Foto: MMC RTV SLO/shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/shutterstock

V Sloveniji imamo dobrih 750 tisoč kurilnih naprav, ki so v uradni evidenci, a jih vsaj 60 odstotkov oz. 479 547 lani ni bilo pregledanih, je razvidno iz podatkov inšpektorata za okolje in prostor. Od leta 2017 namreč uporabnik lahko izbere dimnikarja sam in ga tudi sam pokliče, da opravi pregled in čiščenje kurilne naprave. »To pomeni, da bi morali zoper te uporabnike dimnikarskih storitev uvesti tako prekrškovne kot upravne inšpekcijske postopke, kar pa je nemogoče. Štirje inšpektorji, kolikor jih trenutno dela na inšpektoratu za okolje in prostor, ne morejo voditi toliko prekrškovnih postopkov, tudi če bi vedeli, kdo so uporabniki, ki ne zagotavljajo teh storitev,« je opozoril direktor inšpekcije za okolje in naravo pri inšpektoratu za okolje in prostor Dejan Mandić. Zato je inšpektorat ministrstvu predlagal, da bi obveznost zagotavljanja dimnikarskih storitev na posamezni kurilni napravi prenesli z uporabnikov na dimnikarske družbe. Teh je trenutno v Sloveniji 149. Tako bi bil nadzor lažji. Na ministrstvu za okolje sprememb zakonodaje ne načrtujejo. Kot so zapisali: nadzor pri zagotavljanju varnosti ni edina možnost. »Za zagotavljanje varnosti na področju dimnikarskih storitev je potrebna širša zavest in delovanje vseh ključnih deležnikov ter družbe kot celote. Z namenom zagotavljati čim boljšo kakovost zraka, za varovanje zdravja, požarno varnost, večjo energetsko učinkovitost skozi prizmo dimnikarskih storitev pa so ključni ravnanje in zavedanje uporabnikov dimnikarskih storitev ter učinkovito izvajanje teh storitev.«

Za nekaj minut dela račun 27,50 evra

»Dimnikar mi je za nekaj minut dela izdal račun za 27,50 evra,« nam je potožila gledalka iz Pivke. Kako je to mogoče, če je najvišja cena izvajanja dimnikarskih storitev zakonsko omejena na 40,26 evra na uro, sprašuje. Na ministrstvu za okolje in prostor so pojasnili, da pravilnik o časovnih normativih za posamezne storitve in sklope dimnikarskih storitev in podrobnejši vsebini cenika ter višini potnih stroškov določa, da je časovni normativ delovnega časa, potrebnega za izvedbo rednega pregleda kurilne in dimovodne naprave, 15 minut. Najvišja dovoljena urna postavka je 40,26 evra. To je 0,671 evra z DDV na minuto. Da za redni pregled potrebujejo najmanj 20 minut, pa pojasnjujejo pri dimnikarstvu Energetski servis. »Zato, ker je treba vse pregledati, popisati, odpreti kurišče. Treba je videti, kako je s tem, pripraviti aparature, v nekaj minutah to ne gre,« je povedal Marko Mihor. Gledalec iz Kranja pa se je pritožil, ker mu je dimnikar storitve zaračunal po kosu in ne po porabljenem času, kakor določa zakon. Da je zaračunavanje storitev po kosu dovoljeno, so pojasnili na okoljskem ministrstvu: »Dimnikar zaračuna znesek za opravljene dimnikarske storitve uporabniku dimnikarskih storitev tako, da zmnoži ceno izvajanja dimnikarskih storitev na časovno enoto in normativno število časovnih enot dela dimnikarskih storitev, izraženo v minutah, ter prišteje morebitni strošek materiala.« Dimnikar je dolžan uporabniku predložiti tudi cenik svojih storitev.

Kolikokrat letno vas mora obiskati dimnikar?

Za vse male kurilne naprave, ne glede na vrsto goriva, je določeno, da se redni pregledi na njih opravljajo enkrat letno. Izjema so male kurilne naprave na plinasto gorivo do šestega leta starosti, pri katerih se redni letni pregled opravi enkrat na dve leti. Z rednimi pregledi dimnikar ugotavlja stanje in primernost obstoječih naprav za nadaljnje neoporečno in varno obratovanje. Pregled in čiščenje zračnikov malih kurilnih naprav na plin, kamor spadajo plinski štedilniki, pa je predvideno enkrat na dve leti. Če male kurilne naprave ne uporabljate, pregled zračnikov ni potreben, a morate dimnikarja o tem pisno obvestiti. Pri plinskih pečeh in večini peči na tekoča goriva zadostuje pregled enkrat na leto, medtem ko je pri pečeh na trda goriva obisk dimnikarja potreben tudi do štirikrat letno. »To pa zato, ker se pri trdem gorivu tvorijo tudi prašni delci in katranske obloge, ki jih je treba odstranjevati, da omogočimo kakovost zraka ter preprečimo možnost požara,« je pojasnil dimnikar Marko Mihor iz dimnikarstva Energetski servis. »Uporabniki dimnikarskih storitev bi se morali zavedati, da je opravljanje dimnikarskih storitev na malih kurilnih napravah v njihovo korist, saj so tako kurilne naprave energetsko učinkovitejše, hkrati pa je s tem zagotovljena tudi varnost,« opozarjajo na inšpektoratu za okolje in prostor in dodajajo, da s tem, ko poskrbijo za čiste dimnike, skrbijo tudi za čistejši zrak in okolje.