Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Glasnik • oddaje

Glasnik Glasnik

30.12.2015

V oddaji Glasnik objavljamo reportaže o pomembnejšem dogajanju na področju kulture in umetnosti. V studiu gostimo kulturnike in umetnike, glasbenike, predstavljamo televizijske portrete umetnikov. Beležimo aktualne gledališke premiere, koncerte in odprtja likovnih razstav, predstavljamo umetniške vrhunce v širšem regijskem prostoru. Glasnik je edina regionalna oddaja o kulturi in umetnosti. karmen.podlesnik@rtvslo.si, petra.skok@rtvslo.si

Glasnik Glasnik

23.12.2015

V predbožični oddaji Glasnik za začetek prisluhnemo mariborski premieri opere Tomaža Sveteta z naslovom Junak našega časa, ki se naslanja na dramo poljskega dramatika Roževiča in nosi naslov Kartoteka. Gre za filozofsko in družbeno kritično delo, komorno opero, za godalni kvartet in šest solistov. O fotografiji, pa tudi o tišini in potovanjih se ob fotografski razstavi Ivana Dvoršaka v Umetnostni galeriji Maribor pogovarjamo s priznanim in nagrajenim francosko-slovenskim fotografom Klavdijem Slubanom, ki je sicer študiral literaturo. Njegovo fotografijo, močno zaznamovano z literaturo, pa velikokrat imenujejo kar ''literarna fotografija''. Sluban je v Mariboru imel fotografsko delavnico, vodstvo po Dvoršakovi razstavi in predavanje. Na 1.Mariborskem umetniškem sejmu- Mus-u, ki ga je tri dni gostil Salon uporabnih umetnosti, se z umetniki in gosti okroglih miz sprašujemo, ali je v Sloveniji sploh tržišče za prodajo in nakup likovne umetnosti in kako se umetniki lahko promovirajo. Ob koncu pa prisluhnemo še glasbi božičnega koncerta, ki jo izvaja zbor Opere SNG Maribor. Oddajo sta pripravili Karmen Podlesnik Marčič in Petra Skok, ureja in vodi jo Petra Skok.

Glasnik Glasnik

16.12.2015

V oddaji Glasnik objavljamo reportaže o pomembnejšem dogajanju na področju kulture in umetnosti. V studiu gostimo kulturnike in umetnike, glasbenike, predstavljamo televizijske portrete umetnikov. Beležimo aktualne gledališke premiere, koncerte in odprtja likovnih razstav, predstavljamo umetniške vrhunce v širšem regijskem prostoru. Glasnik je edina regionalna oddaja o kulturi in umetnosti. karmen.podlesnik@rtvslo.si, petra.skok@rtvslo.si

Glasnik Glasnik

09.12.2015

V oddaji Glasnik se najprej podamo v zgodovino Mestnega gledališča Ptuj. Gledališka zgodovina na Ptuju sega vse tja v 18. stoletje, leta 1995 pa se v mestu vzpostavi profesionalno gledališče, slednje letos praznuje 20 let svojega delovanja. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z aktualnim direktorjem in tudi nekdanjimi direktorji gledališča. V nadaljevanju preverjamo utrip Ta veselega dneva kulture, 3.decembra, Prešernovega rosjtnega dne, ko kulturne institucije odprejo svoja vrata in obiskovalcem omogočijo vpogled tudi v sicer širši javnosti nepoznane prostore. Mi smo si ogledali občasno arheološko razstavo Tisočletja v glini v Pokrajinskem muzeju Maribor in obiskali konservatorsko-restavratorske delavnice za les, kovino in tekstil, ki delujejo pod okriljem Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož. Ker v decembru potrošniška mrzlica oz.vročica zagotovo doseže svoj vrhunec, se odpravimo na interaktivno razstavo Razprodaja, ki si jo je zamislil Kolektiv Freštreš. Tamkaj se da kupiti tudi isntant karmo v pločevinki. Ob koncu oddaje prisluhnemo še izvrstnim glasbenikom -mariborskemu multiinstrumentalistu Andreju Hrvatinu s projektom Nimetu in francosko-maroški zasedbi Titi Robin ''Taziri''Trio - na mednarodnem festivalu Etnika. Slednji že vrsto let v Maribor vabi odlične glasbenike. Oddajo ureja Petra Skok, reportaže sta prispevali Karmen Podlesnik Marčič in Petra Skok.

Glasnik Glasnik

02.12.2015

V prvi decembrski oddaji Glasnik spoznamo del kiparskega opusa priznanega akademskega kiparja Darka Golije. Njegova najnovejša razstava, ki si jo je moč ogledati v razstavišču Studio UGM v Mariboru, se loteva pomembnega kiparskega motiva glave v tehniki gline, umetnik pa razstavo naslavlja Cephalisation - Oglavičenje. Slednji pojem je umetnikova domislica in označuje ''neko stanje preden se predmet spremeni v glavo''. Oddajo nadaljujemo s prevpraševanjem o naši determiniranosti in pojmu svobodne volje. Vsega tega se namreč skozi gib, tekst in video loteva interdisciplinarni performans deTERMINIRANI, za konceptom katerega stoji Ana Germ, plesalka in koreografinja mlajše generacije, performans pa soustvarjajo še trije plesalci in performer. S 14. Festivalom Drugajanje, katerega organizator je ljubljanski Zavod Bunker, raziskujemo pojmovanja identitete dandanes, in sicer na primeru romunske uprizoritve z naslovom Vzporedno.Slednaj tematizira spolno identiteto in ženskost vs.moškost. Ob koncu oddaje pa z novinarskim prispevkom europarltv nekaj minut namenimo še dobitnici filmske nagrade LUX 2015, turško-francoski režiserki Deniz Gamze Ergüven in njenemu celovečernemu prvencu Mustangu, ki spregovori o položaju žensk in deklet v sodobni Turčiji.

Glasnik Glasnik

25.11.2015

Vokalno gledališče Carmina Slovenica predstavlja nov odrsko-glasbeni spektakel Fortuna Fauvelu ne bo par!, ki temelji na partituri glasbene mojstrovine Fauvel 86 skladatelja Lojzeta Lebiča iz leta 1986, hkrati pa navdih išče tudi pri srednjeveški alegorični pesnitvi Roman de Fauvel, ki govori o sedmih človeških zablodah oz.naglavnih grehih. Osrednji (anti) junak pesnitve je častihlepni osel Fauvel s človeškimi lastnostmi, ki za roko zaprosi boginjo usode Fortuno. Razstavišče Kibla Portal na Studencih je proti koncu leta 2012 s projektom Soft Control nastalo v prostorih nekdanjih industrijskih hal in je ponavadi namenjeno skupinskam razstavam večjih formatov domačih ter tujih umetnikov. Trenutno se tamkaj javnosti prvič samostojno predstavlja en sam umetnik, Madžar Gyula Varnai, s svojo razstavo Slepi svet. Naslov ponazarja dvoje: slepoto kot invalidnost in simbolično slepoto postmodernega človeka. Ob koncu v Salonu uporabnih umetnosti prisluhnemo še poeziji, zbrani v Antologiji mariborske poezije. Gre za posebno lanskoletno izdajo revije Dialogi, ki jo je uredil Robert Titan Felix. Poezijo iz Antologije interepretirajo dramski igralci mariborske drame - Peter Boštjančič, Bojan Maroševič, Irena Varga in Milada Kalezić, z glasbo jih spremlja harfist Brin Bernatovič. Naslov bralno-glasbenega dogodka je Ko ciproš zacveti, dramaturg dogodka Vili Ravnjak je to Glazerjevo pesem izbral zaradi simbolne sporočilnosti: naj poezija vzbrsti in zacveti! Oddajo pripravlja, ureja in vodi Petra Skok.

Glasnik Glasnik

18.11.2015

V oddaji Glasnik se najprej skupaj z občinstvom nasmejimo najnovejši premieri mariborske drame. Gre za songdramo Večno mladi avtorja Erika Gedeona, ki govori o ostarelih dramskih igralcih. Peterica igralcev iz mariborskega dramskega ansambla tako igra same sebe čez približno 50 let, ena od članic ansambla pa igra medicinsko osebje v domu ostarelih. Ne glede na leta in starostniške tegobe ti ostareli igralci nimaja še prav nikakršnega namena umreti, še vedno imajo radi zabavo, še vedno so divji v srcu in tudi v obnašanju, kar seveda sproža številne nadvse komične situacije. Režijo podpisuje vsestranski Sandy Lopičić. V uprizoritvi se nam predstavlja tudi kot izvrsten pianist. V nadaljevanju nam Cécile in Marek, prostovoljca Infopeke, skozi svoje oči oz. lastne kreativne talente predstavita svoje videnje Slovenije, in sicer na razstavi Tu: Biti v galeriji K18 na Koroški cesti v Mariboru, ki je Mareku zelo ljuba. Kot ilustratorka, se Cécile predstavlja z ilustracijami in slikami, medtem ko Marek Maribor in Slovenijo prikaže s črnobelimi fotografijami. V studiu gostimo Aljaža Selinška, pesnika mlajše generacije, čigar pesniški prvenec Ljubezen v prastarem mestu, navzlic naslovu zbirke, še zdaleč ne prinaša zgolj ljubezenske izpovednosti. Njegovo poezijo globoko zaznamujeta zgodovina in filozofija, vedi, ki Aljaža kot profesorja spremljata vsakodnevno. Dvodelna pesniška zbirka prinaša 30 stilno in vsebinsko raznoterih pesmi, založila jo je Založba Artomatik. Oddajo pripravlja, ureja in vodi Petra Skok.

Glasnik Glasnik

11.11.2015

Predstavljamo novo premiero SNG Maribor, balet Peer Gynt v koreografiji Edwarda Cluga, nadaljujemo z židovsko simboliko v upodobitvah slikarke Irene Gajser, z gostoma v studiu govorimo o delu in težavah Društva likovnih umetnikov Maribor, letos praznujejo 95 let in so najstarejše tovrstno društvo v Sloveniji , in poznamo Amino Bašič, izšolano pevko, ki ob delu v zboru SNG Maribor rada zapoje tudi kakšno sevdalinko. Gostimo še Nina Flisarja iz Založbe Pivec, ki se je z našo literarturo in njenimi ustvarjalci podala na turnejo po Češki in Slovaški.

Glasnik Glasnik

04.11.2015

V Umetnostni galeriji Maribor so odprli prvo retrospektivno razstavo, posvečenu priznanemu mariborskemu fotografu Ivanu Dvoršaku, ki je bil za časa svojega življenja srce in duša Fotokluba Maribor. Fotografa bistveno zaznamuje motivika mariborskih predmestij s svojo sivino in pozabljenostjo. Razstava Dvoršaka prikazuje tudi kot izvrstnega grafičnega oblikovalca logotipov in plakatov. Z oddajo Glasnik se tudi nekoliko povrnemo k minulemu festivalu Borštnikovo srečanje, Tamkaj so med drugim na enem od mednarodnih simpozijev razpravljali o medkulturnosti, kulturnih izmenjavah igralcev, režiserjev ipd. in slovenskem gledališču kot pomembnem dejavniku tovrstnih izmenjav. V Kibli se s svojo peto retrofuturistično razstavo predstavlja hrvaški umetnik Željko Kipke, ki se zelo navdušuje nad eksperimentalnim filmom, kot kurator in umetnik pa je sodeloval že tudi na Beneškem bienalu. Za konec oddaje predstavimo še projekt Polonce Lovšin z nazivom Gibanje za javni govor, ki želi meščanom dati možnost, da z govorniškega odra na javnem mestu izrazijo svoje mnenje, pomisleke, kritike, pohvale. Projekt je bil v teku skupaj z Umetnostno galerijo Maribor, in scier med 21.in 24.oktobrom. Oddajo pripravlja in ureja Petra Skok.

Glasnik Glasnik

28.10.2015

Končal se je 50. Festival Borštnikovo srečanje, in to navkljub lanskoletnim namigom, da ga zaradi primanjkljaja finančne podpore naj letos sploh ne bi bilo. Kulturno ministrstvo in mariborski župan sta ob polstoletnem jubileju tega osrednjega slovenskega gledališkega festivala z mednarodnimi razsežnostmi na uvodni slovesnosti podpisala pogodbo o dolgoročnem financiranju festivala. Festival je letos ponudil 70 dogodkov, od tega je bilo deset tekmovalnih predstav. V programskem sklopu Fokus se je osredotočal na poljsko sodobno dramatiko, kar ni naključje ali pa tudi. Poljski parlament sejem je namreč ob letošnji 250.obletnici ustanovitve prvega javnega gledališča na Poljskem letošnje leto razglasil za leto javnega gledališča. V zadnji oktobrski oddaji Glasnik se tako v celoti posvetimo jubilejnemu 50.Borštnikovemu srečanju: malce pobliže spoznamo značilnosti, ustroj in estetiko sodobne poljske gledališke produkcije, z nekolikanj nostalgije se skupaj s Tonetom Partljičem , dolgoletnim predsednikom Sveta Borštnikovega srečanja, in z zvestim občinstvom spominjamo preteklih srečanj in ob koncu razglasimo še letošnje lavreate. Borštnikov prstan, nagrado za življenjsko delo v gledališču, si je letos nadela dramaska igralka Ljerka Belak. Oddajo pripravlja in vodi Petra Skok.

Glasnik Glasnik

21.10.2015

V tokratni oddaji Glasnik o jubilejnem - 50. Festivalu Borštnikovo srečanje: o zgodovini festivala, razstavi Gremo na Borštnika in razmišljanjih o sedanjem stanju v gledališki produkciji. V Pokrajinskem muzeju Maribor so v sodelovanju s tremi sarajevskimi muzeji pripravili razstavo z naslovom Srečanja dveh svetov, nadgrajeno z mednarodnim simpozijem, ki odpira številna zanimiva dejstva o zgodovinskem prepletu in soodvisnosti zahodne in vzhodne kulture v preteklosti, aktualizirana v današnjem trenutku velikih migracij z vzhoda. Ob koncu oddaje se podajamo na sproščeno potovanje na Kubo, kamor je zanesla pot mariborskega fotografa Branimirja Ritonjo. Na Kubi so nastale fotografije, ki jih je fotograf izdal v knjižni obliki kot Fotografov dnevnik. Oddajo je pripravila Karmen Podlesnik Marčič.

Glasnik Glasnik

14.10.2015

V tokratni oddaji predstavljamo Alberta Kolbla – pozavnista, profesorja in letošnjega nagrajenca za življenjsko delo ''Dr. Roman Klasinc''. Predstavljamo še nagrajene dijake in profesorje Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Pred jubilejnim festivalom Borštnikovo srečanje smo se pogovarjali z Aljo Predan in Ljerko Belak. Bili smo na festivalu Kiblix, ki združuje umetnost, v sozvočju z znanostjo, tehnologijo, mediji. Na mariborskem opernem odru je zaživela animirana opera Seviljski brivec. Oddajo vodi Karmen Podlesnik Marčič.

Stran 1 od 6
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov