Kim Džong Un naj bi šele prvič po pandemiji covida-19 zapustil domovino. Foto: Reuters
Kim Džong Un naj bi šele prvič po pandemiji covida-19 zapustil domovino. Foto: Reuters

Južnokorejski obveščevalci so sporočili, da je vlak severnokorejskega predsednika že na poti proti Vladivostoku. Da se oblasti na ruski pacifiški obali pripravljajo na Kimov obisk, so ob sklicevanju na regionalne uradnike poročali tudi ruski mediji.

V Seulu pričakujejo, da se bo severnokorejski voditelj s Putinom sešel v sredo, ob robu tridnevnega gospodarskega foruma v Vladivostoku.

V Kremlju so danes prvič potrdili, da bo Kim "v prihodnjih dneh" na povabilo Putina obiskal Rusijo in se z njim sešel, kmalu zatem pa je to potrdila tudi severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA.

Predtem so namreč iz Kremlja sporočili le, da se bo Putin ob robu foruma sešel s podpredsednikom kitajske vlade Džang Gvočingom in podpredsednico Laosa Pani Jathotou.

Pogovori o dobavi orožja Rusiji

Voditelja naj bi se pogovarjala tudi o dobavi orožja za rusko vojno v Ukrajini. Ameriški časopis New York Times navaja, da želi Rusija od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke, v zameno pa bi poleg pomoči v hrani Pjongjang pridobil tudi tehnologijo za izdelavo satelitov in podmornic na jedrski pogon.

Putin in Kim sta se v Vladivostoku srečala že leta 2019, kar je bilo prvo in edino potovanje severnokorejskega voditelja v Rusijo do zdaj. Od začetka pandemije covida-19 države domnevno ni sploh zapustil.

Rusija velja za zgodovinsko zaveznico Pjongjanga, saj vezi med državama segajo do ustanovitve Severne Koreje pred 75 leti. Kim podpira ruski napad na Ukrajino. ZDA trdijo, da je Severna Koreja Rusiji v tem času že dobavljala orožje, kar pa obe državi zanikata.

ZDA: srečanje odraz Putinovega obupa

ZDA so ocenile, da pomeni srečanje s Kimom izraz obupa Putina glede vojne v Ukrajini. "Prepotoval bo vso svojo državo, da bi se srečal z mednarodnim izobčencem in ga prosil za pomoč v vojni, v kateri je pričakoval, da bo zmagal že v prvem mesecu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Spomnil je, da bi kakršenkoli prenos orožja iz Severne Koreje v Rusijo pomenil kršitev več resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov. Izpostavil je, da so ZDA pripravljene sprejeti nove sankcije proti državam, ki financirajo ruska vojna prizadevanja.