Hašokdži je pogrešan od torka popoldne. Foto: AP
Hašokdži je pogrešan od torka popoldne. Foto: AP

Medtem ko je predstavnik turškega predsednika sporočil, da je Hašokdži vstopil v stavbo konzulata in je ni zapustil, savdski konzulat trdi, da so ga videli izstopiti. Do konzulata je prišel popoldne v družbi zaročenke, da bi tam prevzel dokumente za poročno dovoljenje. Ona v stavbo ni smela vstopiti, on pa je moral pri vhodu pustiti svoj prenosni telefon.

Hašokdži je med drugim pisal komentarje za ameriški časopis Washington Post, pri katerem so izrazili zaskrbljenost in pojasnili, da skušajo pridobiti več informacij. "Bilo bi nepravično in šokantno, če bi ga aretirali zaradi njegovega novinarskega in komentatorskega dela," so zapisali in dodali: "Ne vemo, ali so ga prijeli in zaslišali in kdaj ga nameravajo izpustiti."

Turško-arabska medijska organizacija je na družbenem omrežju Twitter pozvala turškega zunanjega ministra Mevluta Cavusogluja, naj se zavzame za novinarja, ki je septembra lani pobegnil iz Savdske Arabije in v zadnjem času živi v Carigradu. Predtem je živel v prostovoljnem izgnanstvu v ZDA. V svojih člankih je bil oster do savdskih oblasti, predvsem do predlaganih reform prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Kot komentator je sodeloval tudi z britansko medijsko hišo BBC.

Hašokdži se je s savdsko kraljevo družino razšel pred dobrim letom dni, domnevno zaradi zatiranja svobode medijev. Predtem je bil njen svetovalec.

Turčija je na posvet poklicala savdskega predstavnika.