Javier Milei. Foto: Reuters
Javier Milei. Foto: Reuters

Zakonodaja ima približno 300 členov, o katerih pogajanja v spodnjem domu še potekajo, paket pa bo moral odobriti tudi senat, poroča Deutche Welle.

Ukrepi, ki jih predlaga Milei, so povzročili množične proteste njihovih nasprotnikov.

Milei se je zahvalil opozicijskim voditeljem, ki so njegov paket ukrepov podprli. Dejal je, da so "razumeli zgodovinski kontekst in se v korist ljudem, ki so bili obubožani in so lačni, odločili za konec privilegijev kastne in korporativne republike".

Medtem ko so zakonodajo podprli v splošnem smislu, so nekateri poslanci izrazili zadržke glede členov o privatizaciji državnih podjetij in prenosa zakonodajnih pristojnosti na predsednika.

Nameni drugih členov so umik državnega nadzora nad gospodarstvom, reforma upravnega, zdravstvenega in izobraževalnega sektorja ter podražitev javnih storitev.

Milei, ki se označuje za libertarca in anarhokapitalista, je obljubljal drastično zmanjšanje državne porabe, s čimer naj bi zmanjšal inflacijo.

Argentina se je že pred Mileijem spopadala z eno najvišjih stopenj inflacije na svetu, cene pa so dodatno narasle med njegovim predsedovanjem.

Predsednik je med drugim zmanjšal subvencije za prevoz in energijo, dejal je tudi, da vlada ne bo obnovila pogodb o zaposlitvi za tisoče državnih uslužbencev, zaposlenih, preden je prevzel položaj.

Sindikati medtem opozarjajo, da bodo predsednikove reforme prizadele revne.