Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Glasba • oddaje

Glasba Sozvočja Slovenije: Ljudska glasba na Slovenskem

21.09.2022

Sozvočja Slovenije je edinstven koncert, ki predstavlja prerez sodobne slovenske ljudske glasbe. Oblikovalca programa koncerta, Janez Dovč in Jasna Vidakovič, sta za koncert izbrala glasbenike in ansamble vseh generacij, ki prihajajo z različnih krajev Slovenije in zamejstva. V prvem delu so nastopili: Smledniški pritrkovalci, Paridolske korenine (Kozjansko), Janez Dovč, Boštjan Gombač, Trstenke, Jože Režek (Haloze), Fantje s Preske (Dolenjska), Kresnice iz Adlešičev, Sodevski tamburaši, Petračeva (Bloke), Bistrške škuorke (Ilirska Bistrica) ter Alpski godčevski sestav pri FS Ozara Kranj.

Glasba Antonín Dvořák: Ciganske melodije (Matjaž Robavs in Andreja Kosmač)

08.08.2022

Baritonist Matjaž Robavs in pianistka Andreja Kosmač sta na Ljubljanskem gradu pred televizijskimi kamerami predstavila Ciganske melodije češkega skladatelja Antonína Dvořáka. Skladatelj je leta 1880 izbral sedem besedil iz zbirke pesmi Adolfa Heyduka in jih uglasbil v duhu češkega glasbenega izročila z nekaterimi vplivi romske glasbe. Romsko življenje je bilo v času avstro-ogrske vladavine na Češkem simbol neodvisnosti, upora in osvoboditve od strogega meščanskega življenja. Izvajalca v poustvarjalnem duu uspešno sodelujeta že več let. Matjaž Robavs je končal študij solopetja na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost na Dunaju. Specializiral se je prav za interpretacijo samospevov in oratorijev. Kot uveljavljen operni pevec nastopa na domačih in tujih odrih. Andreja Kosmač je z odliko diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak. Pozneje se je izpopolnjevala in se specializirala predvsem za igranje komorne glasbe. Sodeluje v številnih zasedbah z vrhunskimi domačimi in tujimi glasbeniki.

Glasba Janez Dovč & Sounds of Slovenia: Kabinetni ljudje, glasbeni spot

12.06.2022

Kosovelova pesem Kabinetni ljudje še skoraj sto let po tistem, ko je bila napisana, kaže, kako globoko je mladi pesnik razumel odnos med človekom in naravo in kako zgodaj je opozoril na odtujenost. Rešitev je v tesnejšem stiku z naravo. Še zlasti po izkušnji karantene povsod po svetu postaja jasno, da je bistvo prostora v prostosti, zato vabilo na prostost, kabinetni ljudje. Uglasbitev je delo Janeza Dovča, skladbo pa izvaja kolektiv Sounds od Slovenia, ki povezuje izvrstne glasbenike, soliste in člane številnih slovenskih zasedb.

Glasba Glasbena matineja - Mozartine: Brina Nataša Zupančič in Irena Rovtar, Simfonični orkester RTV Slovenija in Alpaslan Ertüngealp (G.Tartini, C.P.E.Bach, F.Mendelssohn)

07.03.2022

Koncert nedeljskih matinej Simfoničnega orkestra RTV Slovenija s solistkama, violinistko Brino Natašo Zupančič in flavtistko Ireno Rovtar. Prva je leta 2009 uspešno končala podiplomski študij specializacije violine pri prof. Vasiliju Meljnikovu in igra najrazličnejše glasbene zvrsti, od klasike, rocka, popa do jazza. Predstavlja se v tehnično izjemno zahtevni interpretaciji Tartinijeve kompozicije za violino »Vražji trilček«. Irena Rovtar se je po uspešni diplomi pri prof. Karolini Šantl-Zupan zaposlila v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Med šolanjem je prejela več zlatih plaket in nagrad, dejavna je tudi v komornih orkestrih in na mednarodnih seminarjih. Predstavlja se s Koncertom za flavto Carla Philippa Emanuela Bacha, sina velikega baročnega skladatelja J. S. Bacha. Koncert zaokrožuje Mendelssohnova »škotska« Simfonija št. 3.

Glasba Janez Dovč & Sounds of Slovenia: Šentjanževo, glasbeni spot

16.01.2022

Harmonikar in skladatelj Janez Dovč je tudi umetniški vodja Agencije Celinka, ki odpira in podpira možnosti za ustvarjanje, izvajanje in poslušanje glasbe v projektu Sounds of Slovenia. Pod njegovim umetniškim vodstvom vrhunski slovenski glasbeniki z modernimi aranžmaji slovenske ljudske glasbe skrbijo za promocijo Slovenije v tujini. Tokrat se v videospotu predstavlja z avtorsko glasbo Šentjanževo.

Glasba Trubar in glasba, MePZ Cantemus Kamnik, Matjaž Šček in Gregor Klančič

31.10.2021

Primož Trubar je sicer najbolj znan kot avtor Abecednika in Katekizma, vendar pa je deloval tudi kot skladatelj. MePZ Cantemus Kamnik je pod vodstvom zborovodje Matjaža Ščeka izvedel njegove pesmi, ki jih je nekaj let po Trubarjevi smrti v Protestantski pesmarici Ta celi catehismus izdal Jurij Dalmatin. V oddaji si boste lahko ogledali odlomke s tega koncerta, na kratko pa vam bomo predstavili tudi Trubarjevo glasbeno ustvarjalnost.

Glasba Ko mislim nate: Jurij Reja – samospevi Rada Simonitija

07.07.2021

Skladatelj in dirigent Rado Simoniti (1914-1981) je ena najpomembnejših osebnosti v zgodovini slovenske glasbi v obdobju po drugi vojni. Rodil se je v Goriških Brdih, v domačem kraju je obiskoval ljudsko šolo, potem pa je z desetimi leti odšel v Ljubljano. Leta 1943 je odšel v partizane in osnoval partizanski pevski zbor Srečko Kosovel, s katerim je imel številne nastope doma in po Evropi. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 1946. Po drugi vojni je bil dirigent v ljubljanski Operi v Ljubljani ter desetletje tudi dirigent zbora Slovenske filharmonije. Njegov opus obsega okoli 600 del, predvsem samospevov in zborovskih pesmi. Tokrat bomo z glasbeno vizualizacijo predstavili izbor njegovih samospevov v orkestraciji za simfonični orkester. Solist je tenorist Jurij Reja, spremlja ga Simfonični orkester RTV Slovenija, dirigent Anton Nanut. Režija Slavko Hren.

Glasba Božična pravljica

23.12.2020

Božič je čaroben čas migljajočih lučk, bleščečih okraskov, daril, zabav, pesmi in jaslic. Vendar pa je božič tudi čas, ki nas lahko prebudi v globinah naših duš in src in se dotakne tistih src, ki so morda pozabila ali podvomila, da so ljubljena in da so sposobna ljubiti. Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj je posnelo Božično pravljico, ki bo pričarala čudovito, drugačno božično fantazijo, ki odpira vrata v svet, poln lepih stvari in očarljive glasbe, ob kateri bo uživala cela družina. Direktor fotografije Bojan Kastelic, urednica Danica Dolinar, režija Hanka Kastelicova.

Glasba W. A. Mozart: Lažna vrtnarica, operna predstava Akademije za glasbo v Ljubljani

18.07.2020

Opera buffa W. A. Mozarta Lažna vrtnarica (La Finta Giardiniera) je z diplomsko predstavo študentov pevskega oddelka Akademije za glasbo leta 1992 doživela svojo prvo odrsko izvedbo v Sloveniji. Pod glasbenim vodstvom in taktirko Boruta Smrekarja ter v odrski režiji Henrika Neubauerja so ob spremljavi komornega orkestra AG v Ljubljani nastopili solisti Aleksandra Milosavljević, Marjan Trček, Željka Martić, Neda Martć, Mojca Vedernjak, Alenka Slokar in kot gosta Jože Kores in Robert Vrčon. TV-realizacija: Tomaž Švigelj, urednica Danica Dolinar.

Glasba G. Tartini - M. Šparemblek: Vražji trilček

09.07.2020

Glasba Vražji trilček Giuseppa Tartinija je navdihnila koreografa Milka Šparembleka, da je postavil kratko koreografsko miniaturo. Po ulicah Pirana jo bo odplesal baletni plesalec Vojko Vidmar.

Glasba Najin sinek - Frane Milčinski Ježek, Brina Vogelnik & Janez Dovč

16.02.2020

Kratki glasbeni spoti predstavljajo pesmi Franeta Milčinskega - Ježka, ki so jih uglasbili razmišljujoči in angažirani mojstri govorjene in pete poezije, šansonjerji, igralci, kantavtorji. Tokrat predstavljamo Ježkovo pesem Najin sinek, ki sta jo uglasbila in interpretirala Brina Vogelnik ter Janez Dovč. Urednica oddaje je Danica Dolinar, scenarista sta Vita Mavrič in Marko Vezovišek, scenograf Andrej Stražišar in režiser Marjan Kučej.

Glasba Hiša št. 203 - Frane Milčinski Ježek, Vita Mavrič in Steve Klink

02.02.2020

Kratki glasbeni spoti predstavljajo pesmi Franeta Milčinskega Ježka, ki so jih uglasbili razmišljujoči in angažirani mojstri govorjene in pete poezije, šansonjerji, igralci, kantavtorji. Tokrat predstavljamo Ježkov song Hiša št. 203 v interpretaciji Vite Mavrič in Steva Klinka. Urednica oddaje je Danica Dolinar, scenarista sta Vita Mavrič in Marko Vezovišek, scenograf Andrej Stražišar in režiser Marjan Kučej.

Stran 1 od 5
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov