Trump je Savdski Arabiji, sicer ameriški zaveznici, zagrozil z ostro kaznijo, če se izkaže, da je bil Hašokdži zares ubit v savdskem konzulatu. Foto: EPA
Trump je Savdski Arabiji, sicer ameriški zaveznici, zagrozil z ostro kaznijo, če se izkaže, da je bil Hašokdži zares ubit v savdskem konzulatu. Foto: EPA
Carigrad
Turške oblasti pravijo, da so prepričane, da je bil Hašokdži ubit. Foto: Reuters
Antonio Gueterres
Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres opozarja, da so tovrstni dogodki vse pogostejši. Foto: Reuters
Je savdski novinar z uro posnel svoj umor?

Trump je v intervjuju za ameriško televizijo CBS še poudaril, da je v primeru Hašokdži "veliko na kocki, morda še posebej zato, ker je bil novinar".

Savdski notranji minister Abdulaziz bin Saud bin Naif bin Abdulaziz je predtem zavrnil obtožbe, da je obstajal ukaz za uboj izginulega savdskega novinarja in kritika oblasti v Riadu.

Te trditve je označil za neutemeljene obtožbe in laži. Notranji minister je ob tem poudaril, da njegova država spoštuje mednarodno pravo in konvencije, poročanje savdskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Minister je sicer pozdravil sodelovanje med kraljevino in Turčijo za razjasnitev okoliščin izginotja novinarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cavusoglu: Savdska Arabija ne sodeluje v preiskavi
Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je medtem očital Savdski Arabiji, da ne sodeluje v preiskavi. "Še vedno nismo videli sodelovanja, s katerim bi zagotovili gladko preiskavo in vse razjasnili," je dejal med obiskom v Londonu.

Turške oblasti so sporočile, da so Savdijci pristali na preiskavo prostorov konzulata, vendar do nje še ni prišlo. Strani naj se ne bi strinjali glede pogojev vstopa v konzulat, ki je po mednarodnem pravu savdsko ozemlje.

Cavusoglu je Riad pozval, naj dovoli turškim tožilcem in strokovnjakom, da vstopijo v konzulat in izvedejo preiskavo. "Kje je izginil? Tam, v konzulatu," je dejal turški zunanji minister in dodal, da se pogovori s savdsko stranjo nadaljujejo.

Sabah: Hašokdžijeva pametna ura posnela zvok
Turški časopis Sabah medtem poroča, da je pametna ura, ki jo je nosil Hašokdži, posnela zvok ob njegovem umoru. Po poročanju časopisa je pogrešani novinar pred vstopom v prostore konzulata vklopil snemanje na svoji ročni uri, sinhronizirani s prenosnim telefonom, ki ga je predtem dal zaročenki, ki ga je čakala pred poslopjem konzulata. Sabah, ki se sklicuje na zanesljive vire, še poroča, da sta posnetkom že prisluhnili tudi turška tajna služba in policija.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres medtem zahteva "resnico" glede Hašokdžijevega izginotja. "Moramo natančno vedeti, kaj se je zgodilo, in moramo vedeti, kdo je odgovoren," je za BBC dejal Guterres, ki je še dodal, da se boji, da postajajo takšni dogodki vse pogostejši in sprejemljivejši. Mednarodna skupnost mora jasno sporočiti, da se takšne stvari ne smejo dogajati.

Hašokdži je izginil 2. oktobra, ko je vstopil v prostore savdskega konzulata v Carigradu, kamor je šel po uradne dokumente za svojo skorajšnjo poroko s turško zaročenko.

Riad: Hašokdži je zapustil konzulat
Savdska Arabija vztraja, da je novinar, ki je pisal tudi za ameriški Washington Post, varno zapustil konzulat, a tega doslej še ni nihče potrdil. Viri blizu turške vlade trdijo, da policija meni, da ga je ubila skupina Savdijcev, ki so jih v ta namen poslali v Carigrad.

59-letni Hašokdži, ki je v preteklosti svetoval savdski vladi, je lani zapustil domovino in odšel v ZDA. To je po lastnih navedbah storil zaradi bojazni, da bi ga aretirali ali pa bi mu oblasti prepovedale potovanje.

Izginotje novinarja je deležno velike pozornosti svetovne javnosti in bi lahko ogrozilo krhke odnose med Turčijo in Savdsko Arabijo ter škodilo prizadevanjem savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, da z reformami izboljša ugled države v svetu.

Je savdski novinar z uro posnel svoj umor?