Savdski novinar Džamal Hašokdži, ki je izginil med torkovim obiskom na savdskoarabskem konzulatu v Carigradu, je bil po domnevah turške policije tam ubit. Foto: Reuters
Savdski novinar Džamal Hašokdži, ki je izginil med torkovim obiskom na savdskoarabskem konzulatu v Carigradu, je bil po domnevah turške policije tam ubit. Foto: Reuters
Prestolonaslednik Mohamed bin Salman zanika, da je v izgonotje uglednega novinarja vpletena Savdska Arabija. Foto: Reuters

Savdska Arabija je v četrtek sporočila, da je novinar Džamal Hašokdži (Jamal Khashoggi) izginil, ko je zapustil prostore konzulata. Svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Yasin Aktay je navedbe zavrnil. Kot je dejal, obstajajo videoposnetki, kako je Hašokdži vstopil v konzulat, ne pa tudi, kako ga je zapustil. Tako ni znano, kje Hašokdži je oziroma kje so njegovi posmrtni ostanki, če je bil resnično ubit.

Konkretne informacije o izginotju
Pristojne turške oblasti so sporočile, da imajo konkretne informacije o izginotju uglednega novinarja, ki se je v torek odpravil na konzulat v Carigradu, da bi tam pridobil ustrezne dokumente za poroko, "konzulata ni nikoli zapustil na normalen način", je za Reuters sporočil namestnik vladajoče turške stranke Pravičnost in razvoj (AK).

Tako domnevajo, da je bil 59-letni Džamal Hašokdži ubit v prostorih konzulata, njegov umor pa da je bil načrtovan. "Policija ugotavlja, da je novinarja ubila ekipa, ki je bila posebej zato poslana v Carigrad in je nato še isti dan odšla," je v soboto povedal neimenovani predstavnik turških oblasti. To je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal nekaj ur potem, ko je turška policija potrdila, da je v torek v Carigrad prispelo okoli 15 Savdijcev, ki so bili nato na konzulatu v istem času kot Hašokdži, navaja STA.

Savdska Arabija zanika vpletenost
Po poročanju BBC-ja Savdska Arabija zanika vpletenost v njegovo izginotje. Džamal Hašokdži je pobegnil iz Savdske Arabije, kjer mu je grozila aretacija, saj je bil oster kritik savdskoarabskega kronskega princa Mohameda bin Salmana. On trdi, da je državo reformiral po vzoru zahodnih držav, na drugi strani pa človekoljubne organizacije opozarjajo na kršenje pravic žensk ter aretacije številnih intelektualcev in klerikov ter vpletanje Savdske Arabije v vojno v Jemnu, ki se je prevesila v humanitarno krizo.

Bin Salman je v intervjuju za Bloomberg News, ki ga je imel dan po izginotju novinarja, dejal, da turške oblasti lahko preiščejo zgradbo, "saj ničesar ne skrivamo" in da tudi njih zanima, kaj se je z njim zgodilo.

Zaročenka ga je 11 ur čakala pred konzulatom
Kot še poroča britanski medij, je še Džamal Hašokdži na konzulat po dokumente o ločitvi od nekdanje žene, saj se je v Turčiji nameraval poročiti s turško zaročenko Hatice Cengiz. Zaročenka naj bi pred konzulatom nanj čakal kar 11 ur. Kot je dejal, je moral Hašokdži pred vstopom v konzulat predati svoj prenosni telefon, kar je sicer standardni ukrep v diplomatskem okolju. Še pred tem pa ji je dejal, naj pokliče svetovalca turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana Yasina Aktaya.