Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"Moti me, ker tega sporazuma nisem nikoli dobil v pregled. Denar za menjavo vodomera sem pustil pri sosedu, ki je ta vodomer plačal in zraven so mu ponudili tudi ta sporazum, ki ga je on tudi podpisal. Mene takrat ni bilo, kar lahko dokažem z listo prisotnosti v službi in tega sporazuma absolutno ne bi podpisal, zato ker mi takšnega podjetja pri popisu vode ne potrebujemo," začne pripovedovati etažni lastnik stanovanja na Betnavski cesti v Mariboru Vitor Zečič in nam pokaže svoj nepodpisani izvod Sporazuma s podjetjem Rasting na katerem je namesto njegovega imena napisano Voktor.

Rasting: Zgodi se, da monter ne preveri identitete stranke

V podjetju Rasting pojasnjujejo, da so se etažni lastniki stavbe na Betnavski cesti 23 v Mariboru odločili za zunanjega izvajalca, ki bo odčitaval števce in delil stroške po vodomerih. "Ne glede na to, če posameznik temu nasprotuje ali ne, storitev je bila opravljena in etažni lastniki so to dolžni plačat. Nihče ne dela zastonj," je pojasnil Simon Krampač iz podjetja Rasting. Gledalec pa je prepričan nasprotno: računov ni dolžan poravnati, saj pogodbe nikoli ni podpisal. Na vprašanje zakaj niso preverili kdo podpisuje pogodbo Krampač pojasnjuje: "Praviloma bi moral vsak pregledati osebno izkaznico in preveriti identiteto stranke. Se pa zgodi, da monter to spregleda, pa ne bi smel."

Je bila pogodba sploh kdaj sklenjena?

Rasting je Mariborčanu po pritožbi ponudil možnost odstopa od pogodbe, pri čemer so nam zagotovili, da mu 250 evrov kazni za predčasno prekinitev sporazuma ne bodo zaračunali. Gledalec jim je minuli teden dostavil osebni dokument s svojim podpisom, a od pogodbe še vedno ni odstopil, saj ne razume kako naj odstopi od nečesa česar ni nikoli sklenil. "Pogodba, če sosed ni imel pooblastila za podpis le-te, ni bila nikoli sklenjena. Je pa dolžan tretjo stranko opozoriti, da tega posla ne priznava in ne odobrava in zato šteje, da pogodba ni bila sklenjena za nazaj," je pojasnil odvetnik dr. Franci Ježek.

Kje je soglasje večine etažnih lastnikov?

Gledalec je podjetje Rasting na nepravilnosti opozoril šele leto dni po vgradnji vodomera, zato bo moral, po mnenju odvetnika, stroške, ki so mu jih zaračunavali do pritožbe, poravnati. A tukaj se zgodba ne konča. Podjetje Rasting namreč trdi, da gledalec lahko odstopi le od dela pogodbe, ki se nanaša na vzdrževanje števcev. "Delitev stroškov vode izvaja naše podjetje na podlagi odločitve solastnikov skupnega odjemnega mesta. Takšna odločitev je v skladu s 25. členom Stanovanjskega zakona posel rednega upravljanja, za katerega je potrebno le soglasje večine. Storitev se tako izvaja tudi če posamezna stranka dejansko ni podpisala pogodbe oz. ne želi takšne storitve," so pojasnili iz Rastinga. Zaprosili smo jih za večinsko soglasje etažnih lastnikov o izbiri Rastinga za izvajanje delitve stroškov porabe vode, a nam ga niso posredovali. Zapisali so, da so jih etažni lastniki, ki so ponudbo sprejeli o tem obvestili po telefonu.

Gre za nepošteno poslovno prakso?

Mariborčan je prepričan, da je podjetje Rasting podpise etažnih lastnikov zbiralo ob montaži vodomerov, saj bi kot predsednik nadzornega odbora zagotovo prisostvoval sestanku na katerem se praviloma sprejemajo soglasja etažnih lastnikov. Zbiranje podpisov pogodbe ob montaži je po mnenju odvetnika dr. Francija Ježka sporno. "Če je temu tako, bi bilo to tudi vprašanje za tržno inšpekcijo, ali obstaja sum za nepošteno poslovno prakso. Namreč, če pride k vam monter montirat nek artikel in vam ob tem daje za podpisat tudi dodatne pogodbe je vprašanje, če je to neko običajno pošteno tržno poslovanje." O primeru smo obvestili tudi tržno inšpekcijo, njene ugotovitve pa bomo objavili v eni prihodnjih oddaj.