V Egiptu se razmere tudi po revoluciji niso umirile, saj je še čutiti tako politična kot verska nasprotja. Foto: Reuters
V Egiptu se razmere tudi po revoluciji niso umirile, saj je še čutiti tako politična kot verska nasprotja. Foto: Reuters
Mohamed Mursi
Mursi je na pogovore povabil enajst političnih strank, tudi islamiste, liberalce in levičarje. Foto: EPA

V omenjenih mestih, ki ležijo ob Sueškem prekopu oziroma njegovi bližini, bo en mesec od 21.00 do 6.00 veljala policijska ura, ukrep pa je začel veljati s ponedeljkom. Mursi je še opozoril, da je pripravljen sprejeti nadaljnje ukrepe, če se bodo nasilje nadaljevalo, je pa obenem druge politične voditelje pozval k "nacionalnemu dialogu".

"Obljubil sem, da nisem privrženec nobenih izrednih ukrepov, a v tem primeru je treba preprečiti nadaljnje prelivanje krvi in zaščititi ljudi. Če bom moral, bom naredil še mnogo več za dobro Egipta. To je moja dolžnost in pri tem ne bom okleval," je dejal.

Opozicija vse glasnejša
Nemiri proti Mursiju so izbruhnili ob petkovi drugi obletnici strmoglavljenja režima Hosnija Mubaraka, dodatno olje na ogenj pa je prilila sobotna smrtna obsodba 21 nogometnih huliganov zaradi povzročitve smrti 74 navijačev na stadionu v Port Saidu pred letom dni.

Samo konec tedna je v hudih nemirih v Port Saidu umrlo 33 ljudi, protivladni protestniki pa se z varnostnimi silami že četrti dan zapored spopadajo tudi na osrednjem trgu Tahrir v Kairu. Tam je morala policija več tisoč protestnikov razgnati s solzivcem, protestniki pa so nanje metali kamenje.

Liberalna opozicija Mursiju očita samovoljnost in zavzemanje za novo ustavo, ki se ne zavzema dovolj za svobodo izražanja in vere, kritizirajo pa tudi nezmožnost vlade v boju z vse hujšo gospodarsko krizo v državi.

"Dol z Mursijem, dol z režimom, ki nas muči in ubija," odmeva po Port Saidu. Nasilje je v nedeljo izbruhnilo tudi med pogrebnimi slovesnostmi za protestniki, ubitimi dan prej. V spopadih je bilo več sto ljudi tudi ranjenih.

Izredne razmere v Egiptu
Izredne razmere v Egiptu