadaljevala glasbeno izobraževanje, Steve sprejme ponudbo, da postane sparing partner obetavnega mladega boksarja. Po eni strani to pomeni zaslužek, ki ga Steve potrebuje, po drugi strani pa poskuša s tem podvigom dokazati, da je zmožen več, kot kaže serija izgub v njegovi karieri. Stevova žena izrazito nasprotuje moževi odločitvi, saj se zaveda nevarnosti sparinga. To namreč presega Stevove telesne zmogljivosti in predstavlja veliko tveganje za poškodbe.

Izvirni naslov: SPARRING / Francoski film, 2017 / Režija: Samuel Jouy / Igrajo: Matthieu Kassowitz, Olivia Merilahti, Billie Blain, Souleymane M'Baye

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Poka prespi pri Pipu. Ob medli svetlobi Pipove nočne lučke si pripovedujeta pravljice za lahko noč. Ko se ta pokvari, Pip prižge drugo svetilko, ob njeni močni svetlobi pa Poka ne more zaspati, saj raje spi v temi. Ko se odplazi v pritličje, da bi lahko spal ob prižgani luči, Poka spozna, da se Pip boji teme. Z igricami v temi mu pomaga, da se otrese strahu. Pipa res tako zabavajo igra z nalepkami, ki svetijo v temi, senčne lutke in opazovanje zvezd na nočnem nebu, da strah kar izpuhti. Pip brezskrbno zaspi v zatemnjeni sobi pod zvezdnatim nebom, posejanim s Pokinimi svetlečimi nalepkami.

Nedeljsko popoldne sodeluje v akciji Pomežik soncu Zveze prijateljev mladine Slovenije, zato se v zabavnih igrah pomerita ambasadorja akcije: Urška Vučak Markež in Primož Suhodolčan. Bernarda in Jože gostita sodelavca športnega uredništva Tomaža Hudomalja in Anžeta Bašlja, ki predstavljata spremljevalni program TV Slovenija med Evropskim nogometnim prvenstvom. V goste prihaja še Aleksander Mežek, ki v Vrbi pripravlja koncert ob svoji 75-letnici. Na glasbenem odru gostimo Masayah, ki je prejela dve glasbeni nagradi Zlata piščal, ter Neisho, ki se predstavlja z novo pesmijo Slovo.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Ali so preiskovalne komisije – v državnem zboru so pravkar ustanovili še eno na zahtevo državnega sveta – res sredstvo za politično obračunavanje med strankami ali, kot to predvideva zakon, organ za iskanje politične odgovornosti na različnih področjih. O tem s poslancema iz Svobode in SDS-a, Alešem Rezarjem in Andrejem Hoivikom.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Marija Antoaneta je končno noseča, vendar veselje kraljevega para ne traja dolgo. Po Versaillesu se razširi pornografsko gradivo, ki namiguje, da kraljica vara moža in mu hoče podtakniti otroka svojega ljubimca, grofa Chartresa. Ludvik ukaže, naj zaklenejo grad in poiščejo avtorja sramotilnega pamfleta. Zaslišanje množice dvorjanov ne prinese rezultatov, zato se preiskava usmeri na ožje člane kraljeve družine.

MARIE ANTOINETTE / Francija / 2022
Scenarij: Deborah Davis
Režija: Geoffrey Enthoven, Pete Travis
V glavnih vlogah: Emilia Schüle, Louis Cunningham, James Purefoy, Jack Archer, Jasmine Blackborow, Gaia Weiss, Oscar Lesage, Crystal Shepherd – Cross, Caroline Piette, Nathan Willcocks, Roxane Duran, Laura Benson, Jonas Bloquet, Yoli Fuller, Liah O'Prey, Paul Bandey

Gost nedeljskega Intervjuja, ki ga vodi Jože Možina, bo dolgoletni sindikalni voditelj Fidesa, zdravnik Konrad Kuštrin. Po 43 letih delovne dobe in 28 letih na čelu Fidesa se je upokojil, vendar je še vedno odličen poznavalec razmer v zdravstvu in položaja zdravnikov. Kuštrin ugotavlja, da so po dveh desetletjih zdravniške plače realno spet nižje, neprimerljive s plačo in ugledom, ki ju imajo zdravniki v sosednji Avstriji. Nekdanji vodja Fidesa je zelo kritičen do vlade. Meni, da se ministrica za zdravje in premier, ki več pohajkuje okoli, kot dela, sploh ne ukvarjata z ureditvijo primernega statusa zdravnikov in dejansko dopuščata propadanje zdravstvenega sistema. Kuštrin se sprašuje, kdo nas bo zdravil čez 10 let, saj tendenca vladajoče politike vodi v katastrofo. Gost je po hudi prometni nesreči pred leti tudi sam potreboval dolgotrajno zdravljenje. Izkušnja z »druge strani« bolniške postelje je bila zanj zelo dragocena. Ocenjuje, da so pacienti za zdravnike, ki so preobremenjeni, pogosto le diagnoza, dejansko pa je treba poznati tudi duševno stanje človeka, ki se zdravi.

21:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:10
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Pošvedrani klavir je filmsko glasbena povest, ki s pomočjo dokumentarno igranih in animiranih filmskih delov pripoveduje zgodbo o starem zapuščenem klavirju Bösendorfer model 225 v studiu radia Slovenija.
Izhodišča za zgodbe v filmu o klavirju so resnična, zgodovinsko utemeljena iz pisnih izročil in dokumentov. Dopolnjena so z izjavami in sklicevanjem na dve slovenski literarni predlogi. Pripovedna vez med vsem tem pa je plod domišljij in ustvarjalnega zanosa avtorjev.

Bojan Gorišek, dobitnik nagrade Prešernovega sklada za leto 2005, velja za enega najboljših slovenskih interpretov sodobne glasbe. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani in se izpopolnjeval pri Herbertu Hencku v Kölnu (Nemčija). Na svoji razgibani glasbeni poti je nastopal v ZDA, Italiji, Nemčiji, Franciji, Avstriji, Švici, Španiji, na Nizozemskem in Finskem. Sodeloval je z Lucianom Berio, Vinkom Globokarjem, Jane Manning, Ireno Grafenauer, Johnom Edwardom Kellyjem in Davidom Harmanom. Posnel je celoten opus klavirskih del Erika Satieja, Georgea Crumba, Marija Kogoja in Alda Kumarja. Tokrat se Gorišek predstavlja z zvočno in ritmično učinkovito glasbo Philipa Glassa – s skladbo Metamorphosis Four.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov