Maslo ghee ali prečiščeno maslo vsebuje približno 60 g nasičenih in 33g nenasičenih maščobnih kislin na 100 g maščobe, zato ga je priporočljivo uživati le občasno in v majhnih količinah. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Maslo ghee ali prečiščeno maslo vsebuje približno 60 g nasičenih in 33g nenasičenih maščobnih kislin na 100 g maščobe, zato ga je priporočljivo uživati le občasno in v majhnih količinah. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Maščobe skupaj z ogljikovimi hidrati in beljakovinami prištevamo med makrohranila, ki jih človeško telo nujno potrebuje. Skupni delež maščob v prehrani odraslih naj bi bil med 20 in 30 odstotki dnevno zaužite energije. Ker pa različne vrste maščob različno vplivajo na zdravje, moramo biti pozorni tudi na to, katere maščobe uživamo. Dokazano je namreč, da nenasičene maščobne kisline v primerjavi z nasičenimi ugodneje vplivajo na uravnavanje ravni holesterola v krvi. »Če je maščobna kislina nasičena, vsebuje enojne vezi, če je nenasičena, pa dvojne vezi. Večkrat nenasičene imajo več dvojnih vezi,« pojasnjuje dr. Živa Lavriša z Inštituta za nutricionistiko. »Dokazano je, da nasičene maščobne kisline s prehranskega vidika povečujejo raven zdravju škodljivega holesterola LDL, nasprotno pa nenasičene maščobne kisline delujejo antiaterogeno, kar pomeni, da preprečujejo razvoj srčno-žilnih bolezni,« dodaja profesor dr. Rajko Vidrih z Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Ghee, kokosovo olje in svinjska mast

V zadnjem času se povečuje uporaba kokosovega olja, pa kuhanega oziroma prečiščenega masla ghee in svinjske masti. Ljudje, ki posegajo po teh maščobah, so prepričani, da s tem skrbijo za zdravje, a strokovnjaki opozarjajo, da se motijo. »Za vse te maščobe velja, naj jih ne uporabljamo vsak dan, če pa že, naj bo to res zmerno, ker so vse viri nasičenih maščob,« opozarja dr. Lavriša in dodaja: »Dejstvo je, da kokosovo olje, tudi če je ekstra deviško, hladno stiskano vsebuje celo do 90 odstotkov slabih nasičenih maščob, ki naj bi se jih v zdravi prehrani izogibali. Maslo ghee pa je pravzaprav prečiščeno maslo. Maslo vsebuje določene komponente mleka, in ko ga segrevamo, določen del komponent odstranimo, tako dobimo še bolj čisto obliko maščobe, sama maščobnokislinska sestava pa ni kaj dosti drugačna od sestave masla, zato ne moremo reči, da je maslo ghee bolj zdravo od običajnega masla.« Podobno tudi svinjska mast vsebuje večjo količino nasičenih maščobnih kislin in jo je zato priporočljivo uživati zmerno in občasno.

Zaužijemo premalo omega 3 maščobnih kislin

Veliko bolj zdrava izbira za vsakodnevno uporabo so rastlinska olja. Najugodnejša je maščobna sestava oljčnega, repičnega in sončničnega olja, ki premorejo v povprečju polovico manj nasičenih in skoraj 70 odstotkov več ugodnih nenasičenih maščobnih kislin kot maslo ghee, kokosovo olje in svinjska mast. Naše telo pa nujno potrebuje tako imenovane esencialne maščobe, med katere prištevamo omega 3 in omega 6 maščobne kisline. A kot opozarja dr. Rajko Vidrih, v sodobnem času zaužijemo preveč omega 6 in premalo omega 3 kislin: »Tako rekoč vsa rastlinska olja vsebujejo omega 6 maščobne kisline, najbogatejši vir omega 3 maščobnih kislin pa so ribe in ribje olje, najdemo pa jih tudi v lanenem olju, orehih in semenih oljne kadulje, tj. semenih čija. Vendar so maščobne kisline iz rib boljše, ker se veliko bolje izkoristijo kot pa omega 3 maščobne kisline rastlinskega izvora.«