Protest je potekal pred poslopjem parlamenta. Foto: EPA
Protest je potekal pred poslopjem parlamenta. Foto: EPA

V središču Buenos Airesa se je pred parlamentom do poldneva zbralo več tisoč protestnikov. Nosili so transparente z napisi "Domovina ni na prodaj" in "Prehrana ni privilegij", medtem ko so korakali ob zvokih bobnov in petard ter v rokah držali velikansko lutko s podobo Mileia.

Proteste v glavnem mestu in številnih drugih mestih je sklical največji argentinski sindikat CGT. Kot je sporočil vodja sindikata Pablo Moyana, so se protestom pridružili tudi nekateri manjši sindikati in civilne skupine, ki obljubljajo, da "ne bodo popustili niti za centimeter od doseženega na področju varstva delavcev in potrošnikov".

Ministrica govori o "mafijskih sindikatih"

Argentinska ministrica za varnost Patricia Bullrich je zatrdila, da je "mobilizacija protestnikov majhna v primerjavi s številom ljudi, ki se je odločilo iti na delo". Vlada se bo držala svojega načrta reform, je dejala in obsodila "mafijske sindikate, skorumpirane politike in sodnike, ki se upirajo spremembam, za katere se je družba odločila demokratično".

Vlada je že pred začetkom stavke vzpostavila anonimno brezplačno telefonsko linijo, na kateri lahko ljudje prijavijo morebitne grožnje in pritiske na delavce, da se udeležijo stavke. Prav tako je sporočila, da bo vsakemu stavkajočemu javnemu uslužbencu vzela en dan plače.

Stavka je medtem zgodaj zjutraj ohromila letalski promet, saj je letalska družba Aerolineas Argentinas odpovedala skoraj 300 poletov. To je po navedbah družbe prizadelo več kot 20.000 potnikov in povzročilo izgubo za približno 2,5 milijona dolarjev.

V Argentini stopnja inflacije na letni ravni znaša 140 odstotkov, kar 40 odstotkov prebivalstva pa živi pod mejo revščine. Milei je med predsedniško kampanjo obljubljal oživitev gospodarstva, vendar pa opozarja, da bo za številne najprej še slabše, preden bodo stvari šle na bolje.