Javier Milei. Foto: EPA
Javier Milei. Foto: EPA

Milei je tako Petra označil v pogovoru za ameriško televizijo CNN. Intervju bo sicer v celoti objavljen v nedeljo, a je CNN že objavil nekatere odlomke, poroča BBC.

V enem od njih Milei pravi, da bi se lahko stanje v Kolumbiji pod levičarskim predsednikom poslabšalo do te mere, da bi postala država podobna Venezueli in Kubi.

Po Mielijevih besedah se v Venezueli dogajajo "pokoli", Kubo pa je označil za "otok zapor". "In so druge države, ki gredo po tej poti, kot Kolumbija z gospodom Petrom," je dejal.

"No, ne morete veliko pričakovati od nekoga, ki je bil morilski terorist, drži?" je dejal Milei. Petro je bil v osemdesetih letih uporniški borec, pripadnik zdaj razpuščene gverilske skupine M-19.

V okviru boja proti državi je ta skupina leta 1985 vdrla v sodno palačo v glavnem mestu Bogota in zajela več kot 300 ljudi kot talce.

Varnostne sile so stavbo oblegale, v spopadu pa je bilo ubitih več kot 100 ljudi. V Kolumbiji je dogodek znan kot "28 ur terorja".

Petro v vdoru v sodno palačo ni sodeloval. Takrat je bil namreč v zaporu zaradi svojega sodelovanja s skupino M-19. Skupina se je demobilizirala pred več kot 30 leti.

Kolumbijsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je Milei užalil "dostojanstvo" predsednika Petra, napovedali so izgon več argentinskih diplomatov, pri čemer pa niso pojasnili, koliko.

Milei je lani papeža Frančiška označil za "imbecila, ki brani družbeno pravičnost", v pogovoru za CNN pa je za mehiškega predsednika Andrésa Manuela Lópeza Obradorja dejal, da je "nevednež". Mehiški predsednik je sicer Mileija v preteklosti označil za "fašističnega ultrakonservativca".