Šojguja je na letališču sprejel severnokorejski obrambni minister Kang Sun Nam. Foto: EPA
Šojguja je na letališču sprejel severnokorejski obrambni minister Kang Sun Nam. Foto: EPA

Ruska in kitajska delegacija se bosta udeležili praznovanj ob 70. obletnici konca korejske vojne, katerih vrhunec je tradicionalna vojaška parada na ulicah Pjongjanga, kjer severnokorejski režim prikaže svoje najsodobnejše orožje.

"Ta obisk bo pripomogel h krepitvi rusko-severnokorejskih vojaških vezi in bo pomemben korak v razvoju sodelovanja med državama," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in pojasnilo, da se je odzvalo povabilu severnokorejskega obrambnega ministrstva.

Šojguja so na letališču v Pjongjangu pričakali z rdečo preprogo in transparentom z napisom v ruščini in korejščini: "Dobrodošel, tovariš obrambni minister Ruske federacije Sergej Šojgu!"

Na čelu kitajske delegacije je član politbiroja kitajske komunistične partije Li Hongdžong.

Severna Koreja je v začetku leta 2020 ob izbruhu pandemije covida-19 zaprla svoje meje za vse trgovinske in diplomatske izmenjave, tudi s svojima glavnima gospodarskima in političnima partnericama Kitajsko in Rusijo. Državni mediji ne navajajo, ali obisk ruske in kitajske delegacije pomeni spremembo te politike.

Gospodarsko menjavo s Kitajsko je znova zagnala lansko leto, novemu veleposlaniku Pekinga pa dovolila prihod šele letos.

Ruskemu obrambnemu ministru je dobrodošlico izrazilo več sto severnokorejskih vojakov. Foto: Reuters
Ruskemu obrambnemu ministru je dobrodošlico izrazilo več sto severnokorejskih vojakov. Foto: Reuters

Pjongjang zanika vojaško pomoč Rusiji

"Severnokorejci so izrazili polno podporo ruski vojski in ljudem, ki se borijo za obrambo suverenosti ter interesov svoje države," je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA ob obisku Šojguja. ZDA obtožujejo Severno Korejo vojaške pomoči Rusiji v vojni v Ukrajini, kar v Moskvi in Pjongjangu zanikajo.

Leif-Eric Easley, profesor na univerzi Ewha v Seulu, ocenjuje, da obisk verjetno ne bo privedel do kakršnih koli orožarskih poslov med Moskvo in Pjongjangom in ga označil za "simbolično izkazovanje solidarnosti ob obletnici vojne". Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je sicer javno podprl rusko invazijo v Ukrajini.

Zgodovinski zaveznici in sosedi Severne Koreje sta za zdaj edini potrdili udeležbo na četrtkovih proslavah ob 70. obletnici premirja na Korejskem polotoku, ki je tehnično gledano zgolj zamrznilo, ne pa tudi končalo korejske vojne.

Dogajanje okoli proslav dneva zmage na severu polotoka budno spremljajo v Seulu in Washingtonu, ki sta v zadnjem obdobju na nezadovoljstvo Pjongjanga še okrepila vojaško sodelovanje.