Foto: EPA
Foto: EPA

“Veste, s kom se bo srečal danes spodaj v Mar-a-Lagu?” je vprašal Biden svoje podpornike na predvolilnem zborovanju, na katerem je vztrajno kritiziral Trumpa. “Orbanom iz Madžarske, ki je gladko izjavil, da meni, da demokracija ne deluje in si želi diktature. Jaz vidim prihodnost, v kateri demokracijo branimo, ne pa je omalovažujemo.”

Orban je na Facebooku objavil fotografijo z nekdanjim predsednikom pred njegovo floridsko rezidenco Mar-a-Lago. “Naredite Ameriko ponovno veliko, g. predsednik!" je pripisal Orban v angleščini. “Predsednik Trump je bil predsednik miru, vzbujal je spoštovanje po svetu in zato je ustvaril pogoje za mir. Za časa njegovega predsedovanja je bil mir na Bližnjem vzhodu in mir v Ukrajini. In če bi bil še vedno predsednik ZDA, ne bi danes imeli nobenih vojn."

Foto: EPA
Foto: EPA

“Strinjala sva se, da bo vladal mir, ko bodo na oblasti svetovni voditelji, ki si miru želijo. Ponosen sem, da je Madžarska ena takih držav. Strinjala sva se tudi, da je v gospodarskih odnosih med Madžarsko in ZDA še vedno ogromno potenciala. Tu v Ameriki je predvolilna kampanja v polnem zamahu. Na Američanih je, da sklenejo svojo lastno odločitev, na nas, Madžarih, pa je, da iskreno priznamo, da bi bilo bolje za svet – in tudi bolje za Madžarsko–- če bi se na oblast vrnil predsednik Donald Trump.”

"Ni boljšega voditelja, kot je Orban"

Madžarskega kolega je hvalil tudi Trump. “Ni boljšega, pametnejšega ali boljšega voditelja, kot je Viktor Orban. Fantastičen je. Je nekontroverzni človek, ker reče, tako bo in pika. In s tem je konec pregovarjanj. Mar ne? Car je," je dejal ob smehu zbrane množice.

Biden je srečanje Orbana s Trumpom omenil takoj za tem, ko je kritiziral svojega republikanskega tekmeca, ker je nedavno spodbujal ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj mirne duše napade tiste članice Nata, ki ne prispevajo dovolj v obrambni proračun.

Madžarska je edina članica EU-ja, ki je po ruski invaziji v Ukrajini ohranila tesne stike s Kremljem. Orban redno poziva k takojšnjemu premirju in mirovnim pogajanjem ter meni, da je Trump, ki je sam izrazil občudovanje do Putina, najbolj usposobljen za poiskati pot iz konflikta.

Madžarski premier je razjezil ostale voditelje EU-ja, ko se je septembra srečal s Putinom, prav tako nasprotuje sankcijam, ki jih je Zahod uvedel proti Moskvi.