Protestniki očitajo Mursiju avtoritarne poteze, ki so bile značilne za njegovega predhodnika. Foto: EPA
Protestniki očitajo Mursiju avtoritarne poteze, ki so bile značilne za njegovega predhodnika. Foto: EPA

Abdel Fatah Al Sisi, ki ga je na čelo vojske lani imenoval predsednik Mohamed Mursi, je v izjavi za javnost na uradnem profilu egiptovske vojske na Facebooku zapisal, da gospodarski, politični in družbeni izzivi, s katerimi se spoprijema Egipt, predstavljajo resno grožnjo varnosti in kohezivnosti Egipta.

"Nadaljevanje boja različnih političnih sil ... glede upravljanja državnih zadev bi lahko vodilo do razpada države," je dejal general, ki v vladi opravlja tudi naloge obrambnega ministra. Po njegovih besedah bodo posledice nosile prihodnje generacije Egipčanov.

Mursijevi politični nasprotniki so v ponedeljek zavrnili poziv predsednika k pogovorom za ustavitev nasilja, v katerem je konec tedna umrlo več deset ljudi, potem ko so protestniki najprej zavzeli ulice v večjih mestih ob drugi obletnici začetka padca režima nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka.

Nato so nemiri izbruhnili še v Port Saidu zaradi smrtne obsodbe 21 obsojenim navijačem za tragedijo na lanski nogometni tekmi, ko je v spopadih med domačimi in gostujočimi umrlo več kot 70 ljudi.

Kljubovanje policijski uri
V treh mestih ob Sueškem prekopu - Port Said, Ismailia in Suez - je Mursi razglasil izredne razmere in uvedel policijsko uro, a protestniki so vseeno kljubovali na ulicah. Ponoči sta v Port Saidu umrla dva človeka in skupno število smrtnih žrtev v tem mestu se je povečalo na 42.

V Port Said in Suez je vojska poslala svoje vojake, ki imajo pooblastila za aretacijo civilistov v skladu z zakonom o izrednih razmerah.

Al Sisi je vojsko opisal kot "trden in vezen člen", na katerem temelji država. Njegovo sporočilo je jasen znak, da je egiptovska vojska, ki velja za največjo institucijo v najbolj poseljeni arabski državi, resno zaskrbljena zaradi razmer v državi po petih dneh nemirov.