Predsedniki treh držav so se zbrali v Camp Davidu v ameriški zvezni državi Maryland. Foto: Reuters
Predsedniki treh držav so se zbrali v Camp Davidu v ameriški zvezni državi Maryland. Foto: Reuters

Predsednik ZDA Joe Biden, predsednik Južne Koreje Yoon Suk Yeol in japonski premier Fumio Kišida so v skupni izjavi izrazili nasprotovanje "nevarnemu in agresivnemu" vedenju Kitajske v indijsko-pacifiški regiji ter poudarili potrebo po ohranjanju miru in stabilnosti v Tajvanu.

"Odločno nasprotujemo enostranskim poskusom spreminjanja statusa quo v vodah indijsko-pacifiške regije in znova potrjujemo pomen miru in stabilnosti Tajvanske ožine. Pozivamo k mirni rešitvi odprtih vprašanj na obeh straneh ožine," je zapisano v izjavi.

Skupna izjava voditeljev med drugim govori tudi o zavezi za širitev trilateralnega sodelovanja na področju gospodarstva in podporo svobodnemu in odprtemu mednarodnemu redu na osnovi vladavine prava, še posebej v Varnostnem svetu ZN-a.

"Napovedujemo zavezo za hitra posvetovanja, pri čemer bomo izboljšali komunikacijske mehanizme. Potekala bodo trilateralna srečanja med našimi voditelji, obrambnimi in zunanjimi ministri – najmanj enkrat na leto. Pripravljamo prvo trilateralno srečanje finančnih ministrov. Sprožili bomo letni trilateralni indijsko-pacifiški dialog za koordinacijo ukrepov, razpravljali bomo o tem, kako se soočiti s širjenjem dezinformacij," med drugim še piše v izjavi.

"Svet je močnejši, če sodelujemo"

Biden je pred novinarsko konferenco treh voditeljev poudaril, da gre za prvi vrh, ki ga gosti v predsedniškem letovišču Camp David, in sploh prvi vrh treh držav. "Svet je močnejši, če sodelujemo," je dejal in se gostoma z Japonske in Južne Koreje zahvalil za politični pogum, da sta prišla.

To je ponovil tudi na novinarski konferenci, kjer je omenil, da so se zavezali k trilateralnemu obrambnemu sodelovanju, gospodarskemu sodelovanju in obsežnejši izmenjavi informacij, tudi na področju znanosti.

Južnokorejski predsednik Yoon je dejal, da odpirajo novo pomembno poglavje sodelovanja za spopadanje z izzivi v regiji in navedel, da so se poleg rednih vrhov med seboj dogovorili tudi za redna globalna srečanja mladih.

Japonski premier Kišida pa je trilateralni vrh opredelil kot zgodovinsko prelomnico, ob tem pa ZDA izrazil sožalje zaradi uničujočih požarov na Havajih in ponovil, da bo Japonska za pomoč prispevala dva milijona dolarjev.

Dejal je tudi, da je ruska invazija v Ukrajini mednarodni red pretresla do samih temeljev, skupaj s preizkusi orožja Severne Koreje in delovanjem Kitajske v Južnokitajskem morju.

Japonska in Južna Koreja sta v luči skupnih groženj s strani Severne Koreje in Kitajske umirili medsebojne zgodovinske spore, ki segajo do druge svetovne vojne, in Kišida je spomnil, da se z Yoonom od marca praktično srečujeta vsak mesec.

Trije voditelji so sporočili še, da si bodo vse tri države še naprej prizadevale za svobodno in odprto indijsko-pacifiško regijo na temeljih spoštovanja mednarodnega prava, namen trilateralnega varnostnega sodelovanja pa je promocija miru in stabilnosti.