Mursiju nasprotniki očitajo avtoritativnost. Foto: EPA
Mursiju nasprotniki očitajo avtoritativnost. Foto: EPA
Egipt
Egipt se je znova znašel v primežu protestov. Foto: EPA

Mursi je po srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel dejal, da je ukrep uvedbe izrednih razmer v nekaterih egiptovskih mestih le začasen. V mestih ob Sueškem prekopu so razglasili izredne razmere po nemirih, ki so zahtevali več deset smrtnih žrtev.

Merklova je pritisnila na Mursija, potem ko so Egipt zadnje dni pretresli novi množični protesti, uperjeni prav proti predsedniku države in njegovi islamistični oblasti. Poudarila je, da je za Nemčijo "pomembno", da je dialog odprt za vse politične sile, ki lahko prispevajo k spoštovanju človekovih pravic in zagotavljanju verske svobode.

Mursi je med drugim poudaril, da so izredne razmere, ki jih je razglasil v mestih Suez, Ismailija and Port Said, le "začasen" ukrep, za katerega se je le nerad odločil. "Gre za začasen ukrep, namenjen zagotavljanju varnosti državljanov," je zagotovil in dodal, da želi vlada s tem ustaviti kriminalne napade. Takoj ko ne bo več potreben, bo ukrep preklican, je obljubil.

Na vprašanje, ali bi zdajšnjo opozicijo vključil v vlado, pa je Mursi odgovoril, da ima Egipt stabilno vlado. O novi vladi se bo odločalo po parlamentarnih volitvah, je pojasnil.

Sicer pa se je egiptovski predsednik v sredo zavzel za konec prelivanja krvi v Siriji in miren prenos oblasti. Podprl je ohranjanje pritiska na to državo, saj se režim ne sme obdržati na oblasti na plečih nedolžnih ljudi.

Kar se tiče Malija, je Mursi "vse akterje" pozval, naj poskrbijo, da se nasilje ne bo razširilo. Ozemeljska celovitost Malija mora biti zagotovljena, je še dejal.

Gospodarstvo pomembno za stabilnost
Merklova se je medtem zavzela za ponovno vzpostavitev pogajanj med Egiptom in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) o sredstvih za podporo egiptovskemu gospodarstvu. "Želimo, da bi IMF začel pogajanja z Egiptom zelo hitro," je pojasnila in dodala, da je uspešen gospodarski razvoj pomemben prispevek k stabilnim političnim odnosom.

61-letni Mursi je zaradi napetega položaja doma sicer skrajšal svoj obisk. Sprva je imel v načrtu še srečanje z nemškim predsednikom Joachimom Gauckom, zatem pa naj bi letel še v Pariz. Namesto tega se bo iz Berlina takoj odpravil nazaj v Kairo.

Prihod egiptovskega predsednika v Berlin je sicer spremljalo nekaj ducat protestnikov, ki Mursija obtožujejo kršenja človekovih pravic.

Egipt so nasilni protesti zajeli v četrtek zvečer. Najbolj množični so bili v Port Saidu na severovzhodu države. Do zdaj so zahtevali že 54 življenj.