Orban se je prejšnji teden mudil v Trumpovi rezidenci Mar-a-Lago na Floridi. Foto: EPA
Orban se je prejšnji teden mudil v Trumpovi rezidenci Mar-a-Lago na Floridi. Foto: EPA

Nekdanji ameriški predsednik, ki mu ankete napovedujejo zmago na novembrskih predsedniških volitvah, je obljubil, da bo v primeru vrnitve v Belo hišo "vojno končal v 24 urah". Kako točno naj bi to storil, ni razložil.

Orban v tekmi za Belo hišo odkrito podpira Trumpa, svojega dolgoletnega zaveznika. "Jasno je, da Ukrajina ne more stati na lastnih nogah," je dejal Orban za madžarsko TV-postajo M1. "Če Američani (in Evropejci) Kijev prenehajo zalagati z denarjem in orožjem, je vojne konec. In če Američani zaprejo pipico, Evropejci te vojne sami ne morejo financirati. In potem je vojne konec."

Sorodna novica Orban obiskal "prijatelja" Trumpa: "Če bi bil še vedno predsednik, vojn ne bi bilo"

Ob tem je zatrdil, da ima Trump "precej podrobne načrte", kako končati rusko-ukrajinsko vojno – a ni postregel z dodatnimi pojasnili.

Trump javno ni komentiral Orbanovega intervjuja, je pa na njunem petkovem srečanju v Trumpovi rezidenci Mar-a-Lago pel hvalospeve svojemu gostu. "Ni boljšega, pametnejšega ali boljšega voditelja kot Viktor Orban. Fantastičen je," je dejal.

Med svojim obiskom ZDA se Orban ni srečal z aktualnim predsednikom ZDA Joejem Bidnom, ki bo najverjetneje glavni Trumpov tekmec na predsedniških volitvah novembra. Je pa skrajno neobičajno, da se tuji voditelj sreča z nekdanjim voditeljem, ne pa tudi s sedanjim, poroča BBC.

Madžarski premier je pogosto na udaru ostrih kritik ostalih voditeljev iz EU-ja, ker tudi po ruski invaziji v Ukrajini februarja 2022 ohranja tesne stike z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Za razliko od številnih drugih zahodnih držav Orban zavrača pošiljanje orožja sosedi Ukrajini, pri čemer ponavlja, da Kijev ne more zmagati v vojni proti jedrski velesili, kot je Rusija.

EU skrbi drugi Trumpov mandat

Sorodna novica Neskončna vojna namesto mirovnih pogajanj in zakaj Kijev zavrača pogajalsko mizo

Voditelje EU-ja vse bolj skrbi, da se bo z novim Trumpovim mandatom znatno zmanjšala ameriška vojaška in finančna pomoč Ukrajini, pa tudi Natu.

Trenutno ameriški kongres zaradi blokade republikancev še vedno ni potrdil 95 milijard dolarjev vrednega svežnja za pomoč tujini, ki vključuje 60 milijard dolarjev za Ukrajino. Trump pri tem republikance odkrito spodbuja.

Ruske sile v zadnjih mesecih ponovno napredujejo na vzhodu Ukrajine, medtem ko se Kijev spopada s pomanjkanjem streliva – in tudi vojakov.

Ukrajina je za nadaljnji boj proti Rusiji praktično povsem odvisna od ameriškega orožja in ostale vojaške pomoči, pa tudi od pomoči ostalih zahodnih zaveznic, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa vztraja, da predaja ni možnost – kot tudi ne mirovna pogajanja, ki jih pogojuje z umikom ruskih sil iz Ukrajine, vključno s Krimom, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, in štirimi ukrajinskimi regijami, s katerimi Rusija po zasedbi upravlja od leta 2022.