Foto: AP
Foto: AP

V govoru, ki je dvignil precej prahu, je veleposlanik David Pressman neposredno napadel sporno zunanjo politiko dolgoletnega madžarskega premierja Viktorja Orbana, pri tem pa še obtožil madžarsko vlado podivjane korupcije in spodkopavanja neodvisnih institucij, poroča Guardian.

Sorodna novica Orban obiskal "prijatelja" Trumpa: "Če bi bil še vedno predsednik, vojn ne bi bilo"

“Ta govor je o dolgoletni prijateljski državi in zaveznici, ki zdaj počne in govori stvari, ki spodkopavajo naše zaupanje in prijateljstvo,” je dejal Pressman. "Ne moremo ignorirati tega, da predsednik madžarskega parlamenta izjavi, da Putinovo vojno v Ukrajini "dejansko vodijo ZDA". Prav tako ne moremo razumeti ali sprejeti, da premier za "glavnega nasprotnika" naše zaveznice Madžarske označi ZDA. Ali pa njegovo trditev, da skuša ameriška vlada strmoglaviti madžarsko vlado, da bi ga "premagala"."

“In čeprav si Orbanova vlada verjetno želi kar preskočiti aktualno vlado ZDA, ZDA prav gotovo ne bodo čakale na čas, ko se Orbanova administracija konča. Medtem ko Madžarska čaka, bomo mi ukrepali," je bil odločen veleposlanik.

Odnosi med ZDA in Madžarsko so se v zadnjih nekaj letih znatno poslabšali, pri čemer ameriške oblasti ne skrivajo globokih frustracij zaradi ruskega vpliva na Budimpešto in madžarskega onemogočanja pridružitve Švedske Natu. A današnji govor, ob 25-letnici pridružitve Madžarske Natu, predstavlja mejnik v odnosih med državama.

Govor se je zgodil po tem, ko je prejšnji teden Orban odpotoval v ZDA, kjer pa se ni srečal z aktualno administracijo, ampak s svojim "dobrim prijateljem" Donaldom Trumpom, za katerega je dejal, da ve, da bi on končal vojno v Ukrajini.

Srečanje na Floridi je zmotilo Joeja Bidna, ki je na predvolilnem shodu Orbana obtožil, da si želi vzpostaviti "diktaturo". Izjava je tako razburila Budimpešto, da je v torek poklicala na zagovor veleposlanika Pressmana.

Foto: EPA
Foto: EPA

Orban je v intervjuju za madžarsko televizijo po ameriškem obisku Trumpa označil za "moža miru" in velikega voditelja. “Trump ne bo dal niti centa za ukrajinsko-rusko vojno. In zato se bo vojna tudi končala, ker je očitno, da Ukrajina ne more stati na svojih lastnih nogah," je dejal. Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi na novembrskih volitvah zmagal Biden, pa: “To bi bilo slabo."

Sorodna novica Orban po srečanju v Mar-a-Lagu: Trump ne bo dal Ukrajini niti centa

Tudi Pressman se je obregnil ob Orbanov obisk na Floridi: "Orban, ki po eni strani neutemeljeno trdi, da skuša ameriška vlada strmoglaviti njegovo vlado, javno lobira za politični poraz predsednika ZDA in dejavno sodeluje v ameriških pristranskih političnih dogodkih. Madžarska javno izraža podporo političnim kandidatom po svetu, od Poljske do Brazilije, hkrati pa obsoja zunanje vmešavanje na svojih tleh. O tem, kdo vodi vlado ZDA – ali katero koli vlado –, se lahko odločajo zgolj prebivalci te države.”

Veleposlanik ni skrival niti tega, kako zelo moti Washington madžarska naveza z Moskvo: “Zdaj madžarske zaveznice opozarjajo Madžarsko na nevarnosti njenih vse tesnejših vezi z Rusijo. Če je to politična odločitev Madžarske – in vse bolj jasno je, da je – s šesto potjo zunanjega ministra v Rusijo od invazije v Ukrajini, z njegovim novim obiskom Rusije čez dva tedna in premierjevim srečanjem s Putinom na Kitajskem –, se bomo morali odločiti, kako najbolje zaščititi naše varnostne interese, ki bi morali biti naši skupni glede na to, da smo zavezniki."

Pressman, ki je vztrajal, da si ZDA želijo dobrih odnosov z Madžarsko in da se bo še naprej sodeloval z Orbanovo vlado, je dejal, da vedenje Budimpešte ogroža njen odnos z ZDA. "Čeprav divja retorika madžarske vlade v državnih medijih lahko podžiga strasti in volilno bazo, je odločitev, da se na vsakodnevni bazi širi nevarna, poblaznela protiameriška retorika, na koncu politična odločitev, ki ogroža madžarski odnos z ZDA," je dejal.

Pressman je sicer priznal, da so njegove izjave ... neobičajne. “Ne dvomim, da ste do zdaj že opazili, da običajno v drugih zavezniških državah ne nastopamo na tak način. Z drugimi zaveznicami se pogovarjamo in sodelujemo – tudi kadar se ne strinjamo v vsem. Tu pa to ne deluje, dokler ne ukrepamo.”