Kim Džong Un se na državniške obiske pogosto odpravi z vlakom. Na fotografiji obisk Vietnama leta 2019. Foto: EPA
Kim Džong Un se na državniške obiske pogosto odpravi z vlakom. Na fotografiji obisk Vietnama leta 2019. Foto: EPA

Ameriški časopis New York Times poroča, da naj bi voditelja razpravljala o možnosti severnokorejske dobave orožja Rusiji za invazijo v Ukrajini. Kim Džong Un naj bi iz Pjongjanga z vlakom pripotoval v Vladivostok, kjer bi se srečal s Putinom. Obisk naj bi se zgodil še septembra.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je predtem sporočil, da državi razpravljata o izvedbi skupnih vojaških vaj. "Zakaj pa ne, saj so naši sosedje. Star ruski pregovor pravi: sosedov si ne izbiraš in bolje je živeti z njimi v miru in harmoniji," je dejal Šojgu po poročanju agencije Interfax news.

Južnokorejska tiskovna agencija Yonhap je ob sklicevanju na južnokorejsko obveščevalno agencijo poročala, da je Šojgu Kim Džong Unu predlagal tristranske pomorske vojaške vaje skupaj s Kitajsko.

ZDA svarijo pred prodajo orožja

Sorodna novica Kim Džong Un nove rakete in letalnike razkazal tudi Rusom in Kitajcem

Ruski obrambni minister je julija na severnokorejski dan zmage obiskal Pjongjang, kjer se je udeležil vojaške parade in presenetil z besedami, da je severnokorejska vojska "najmočnejša na svetu".

ZDA so prejšnji teden izrazile zaskrbljenost, da pogajanja o orožju med Rusijo in Severno Korejo aktivno napredujejo in da je Šojgu med svojim obiskom poskušal prepričati Pjongjang, naj Rusiji proda topniško strelivo. Washington je že prej opozarjal, da bi lahko Severna Koreja Moskvi priskrbela orožje za vojno v Ukrajini, kar pa sta tako Moskva kot Pjongjang zanikala.