Kim Džong Un ob prihodu v Kasan. Foto: Reuters
Kim Džong Un ob prihodu v Kasan. Foto: Reuters

Kim se je z dolgim zelenim vlakom odpravil na dolgo pot iz prestolnice Pjongjang do ruskega mesta Kasan, ki leži ob meji s Severno Korejo. Od tam naj bi ga še nekajurna vožnja ločila do Vladivostoka na ruskem Daljnem vzhodu, kjer naj bi se po prvotnih informacijah srečal s Putinom. A tuji mediji poročajo, da se močno zastraženi severnokorejski vlak vozi stran od Vladivostoka, kot novi kraj srečanja se tako omenja rusko vesoljsko izstrelišče Vostočni v bližini meje s Kitajsko. Srečanje s Putinom naj bi sicer potekalo šele v prihodnjih dneh.

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je pred srečanjem voditeljev sporočil, da je namen Kimovega obiska v Rusiji krepitev vezi med državama. A Zahod skrbi, da je glavni namen njunih pogovorov dogovor o dobavi severnokorejskega orožja Rusiji, saj so ruske zaloge po 18 mesecih vojne v Ukrajini že močno načete.

Njuno zadnje srečanje je potekalo aprila leta 2019 prav tako v Vladivostoku. Foto: Reuters
Njuno zadnje srečanje je potekalo aprila leta 2019 prav tako v Vladivostoku. Foto: Reuters

Peskov je v torek te domneve zavrnil in dejal: "Ohranjanje dobrih odnosov z našimi sosedami, med katerimi je tudi Severna Koreja, in iskanje skupnih interesov je za nas zelo pomembno – bolj kot opozorila iz Washingtona." Dodal je, da se bosta voditelja pogovarjala o občutljivih temah. "Očitno kot sosedi naši državi sodelujeta tudi na občutljivih področjih, ki ne bi smela biti predmet javnih razkritij in naznanil," je dodal.

ZDA: Severna Koreja bo "plačala ceno"

A po trditvah ameriških uradnikov si Putin od obiska želi dogovor o dobavah orožja in streliva, predvsem severnokorejske topniške in protitankovske izstrelke, Kim pa bo skušal iztržiti pomoč v hrani in energiji, pa tudi napredno tehnologijo za razvoj satelitov in podmornic na jedrski pogon.

Kim Džong Un ob slovesu z železniške postaje v Pjongjangu. Pot do mesta Kasan je trajala okoli 15 ur. Foto: Reuters
Kim Džong Un ob slovesu z železniške postaje v Pjongjangu. Pot do mesta Kasan je trajala okoli 15 ur. Foto: Reuters

V Washingtonu so ob tem posvarili, da bo Severna Koreja "plačala ceno", če bo Moskvi dobavila orožje za vojno v Ukrajini.

Kima v Rusiji spremljajo visoki vojaški predstavniki države, najvišji predstavniki partije in zunanja ministrica Choe Sun-hui.

To je prvi obisk Kim Džong Una v tujini po štirih letih in tudi prvi po koncu pandemije covida-19, piše Guardian.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je julija obiskal Pjongjang in si ogledal severnokorejsko orožje in poznavalci menijo, da sta se Šojgu in Kim o Kimovem obisku Rusije dogovorila prav takrat.