Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Na OMV-ju so nam pojasnili, da nadomestil za plačila s karticami ne zaračunavajo, podoben odgovor smo dobili tudi s Petrola, kjer so nas opozorili, da je Diners tisti, ki plačila na bencinskih servisih dodatno zaračunava. Prav tako smo izvedeli, da je trenutno edini izdajatelj kartic, ki to počne. Na Dinersu so nam pojasnili, da manipulativni strošek na bencinskih črpalkah v Sloveniji zaračunavajo pri vsakem nakupu, ne le pri nakupu goriva. Višina manipulativnega stroška je opredeljena v vsakokrat veljavnem ceniku storitev in trenutno znaša 0,55 evra; tudi če boste kupili zgolj plastenko vode, ki stane manj. Nadomestilo zaračunajo tudi pri plačilih na bencinskih servisih v tujini, višino je potrebno preveriti na prodajnih mestih.

Zakon prepoveduje zaračunavanje nadomestil zgolj prejemnikom plačil

Na Banki Slovenije so nam pojasnili, da Zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED),zaračunavanje nadomestil prepoveduje le prejemnikom plačil, ne pa tudi izdajateljem kartic, bankam in hranilnicam. "Prepoved se torej nanaša zgolj na zaračunavanje doplačil zaradi izbora plačilne kartice kot načina plačila, ne pa na nadomestila za opravljanje morebitnih drugih storitev, povezanih s konkretnimi kartičnimi plačili, ki jih zaračuna ponudnik plačilnih storitev, v tem primeru izdajatelj plačilne kartice," so pojasnili z Banke Slovenije.

Potrošniki naj pretehtajo kaj se jim najbolj splača

"Za potrošnike je zakon lahko koristen vsaj v delu, kjer prepoveduje zaračunavanje nadomestila, kadar se potrošnik odloči za nakup s plačilno kartico, saj je bila dosedanja praksa nekaterih podjetij takšna, da so za uporabo različnih načinov plačila zaračunavali dodatna nadomestila," nam je pojasnil Matjaž Jakin z Zveze potrošnikov Slovenije. Največ primerov visokih nadomestil so našli pri nekaterih letalskih družbah, kjer se je na koncu postopka naročanja po navadi izkazalo, da so namestila zelo visoka. "Kako bo nova zakonodaja delovala v praksi, pa bo potrebno še malo počakati," je povedal Jakin.

Različne prakse pri nas in v tujini

Diners smo tudi vprašali zakaj za plačila na bencinskih servisih pri nas zaračunava manipulativne stroške. Odgovorili so nam, da je to v skladu z njihovo poslovno politiko že od kar je kartica prisotna na našem trgu in je ne nameravajo spremeniti. "Erste Card d.o.o. zaračunava manipulativni strošek na bencinskih črpalkah v Republiki Sloveniji v skladu z veljavno zakonodajo ter na podlagi 12. člena Pravil in pogojev za članstvo v Diners Clubu, ki določajo, da pri uporabi kartice na bencinskih servisih v Sloveniji imetnik plača manipulativne stroške po veljavnem ceniku izdajatelja. Višina manipulativnega stroška je opredeljena v vsakokrat veljavnem ceniku storitev," pojasnjujejo na Dinersu. Zanimivo pa je, da podobne postavke v ceniku hrvaškega in italijanskega Diners Cluba nismo našli. "V takšnih primerih potrošnikom žal ostane le to, da se odločijo, ali bodo določeno plačilno kartico še naprej uporabljali za plačilo na bencinskih servisih, oziroma ali bodo takšno kartico sploh še uporabljali," še svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.